17.6 C
Koprivnica
Utorak, 25. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
NOVI CIKLUS KOPRIVNIČKE UMJETNICE

FOTO/VIDEO Gordana Špoljar Andrašić Galeriju obojila u zeleno, posjetiteljima darivala 500-tinjak sadnica stabala kako bi Koprivnica i planeta nam bile još zelenije
F

Priroda ima iscjeliteljsku moć za nas, a mi trebamo posaditi sadnice i čuvati prirodu i iscijeliti ju. Molim posadite ih i pošaljite mi fotografije i bit ćemo svi sretni - istaknula je autorica

Ne propustite

Koprivnička umjetnica Gordana Špoljar Andrašić jučer je koprivničku gradsku Galeriju obojila u zeleno. Učinila je to izloživši više desetaka svojih slika iz novog ciklusa objedinjenog u izložbi nazvanoj Arbor vitae.

Kao i mnogo puta do sada, Gordana je još jednom svoje stvaralaštvo, kreaciju i nemir predstavila novim ciklusom u kojem je pokušala prenijeti vlastite dijaloge između intimnog ili unutarnjeg čitanja, i stvarnog, vanjskog poimanja svijeta i prirode.

Foto: Sonja Badalić

Helena Kušenić, kustosica Muzeja grada Koprivnice istaknula je na otvorenju upravo činjenicu da je autorica napravila već puno ciklusa u kojima se dotakla društvenih i osobnih pitanja, a uvijek radi kroz ženski radoznali pogled.

– Veseli ju promatrati svijet u sebi i oko sebe i u njemu prepoznavati što joj je važno, ovaj put transformativnu moć prirode – kazala je Kušenić te podsjetila da se autorica motivom stabla već bavila u ciklusu Flora pred 30-tak godina.

– Autorica je prepoznala potencijal parka kao mogućnost regeneracije i fizičkog balansa pojedinca, a ovo je što ona pamti i bilježi iz svakodnevnih šetnji parkom. Ove slike nam neće dati da to zaboravimo, ovo jesu akvareli, ali vrlo jasni, nježni, delikatni i vrlo titravi, pozivaju da uživamo u ljepoti prirodnog sklada koji je često nenametljiv, ali je u tome savršen – kazala je Kušenić.

Osim slika, izložbeni postav uključuje i male keramičke figurice, a tu su i auditivni i audio-vizualni elementi čime je stvoren efekt zatvorenog kruga života.

Uz brojne ljubitelje umjetničkog rada autorice otvorenju je nazočio i župan Darko Koren te Damir Felak, ovaj puta u ulozi predstavnika Hrvatskih šuma, donatora 500 sadnica stabala koje je jučer svaki posjetitelj mogao ponijeti kući, a isto mogu učiniti i oni koji dođu razgledati izložbu.

Izložbu je otvorila zamjenica gradonačelnika Ksenija Ostriž koja je ovom prilikom istaknula važnost ozelenjavanja našeg grada, ali i planete Zemlje te otkrila anegdotu vezanu uz neuspješan gradski pokušaj pošumljavanja Kampusa.

Foto: Sonja Badalić

– Imali smo zajedno s Šumama neuspio pokušaj, posadili smo 300 sadnica nove šume, pola od toga su nam pojele srne. Mi nismo imali šumare koji bi čuvali bi ih čuvali, vi ih čuvajte bolje – poručila je Ostriž.

Na samom kraju obratila se kratko i autorica.

– Priroda ima iscjeliteljsku moć za nas, a mi trebamo posaditi sadnice i čuvati prirodu i iscijeliti ju. Molim posadite ih i pošaljite mi fotografije i bit ćemo svi sretni – istaknula je Gordana Špoljar Andrašić.

Izložbu su financijski poduprli Ministarstvo medija i kulture i Grad Koprivnica.

Foto: Sonja Badalić
Foto: Sonja Badalić
Foto: Sonja Badalić
Foto: Sonja Badalić
Foto: Sonja Badalić
Foto: Sonja Badalić
Foto: Sonja Badalić
Foto: Sonja Badalić
Foto: Sonja Badalić
Foto: Sonja Badalić
Foto: Sonja Badalić
Foto: Sonja Badalić
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Zlatni savjeti

Ovo je najbolje vrijeme za zalijevanje vrta ljeti, mnogi su iznenađeni

Budući da su temperature visoke, važno je znati kako pravilno brinuti o sadnicama kako ne bi uvenule. Zalijevanje vrta...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×