32.4 C
Koprivnica
Petak, 21. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Sastanak premijera, ministara i hrvatskih župana

FOTO/VIDEO Državni vrh napunio Dom mladih, na snagu stupa važan ugovor, Plenković: Županije će biti još važnije i bliže građanima
F

Osim potpisivanja Ugovora, na sastanku su razgovarali i o četvrtom valu porezne reforme, prioritetima predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije te aktivnostima koje se rade u okviru pripremanja Nacionalne razvojne strategije.

Ne propustite

Predsjednik Vlade Andrej Plenković današnji dan provodi obilazeći brojna mjesta Koprivničko-križevačke županije. Posjet je započeo u Križevcima gdje je obišao Križevačku eparhiju, nakon čega je u Đurđevcu svečano otvorio Poduzetnički inkubator te prisustvovao potpisivanju ugovora o Aglomeraciji. Uslijedila je koprivnička aglomeracija, a potom i 7. sastanak Vlade sa županima, predstavnicima Udruge gradova i Udruge općina te predsjednikom Odbora za lokalnu i područnu samoupravu u Hrvatskom saboru, na koji su stigli svi hrvatski ministri.

Nakon sastanka, ministar uprave Ivan Malenica sa svakim od 20 župana potpisao je Sporazum o preuzimanju predmeta, pismohrane, ostale dokumentacije, opreme te sredstava za rad od mjesno nadležnog ureda državne uprave u županiji.

Premijer je zahvalio domaćinu, županu Darku Korenu, te je komentirao sadržajan dan u Koprivničko-križevačkoj županiji i naglasio pogodnosti i korist toga što županije preuzimaju poslove države.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

– Održali smo vrlo kvalitetan sastanak s preciznim zaključcima i potpisanim sporazumima. Riječ je o velikoj reformi i decentralizaciji, više od 200 poslova prelazi s razine države na razinu županija i vjerujemo da ćemo na taj način, uz sve napore koje smo učinili za fiskalnu decentralizaciju, omogućiti da županije budu još važniji akteri i još bliži građanima – rekao je Plenković.

Ministar Ivan Malenica objasnio je da će novi poslovi koje županija preuzima od države koristiti i županijama, ali i građanima, koji će tako moći ostvarivati svoja različita prava u uredima Županijske uprave, umjesto u uredima Državne uprave.

Foto: Ivan Balija
Darko Koren i Ivan Malenica // Foto: Ivan Balija

– Od 1. siječnja iduće godine županijama smo povjerili više od 200 različitih državnih poslova. O koliko opsežnoj reformi se radi govori činjenica da je bilo potrebno donijeti Zakon o sustavu državne uprave i njemu prilagoditi više od 60 različitih zakona, što se priprema posljednjih godinu dana. Time se županijama daje potencijal da budu motor razvoja, kvalitetnije pripremaju projekte i imaju bolju podlogu za razvoj, a i građani će osjetiti razliku u lakšem ostvarivanju prava – pojasnio je ministar Malenica.

Foto: Ivan Balija
Darko Koren // Foto: Ivan Balija

Osim potpisivanja Ugovora, na sastanku su razgovarali i o četvrtom valu porezne reforme, prioritetima predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije te aktivnostima koje se rade u okviru pripremanja Nacionalne razvojne strategije.

Župan Darko Koren zadovoljan je što je Koprivnica imala priliku biti domaćin premijeru, ministrima i županima.

– Drago mi je da se ovaj događaj dogodio upravo ovdje u Koprivnici, zahvaljujem predsjedniku Vlade što je prihvatio našu kandidaturu za to. Cijeli današnji premijerov posjet bio je vrlo sadržajan, posjetili smo neka važna mjesta i događaje u našoj županiji, pogotovo bih naglasio puštanje u funkciju pruge Sveti Ivan Žabno – Gradec. Ona možda toliko ne znači za našu županiju, ali kada smo čuli da 52 godine nije izgrađen niti jedan metar pruge onda to znači da nije izrađen niti u Hrvatskoj, ovo je prva Hrvatska pruga od stoljeća sedmog – slikovit je bio župan Koren.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Naglasio je i sastanak u Županijskoj upravi, na kojemu su premijera informirali o najznačajnijim projektima, za koje su od njega dobili i apsolutnu podršku.

Šibensko-kninski župan i predsjednik Hrvatske zajednice županija Goran Pauk u ime sudionika sastanka izrazio je zadovoljstvo novim obvezama koje su županije ovim sporazumom dobile, kao i benefitima za njihov proračun.

Foto: Ivan Balija
Goran Pauk // Foto: Ivan Balija

– Danas doživljavamo vrhunac onoga što smo najavili prije četiri godine na prvom sastanku. Prijenos poslova na županije je nešto što smo htjeli i na tome velika zahvala premijeru – izjavio je Pauk.

Današnji posjet premijera nastavlja se prisustvovanjem 60. obljetnice Vegete u Podravki i obilasku pogona te kasnijim druženjem s članovima HDZ-a Koprivničko-križevačke županije.

https://www.facebook.com/epodravina/videos/570291213704362/

https://www.facebook.com/epodravina/videos/514945459367623/

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Nogometni transferi

Zahuktava se sezona transfera, u Močile stigli “sin vjetra” i veznjak s talijanskim iskustvom, Drnje i Đelekovec pojačavaju redove

Županijske nogometne lige nedavno su završile, no klubovi su daleko od mirovanja. Polako se zahuktava sezona transfera. Tako su u...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×