17.9 C
Koprivnica
Ponedjeljak, 20. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
veliki planovi

[FOTO] Dvorac Inkey bit će hotel s četiri zvjezdice, imat će wellness, vinski podrum i bar, šetnicu uz jezero, a protiv tvrtke, koja je u vlasništvu malog dvorca, ide pravni postupak
[

Dvorac su podijelili na tri cjeline, odnosno na tri djela. Prvi je stari, veliki dvorac, za koji već imaju građevinsku dozvolu, drugi dio je prazni prostor koji spaja mali i veliki dvorac, a treći dio je mali dvorac, koji trenutno nije u njihovom vlasništvu

Ne propustite

Dvorac Inkey u Rasinji, devastirani spomenik kulture kojeg je Županija kupila prije više od dvije godine kako bi ga iz ružnog pačeta preobrazila u bijelog labuda, jedan je od pet strateških projekata koji su ušli Razvojni sporazum za sjever Hrvatske. Njegova revitalizacija teška je 120 milijuna kuna, a plan je da se dvorac prenamjeni u turističko dobro sa 64 ležaja, vinskim podrumom, restoranom, šetnicom uz jezero…

Plana se čvrsto drže u Županiji, koja je 2019. godine za 410.000 kuna kupila dvorac, a da sve ide u željenom pravcu dokazuje i građevinska dozvola, koja je dobivena za prvu fazu radova, odnosno za veliki dvorac.

Međutim, cijeli taj projekt i dalje ima jedan kamen spoticanja, o kojem smo pisali sredinom prošle godine. Naime, na istoj toj licitaciji 2019., u vlasništvo jednog od objekata upisala se zadarska tvrtka Last Floor i pokvarila planove Županiji. Taj problem postoji i danas, što nam je potvrdio Darko Masnec, županijski pročelnik za financije, proračun i javnu nabavu. Kaže da su imali kontakte s Brunom Grancarićem, vlasnikom zadarske tvrtke od koje su htjeli otkupiti zemljište, ali nisu ništa dogovorili.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Pokrenuli pravni postupak protiv zadarske tvrtke Last Floor

– Zato smo ušli u pravni korak i pokrenuli postupak primjene zakonskih propisa, a možda ćemo pokrenuti postupak i protiv ljudi koji su postupili mimo propisa. Po zakonu, kada se prodaje kulturno dobro, prvo se mora ponuditi regionalnoj jedinici i tek ako ona odbije ide na slobodnu prodaju. A toga tu nije bilo. Mi smo imali prednost i pravo, a sad je zemljište pocjepkano na nekoliko dijelova i ruši nam prvotne planove – pojašnjava Masnec.

Dodaje da je Grancarić htio ući sa Županijom u partnerstvo, ali jednostavno nema sredstva, resurse ni administrativne kapacitete tako da to njima nije ni bila opcija.

– Ako želimo ući u taj projekt, onako kako smo prvotno zamislili, vlasništvo mora biti čisto, odnosno ne smije biti u privatnom vlasništvu, već isključivo u vlasništvu regionalne uprave, ali i mimo toga mi možemo raditi na preostale dvije faze, jer taj mali dvorac koji je u vlasništvu Zadrana, bio bi tek treća faza. Nadamo se da će jednog dana biti u našem vlasništvu, ali ako do toga i ne dođe, mi smo se pobrinuli da imamo jednu zaokruženu cjelinu koja će biti ponos cijelog ovog kraja, a koja će se prostirati na otprilike dva hektara zemlje – napominje Masnec.

Foto: Ivan Balija
Zgrada u vlasništvu zadarske tvrtke // Foto: Ivan Balija
Papiri za prvu fazu riješeni, uskoro će biti i za drugu, natječaj još ove godine

Pojašnjava da su dvorac podijelili na tri cjeline, odnosno da se sastoji od tri djela. Prvi je stari, veliki dvorac, za koji već imaju građevinsku dozvolu, drugi dio je prazni prostor koji spaja mali i veliki dvorac, a treći dio je mali dvorac, koji trenutno nije u njihovom vlasništvu.

– Taj veliki dvorac ćemo cijeli renovirati onako kako struka zahtjeva. Za taj dio sve je projektno i građevinski riješeno. Za ovaj drugi dio sve bi trebalo biti riješeno kroz nekoliko mjeseci, nadamo se do lipnja, jer mi već imamo kompletno idejno rješenje za cijeli dvorac i idejne projekte za dio koji trenutno ne postoji – tvrdi županijski pročelnik.

Znači, za prvu fazu imaju sve i danas bi se mogli javiti na natječaj kada bi bio raspisan, ali želja je da se na njega jave s cjelovitim rješenjem, točnije za nekoliko mjeseci, kada budu gotovi papiri i za drugu fazu.

– Ako gledamo sve projekte koji su u sporazumu Sjever, mislim da je jedino naš dvorac u ovako visokoj fazi što se tiče kompletne dokumentacije i vjerujem da ćemo među prvima dobiti sredstva za realizaciju. Govorim bez potvrde, ali očekujemo natječaj sredinom ove godine, negdje tijekom ljeta, a radovi bi, prema našoj procjeni, trebali početi iduće godine. No, teško je planirati, jer je natječaj dosta složen. Zato je i nezahvalno reći kad bi to sve moglo biti gotovo, ali sigurno će građevinski radovi trajati dvije do tri godine. Nakon toga ćemo dobiti dozvole za smještajne kapacitete – prognozira Masnec.

Restoran, vinski podrum i bar, 60-ak ležajeva u sobama i apartmanima

Kaže kako će sveukupno biti 64 ležaja, u što nije uključen mali dvorac. Ako ga dobiju pravnim ili bilo kojim drugim putem dobit će, kako kaže, dodatnu vrijednost za koju isto tako imaju planove. No, usmjerio se Masnec na ono što je trenutno u njihovim rukama.

– Bit će tu sobe, apartmani, vinski podrum, restoran, spa zona, lijepa priroda, šetnica uz jezero i tako dalje. Ovaj veliki dvorac uredit će se u starinskom štihu, a novi dio bismo gradili u vodenom stilu. Odnosno, to bi bio moderniji tip zgrade, koji neće biti imitacija starog načina – pojašnjava nam.

U planovima, odnosno nacrtima koje smo dobili, vidljivo je da bi rasinjski dvorac Inkey bio hotel s wellnessom koji bi imao četiri zvjezdice. Vinski bar, vinski podrum, wellness, garderobe, spremišta, kuhinja, strojarstvo i prostorije osoblje nalazile bi se u podrumu, u prizemlju će biti recepcija s foajeom, restoran, saloni, šank, uredi, elektrosoba, apartman i pet soba za smještaj. Dodatnih 14 soba, jedan apartman i elektrosoba bili bi na prvom katu, a tri sobe i dva apartmana na drugom katu.

Dakle, u apartmanima koji bi bili veličine od 54 pa sve do 106 metara kvadratnih predviđen je smještaj za 14 osoba, a preostali smještajni kapaciteti odnose se na sobe, koje bi bile veličine od 16 do 34 metara kvadratnih. Ugostiteljski dio prostirao bi se na više od 200 metara kvadratnih, a predviđena su i 23 parkirališna mjesta.

Foto: Ivan Balija
Pogled s dvorca na jezero // Foto: Ivan Balija
Suradnja s lokalnim OPG-ovima i šetnica uz jezero

Masnec dodaje da će sve raditi u korelaciji s OPG-ovima, koji se nalaze u blizini, kako bi se i privatni objekti stavili u funkciju, odnosno kako bi gosti mogli uživati u dodatnoj eno i gastro ponudi. Bit će tamo i pješačke, biciklističke i tematske staze, a mislilo bi se i na prirodnu, odnosno kulturnu baštinu.

Također, napomenuo je Masnec da su, za razliku od Grancarića iz Zadra, u dobrim odnosima s Darko Kolarekom, još jednim vlasnikom zemljišta u blizini.

– On će tamo graditi postrojenje za proizvodnju energije iz sunčanih panela, a nama je prepustio jedan dio zemljišta oko jezera. Dakle, jezero je naše, imamo prilaz, uredit ćemo šetnicu i bit će to lijepa priča. Nije veliko, ali bit će slatko i idealno za opuštanje i rekreaciju – zaključio je Masnec.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Dan maturanata

Križevački maturanti u petak obilježavaju svoj dan i ove godine neće biti koncerta!

Tradicionalno obilježavanje Dana maturanata križevačkih srednjih škola očekuje se u petak, 24. svibnja. Kao i prijašnjih godina, svi maturanti...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×