18.7 C
Koprivnica
Ponedjeljak, 27. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
BIRAČI ĆE REĆI SVOJE

Na pragu smo izborne godine u kojoj će Jakšić tražiti novi mandat na čelu Koprivnice, provjerili smo planove potencijalnih kandidata
N

U svibnju iduće godine birat ćemo općinske načelnike, gradonačelnike, župane i njihove zamjenike.

Ne propustite

Mandat gradonačelnika i, odnedavno, saborskog zastupnika Mišela Jakšića na čelu Koprivnice polako se bliži kraju. Bliže se, dakle, i lokalni izbori kojima ćemo u svibnju iduće godine birati općinske načelnike, gradonačelnike, župane i njihove zamjenike.

Jakšić (SDP) je potvrdio kako ide po novi mandat. Kaže da gradonačelničkim radom njegova kampanja traje svakodnevno. Smatra kako o njemu samome i onome što će napraviti ovisi hoće li status saborskog zastupnika imati pozitivan utjecaj kod glasača.

– Saboru i borbi za interese Koprivnice, Podravine i Prigorja pristupio sam jako ozbiljno, što dosad u Saboru nije bio slučaj, čast iznimkama. Sigurno bi to trebao biti plus – kazao je Jakšić te dodao kako ne razmišlja o potencijalnim protukandidatima.

S druge strane političkog spektra uvijek stoji HDZ, u ovome slučaju koprivnički Gradski odbor na čijem je čelu predsjednik Goran Kovačić. 

Foto: Ivan Balija
Mišel Jakšić // Foto: Ivan Balija

– U ovome trenutku ne bismo izlazili s imenima. Ispred nas su unutarstranački izbori nakon kojih ćemo biti puno pametniji, tada ćemo obavijestiti javnost. Najvjerojatnije će biti gotovi do kraja godine, ako se nešto ne zakomplicira. Bira se po načelu jedan član – jedan glas – kazao je Kovačić.

Podsjetimo, kandidat HDZ-a na prošlim gradonačelničkim izborima bio je Krešimir Papac, a u posljednje se vrijeme kao o potencijalnom kandidatu priča o odvjetniku Ivanu Mesiću.

Program je odgovor na pitanje kako koprivnički HDZ može do birača koji su se posljednjih godine u većoj mjeri okrenuli SDP-ovoj strani.

Foto: Ivan Balija
Goran Kovačić // Foto: Ivan Balija

– Gledamo li unatrag, možemo vidjeti koliko je Vlada pomogla ovome kraju. Ide izgradnja drugog kolosijeka, tu je nastavak brze ceste, a uslijedit će otkup zemljišta prema Koprivnici i elaborat o toj cesti. Vlada je puno dala Koprivnici. Građani će prepoznati kvalitetu HDZ-a i kandidata koji će ga predstavljati u Koprivnici. Na posljednjim smo izborima polučili odličan rezultat. Imamo isti broj mandata u Gradskome vijeću, kao i SDP, 6-6. Samo što su oni imali koaliciju pa su ih imali 11. Građani su počeli prepoznavati članove, odnosno kandidate HDZ-a – zaključio je Kovačić.

Gradska vijećnica // Foto: Matija Gudlin

Antonio Grgić, predstavnik jedne od nezavisnih opcija, kazao je kako zasad još traju konzultacije.

– Nije ključno tko će se od nas nezavisnih kandidirati. Ono što je bitno je da su potrebne promjene na svim razinama, ako želimo ići prema naprijed, našem društvu su potrebne korjenite promjene. Ključno je da Hrvatska i Koprivnica prestanu biti mjesta iz kojih će se mladi masovno iseljavati zbog razočaranja politikom. Vrijeme je da mladi i nestranački ljudi preuzmu politiku i budućnost u svoje ruke – rekao je Grgić.

Koprivnica se nerijetko naziva utvrdom SDP-a, mjestom u kojemu lijeva opcija odnosi pobjede.

Sjednica Gradskog vijeća
Antonio Grgić // Foto: Ivan Brkić

– U Hrvatskoj je općenito uloga gradonačelnika zbog stvorene medijske slike prenaglašena. Morate znati da je svaki gradonačelnik izvršno tijelo Gradskog vijeća, niti jedan gradonačelnik ne može napraviti gotovo ništa bez odluke Gradskog vijeća. Pitanje koje treba postaviti; tko čini većinu u vijeću i na koji način Gradsko vijeće upravlja gradom? Time dolazimo do ključnog pitanja: hoće li građani Hrvatske i Koprivnice masovnije izaći na izbore te preuzeti veći udio odgovornosti u političkim procesima? Ili će dopustiti da Hrvatska ide dalje ovim kursom… – pita se Grgić.

Nezavisna zastupnica jest i Danijela Glavosek Kovačić. Potvrdila je kako će nezavisni imati kandidata, ali tko će to biti još nije definirano, sve su opcije otvorene.

Željko Lacković
Danijela Glavosek Kovačić // Foto: Ivan Brkić

– U ovoj je situaciji teško govoriti. Ne znamo što nas očekuje iduće godine. Gospodarstvo će, mislim, biti na nuli. Morat ćemo se okrenuti malome poduzetništvu koje će doživjeti najveći krah. Ceste, odnosno infrastruktura jest bitna, ali ne koliko samo gospodarstvo. Grad mora biti generator poticanja, prebacivanja fokusa na gospodarstvo – hipotetski je odgovorila D. Glavosek Kovačić na pitanje o scenariju u kojemu bi došlo do preuzimanja gradonačelničkog mjesta.

A na njemu se, dakle, nalazi Mišel Jakšić.

Foto: Matija Gudlin
Ivica Suvalj // Foto: Matija Gudlin

– Definitivno ima kandidata, vrijeme za dolazak novih opcija. SDP je imao već puno mandata zaredom. Osobno, mislim da je vrijeme za promjene. Ne znači da ne može biti netko iz njihovih redova, ako je dobar i ako se priča slaže. Moja je nezavisna politika pragmatična, nemam ništa protiv HDZ-a ili SDP-a. Smeta me ideologija, vjerujem da građanima uopće nije bitna. Ideološke stvari ostavit ćemo za višu, državnu politiku. Na lokalnoj razini svi isto razmišljamo i imamo iste potrebe. Pretpostavljam da će se iznjedriti novi kandidat – kazala je D. Glavosek Kovačić.

Gradski vijećnik i dio Mreže nezavisnih lista je Ivica Suvalj. Otkrio nam je kako o vlastitoj kandidaturi u ovome trenutku uopće ne razmišlja.

– Sve je zbog korone stavljeno u drugi plan, nismo još o tome razgovarali – izjavio je Suvalj, dodavši kako vjeruje da će HDZ ima snažnoga kandidata.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Nepopravljiv

Za ovog “majstora” nema prepreka, vozio sa zabranom, bez vozačke, hrpom negativnih bodova… Nije prošlo dobro

Bilo je posla jučer na koprivničkom sudu, a ponajviše zbog vozača koji su kršili sve i svašta. Jedan 36-godišnjak doveden...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×