PREDAN ZAHTJEV

FOTO/VIDEO Kešer u Županiju donio peticiju protiv dovoza opasnog otpada u bioplinaru: Ako institucije ne naprave svoj posao, zatvorit ćemo ceste

Ono što zahtijevaju jest hitno ukidanje ključnih brojeva iz dozvola te provođenje inspekcijskih nadzora u spomenutim bioplinarama.

17:00h
0
Foto: Sanjin Bojić

Županijska organizacija SDP–a, na čelu s Mladenom Kešerom, organizirala je konferenciju za medije koja je održana ispred zgrade Koprivničko-križevačke županije, a kako bi predali zahtjev za revizijom dozvola za gospodarenje otpadom u bioplinarama Sveti Petar Orehovec i Gregurovec, kao i peticiju građana u kojoj je skupljeno više od tisuću potpisa.

Ono što zahtijevaju jest hitno ukidanje ključnih brojeva iz dozvola te provođenje inspekcijskih nadzora u spomenutim bioplinarama.

– Ključni brojevi određuju koja vrsta otpada se smije zbrinjavati. Tu je mulj, životinjsko tkivo, životinjska krv i niz takvih vrsta otpada koji su dopušteni u jednoj bioelektrani. Bioelektrani. To je nekad trebala biti bioelektrana – pojasnio je Kešer.

Podsjetimo, kao što su na prethodnoj konferenciji rekli, bioplinskim postrojenjem željelo se riješiti nagomilano štalsko gnojivo s područja općine Sveti Petar Orehovec te stvoriti biodigestat. Kešer napominje kako bioplinare nisu loše zamišljene, ali na način da poljoprivrednici dovoze gnoj iz kojega se proizvodi struja.

Nadalje, profesor križevačkog učilišta Dražen Čuklić, kaže kako je prije par mjeseci krenuo dovoz opasnog biološkog otpada iz Italije i Austrije. Otpad, kaže, čine muljevi od separata, različitih kanalizacijskih sustava, muljevi industrijskih postrojenja, životinjski i drugi otpad.

Foto: Sanjin Bojić

– Koprivničko-križevačka županija je ta koja je na neki način izdala dozvole za gospodarenje otpadom za bioelektrane, zato smo danas tu ispred zgrade Županije. Tisuće tona otpada se u ovom trenutku nalaze u ovim bioplinarama – pojasnio je Mladen Kešer.

Podsjetimo, nedavno je održan i mirni prosvjed na kojem se okupilo oko 300 prosvjednika ispred bioplinara u Sv. Petru Orehovcu i Gregurovcu.

– U zahtjevu koji sad šaljemo županu Darku Korenu, predsjedniku Županijske skupštine Željku Pintaru i Damiru Petričeviću iz Odjela za uređenje i zaštitu okoliša, naveli smo ključne brojeve za koje tražimo da se maknu. Koren mora ukinuti ove dozvole, a ako to ne napravi, ako institucije ne naprave svoj posao, zatvorit ćemo županijsku cestu, a nakon toga i državnu cestu. Mi ne možemo dopustiti da se to događa u našem kraju – rekao je Mladen Kešer, ujedno i načelnik općine Kalnik.

Dodao je kako ovaj zahtjev podnose upravo zbog činjenice da zakonom propisana pravila gospodarenja otpadom nisu dobra.

Foto: Sanjin Bojić

Na pitanje novinara je li uistinu Županija zadužena za ovu vrstu odluke, odnosno je li Županija prva i zadnja kojoj se moraju obratiti za ovu vrstu problema, rekao je kako ne ulazi u duboka istraživanja institucionalnih zadataka.

Foto: Sanjin Bojić

Mi smo ovaj apel uputili Koprivničko-križevačkoj županiji, jer je za nas upravo ona mjerodavna da izdaje dozvole za gospodarenje otpadom ovakvog oblika – rekao je predsjednik županijske organizacije SDP-a.

Također, pokrenuta je i peticija građana u kojoj je trenutno skupljeno oko tisuću potpisa stanovnika općine Sveti Petar Orehovec, a koja je danas predana u Županiju uz spomenuti zahtjev.

– Ako se u mjesec dana ništa ne promijeni, morat ćemo reagirati na način koji sam maloprije spomenuo. Zatvorit ćemo ceste – zaključio je Mladen Kešer.

Na čitavu situaciju osvrnuo se i župan Darko Koren rekavši kako ova tema ima isključivo političku pozadinu

– Ova tema bila je i tema SDP-ove, odnosno Kešerove predizborne kampanje i očito je da se taj performans nastavlja s ciljem da uspije ostvariti svoju zamisao ulaska u Sabor. Iskazivanje takvog stava je legitimno, peticije su način izražavanja mišljenja javnosti ili pojedinaca. No, adresa na koju se peticija uputila nije mjerodavna. Trebala bi možda biti upućena općini Sveti Petar Orehovec, no mi kao drugostupanjsko nadležno tijelo kad govorimo o prostorno planskim politikama možemo iskazati svoj stav i to ćemo učiniti po zaprimanju peticije. Očitovat ćemo se o tome sukladno svim zakonskim rokovima i proceduri – rekao je župan Koprivničko-križevačke županije, Darko Koren.

Mladen Kešer ispred zgrade Županije

Gepostet von Epodravina.hr am Freitag, 10. Juli 2020

Foto: Sanjin Bojić

čitam...