19.8 C
Koprivnica
Srijeda, 26. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
limeni ljubimac

FOTO/VIDEO Kovačići u garaži kriju neprocjenjivo blago, oldtimer iz 1970.: Dobili smo ga na poklon i restaurirali originalnim dijelovima, kao da je jučer izašao iz tvornice
F

Ne vozimo ga puno, pretežito u ljetne mjesece, ali imamo dosta upita mladenaca koji ga žele iznajmiti. Automobil je nevjerojatno upadljiv u oku, po svojoj strukturi i izgledu, a voziti ga je zaista nevjerojatno, kaže vlasnik Goran

Ne propustite

Obitelj Kovačić iz koprivničkog predgrađa Starigrad u svojoj garaži čuva neprocjenjivo blago na četiri kotača. Blago na kojemu im zavide mnogi kolekcionari oldtimera. Naime, među rijetkima u Hrvatskoj mogu se pohvaliti da imaju priliku voziti kabriolet Morris Garagea GM midgeta iz 1970. godine.

Ovaj prekrasan automobil s pomičnim krovom i dvosjedom počeo se proizvoditi 1961. godine u britanskom gradiću Abingdon. Iako je malen i težak samo 735 kilograma, MG je opremljen dvostrukim SU karburatorima koji proizvode jačinu snagu od 34 kW, opremljen je tvrdim pomičnim krovom, grijačima, radio urađajem i stalkom za prtljagu. Ukupno je proizvedeno 16.080 MG-a midget, a najveća brzina koju može postići na otvorenoj cesti je 141,5 km/h.

Goran Kovačić odmah se zaljubio u ovog limenog ljubimca i odlučio ga je dovesti u besprijekorno vozno stanje sa svim originalnim dijelovima.

– Do automobila sam došao zaista ‘obilaznim’ putem. Naime, ženina teta i stric živjeli su i radili u Danskoj, odakle su polovicom 80-ih godina prošlog stoljeća stigli u Koprivnicu i ostavili automobil u garaži. Naravno, kada god su ponovno dolazili iz Danske, automobil su vozili po Koprivnici, ali s danskim registarskim oznakama. Ta vožnja je trajala svake godine do polovice 90-ih godina i od tada se automobil nalazi u ‘štaglju’. Svako malo selili smo ga na bolje mjesto, tako da zadnjih godina prije restauracije nije bio uopće vožen niti dotjerivan – objašnjava nam Goran.

Goran Kovačić, oldtimer
Foto: Ivan Balija
Restaurirali ga i vratili u izvorno stanje

Prvi puta kada je upaljen bilo je za potrebe svadbene povorke, ali u tom trenutku nije izgledao niti približno kao danas.

– Prije nekih osam godina stric je spomenuo da bi automobil prodao, a moj šogor stavio ga je na oglas. S obzirom na to da je auto iznimno rijedak poziva je bilo, ali ipak početna cijena bila je dosta velika i nitko nije želio izdvojiti takvu svotu za automobil koji tek treba dovesti u vozno stanje. Nakon što je stajao godinu dana na oglasu, stric nam ga je odlučio pokloniti, brzinski smo ga osposobili za vožnju i parkirali u garažu. Nakon nekih godinu dana, imali smo svadbu u obitelji, pa su mladenci odlučili svadbenu povorku povesti upravo u GM-u. Naravno, sve smo prešutjeli stricu, nismo mu rekli da je automobil u voznom stanju niti da će se koristiti za potrebe svadbe, a kada je taj dan došao, predali smo mu ključeve i rekli da će upravo on voziti mladence u povorci. Nakon što je vidio u kojem će automobilu voziti mladence, bio je u pozitivnom šoku. Zamislite taj osjećaj kada automobil iz svojih snova niste vozili gotovo dva desetljeća – ispričao je Goran.

Na nagovor supruge Irene, obitelj Kovačić odlučila je restaurirati automobil i vratiti ga u izvorno stanje, sa svim originalnim dijelovima.

– Najveći problem oko same restauracije i prikupljanja papira bilo je sređivanje tablica s naznakom Republike Hrvatske, pošto je automobil izvorno bio registriran u Danskoj. Čak smo ga morali registrirati kao oldtimera i to preko Ministarstva kulture i medija. S obzirom na to da smo u sami projekt restauracije odlučili krenuti maksimalno ozbiljno, težili smo tome da svaki dio automobila bude originalan, pa je tako i krenula potraga za dijelovima. Prvo smo u potpunosti renovirali sami motor, nakon toga getribu, kočnice i na zadnje smo odradili estetske dijelove i unutrašnjost – pojašnjava nam Goran.

Goran Kovačić, oldtimer
Foto: Ivan Balija
Voze ga pretežito u ljetne mjesece

Dodaje da je dijelove pokušavao nabaviti preko oglasnika ili na auto-moto sajmovima, međutim ubrzo je shvatio da je to nemoguće, s obzirom na to da je ovakvih automobila u Hrvatskoj svega nekoliko.

– Na svu sreću ubrzo sam pronašao englesku stranicu na kojoj sam mogao naručiti bilo koji dio za MG-a. Izuzetno delikatan i kompliciran posao restauracije odradio je automehaničar Damir Golubić iz Kalinovca, koji je napravio sjajan posao. Ono što me najviše iznenadilo je koliko su dijelovi za MG-a bili jeftini, primjerice, na internetskoj stranici sam za 19 eura kupio lanac sa svim zupčanicima, a jedan čovjek me samo za rabljeni lanac tražio 500 kuna. Mislim da sam ukupno na originalnu restauraciju MG-a potrošio oko 4000 eura, ali svaki euro je vrijedio – kaže Goran.

Kad god ga je provozao po centru Koprivnice, ljudi su gledali s velikim čuđenjem i zanosom, jer ovakvog automobila nemate priliku često sresti na ulicama našeg grada.

– MG midget je zaista rijedak automobil u Hrvatskoj. Raspitivao sam se po gotovo svim auto-moto klubovima i došao sam do podatka da u Hrvatskoj postoji tek nekoliko ovakvih, ali mogu s ponosom reći da je naš možda još jedini u voznom i originalnom stanju. Ne vozimo ga puno, pretežito u ljetne mjesece, ali imamo dosta upita mladenaca koji ga žele iznajmiti. Automobil je nevjerojatno upadljiv u oku, po svojoj strukturi i izgledu, a voziti ga je zaista nevjerojatno. Iako je oldtimer, kao da je jučer izašao iz tvornice – objašnjava.

Da automobil vozi u zaista savršenom stanju uvjerili smo se i sami, a kako se voziti u ovom prekrasnom modelu oldtimera pogledajte u videu.

Goran Kovačić, oldtimer
Foto: Ivan Balija
Goran Kovačić, oldtimer
Foto: Ivan Balija
Goran Kovačić, oldtimer
Foto: Ivan Balija
Goran Kovačić, oldtimer
Foto: Ivan Balija
Goran Kovačić, oldtimer
Foto: Ivan Balija
Goran Kovačić, oldtimer
Foto: Ivan Balija
Goran Kovačić, oldtimer
Foto: Ivan Balija
Goran Kovačić, oldtimer
Foto: Ivan Balija
Goran Kovačić, oldtimer
Foto: Ivan Balija
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Koprivnička špica

Je li ovo najcool pletena torbica koju ste vidjeli? Zgodna brineta pokazala i jedinstvene sandale

Ne znamo kako vi, ali nama je ova pletena torbica baš cool i ne sjećamo se kad smo zadnji...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×