okupilo se 300 ljudi

FOTO Prosvjedovali stanovnici u Sv. Petru Orehovcu, Kešer: Neka Bandić svoje fekalije zbrine u Zagrebu

Dodao je kako "naša zemlja više neće biti za proizvodnju kukuruza ili drugog bilja za životinjsku i ljudsku ishranu".

13:07h
0
Foto: Mladen Kešer

Problematika dovoza i zbrinjavanja otpada na polja u Svetom Petru Orehovcu, odnosno u bioplinska postrojenja smještena u općini, bila je tema konferencije održane prošlog tjedna.


Predsjednik koprivničko-križevačkog SDP-a Mladen Kešer, predsjednik općinske organizacije SDP-a Sveti Petar Orehovec te profesor na Visokom gospodarskom učilištu u Križevcima Dražen Čuklić i predsjednik općinske organizacije SDP-a Koprivnički Ivanec Rade Prosenjak tada su održali novu konferenciju pokazavši fotografije postrojenja u koje se, prema njihovim tvrdnjama, dovozi opasan otpad. Ujedno su tada najavili prosvjed.

Jučer je održan najavljeni mirni prosvjed na kojem se okupilo oko 300 prosvjednika  ispred bioplinara u Sv.Petru Orehovcu i Gregurovcu, a razlog je jedan jedini, u bioplinarama se zbrinjava otpad, tvrdi Mladen Kešer.

Mladen Kešer // Foto: Marko Dedić

– Otpad se dovozi iz drugih gradova diljem Hrvatske te Italije, Austrije i Slovenije. Profesor Dražen Čuklić traži da se općina Sveti Petar Orehovec i načelnik Franjo Poljak bolje aktiviraju u zabrani odlaganja otpada u općini – kaže Mladen Kešer.

Inicijativni odbor pokrenuo je prije dva tjedna peticiju koju je potpisalo preko 1300 punoljetnih stanovnika kojom traže od Upravnog odjela za zaštitu okoliša i graditeljstvo poništavanje dozvola i ukidanje ključnih brojeva iz dozvole.

Na skupu je bio i Mladen Kešer koji je ujedno i načelnik općine Kalnik, te je pozvao ministra zaštite okoliša i energetike, Tomislava Čorića da hitno pošalje inspekciju zaštite okoliša u bioplinare. Ako se u njima nakon analiza nalazi otpad kojeg nema u dozvoli, Kešer poziva da se onemogući daljnje deponiranje i obrada u bioplinarama. Kešer je postavio rok županu Darku Korenu da hitno pokrene proceduru revizije dozvole za gospodarenje otpadom.

Foto: Mladen Kešer

– Mi nećemo biti smetlišta za zbrinjavanje muljeva i zagrebačkih, talijanskih, austrijskih i slovenskih pročistača otpadnih voda i fekalija. Neka Bandić svoje fekalije zbrine u Zagrebu. Talijani su zagadili svoju zemlju, ne damo im zagaditi i našu – rekao je Mladen Kešer na održanom prosvjedu.

Dodao je kako “naša zemlja više neće biti za proizvodnju kukuruza ili drugog bilja za životinjsku i ljudsku ishranu”.

– Ukoliko bi se digestat zbrinjavao na našoj zemlji u katastru će ta polja biti označena kao polja na kojima ne smije proizvoditi žitarice za životinjsku i ljudsku prehranu već samo za bioelektrane – zaključio je Kešer.

Foto: Mladen Kešer
Foto: Mladen Kešer
Foto: Mladen Kešer
Foto: Mladen Kešer

čitam...