17 C
Koprivnica
Ponedjeljak, 15. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
MALE MAJSTORICE

FOTO/VIDEO Marta i Nika rasturaju, k’o velike manevriraju bušilicom i lemilicom, T. Martić: Ovo će biti mlade inženjerke, poznate jednog dana najmanje kao Rimac
F

Danas bez tehnike i tehnologije nema ničega, kako ćemo ići naprijed ako mladi ne budu zainteresirani, pametni i vrijedni, inovativni i kreativni, ovo je rijetko sresti takve cure, govori ponosna mentorica

Ne propustite

U Koprivnicu će drugu godinu zaredom stići Oskar znanja na račun tehničke kulture. Osiugrala ga je Marta Kiš, učenica sedmog razreda Osnovne škole Podolice, koja je prošlog vikenda u Vodicama sudjelovala na državnom natjecanju Mladih tehničara i obranila prošlogodišnju titulu državne prvakinje. Isti će joj, kao što je to bilo i lani, biti uručen u Zagrebu tijekom mjeseca lipnja.

Osim Marte, koja se natjecala u području Obrada materijala, na natjecanju je sudjelovala i Nika Zemljak u području Modelarstvo uporabnih tehničkih tvorevina i svojim radom zauzela zlatnu sredinu na rang listi.

Do ovakvih vrhunskih rezultata njih dvije došle su uz motivaciju i zalaganje mentorice Tijane Martić, učiteljice tehničke kulture i magistre politehnike i informatike s 28 godina iskustva u predavanju ovog predmeta. Podsjetimo, za one koji su moguće zaboravili, tehnička kultura nastavni je predmet u kojem se stječu opća tehničko-tehnološka znanja i razvijaju umijeća primjene ukupno stečenih znanja iz različitih nastavnih predmeta i područja. Ovaj predmet razvija djelatnu sposobnost, radni odgoj i odgovornost učenika.

– Mlade je u današnje vrijeme teško zainteresirati i motivirati, imaju slabo razvijene motoričke vještine, jer vrijeme provode na računalima i digitalnim medijima. Za ovo moraju imati volju i želju i vještine koje se s vremenom nadograđuju. U posljednje vrijeme primjećujem da su u većem broju djevojčice zainteresirane za pohađanje grupe Kluba mladih tehničara, redovito dolaze i slušaju savjete, dok je interes kod dječaka nešto slabiji – govori mentorica te potvrđuje da je i na državnom natjecanju omjer snaga išao u korist djevojčica.

cure znaju tehnički, OŠ Podolice
Foto: Sonja Badalić

Kako objašnjava, natjecanje iz Tehničke kulture jedno je od najzahtjevnijih natjecanja, jer djeca pišu test znanja u kojem su uvrštene sve grane tehnike, od građevinske i strojarske tehnike, elektrotehnike, elektronike pa do testiranja cjelokupnog znanja iz tehnike za razred koji pohađaju.

Natjecanje u Vodicama sastojalo se od pisane provjere znanja iz tehničke kulture, izrade praktičnog rada te prezentacije uratka.

– Ispit se pisao 90 minuta, nakon čega su izrađivale zahtjevne praktične radove u kojima su morale imati izvrsne vještine rukovanja alatima. Znači morale su koristiti bušilicu, strojeve za piljenje, da ne spominjem ostalo, škripce, stege, čekiće, vijke, matice, lemilice i još puno toga. Kad su završiče praktični rad koji se radio osam sati, na kraju ih je čekao i treći dio natjecanja odnosno prezentacija uratka. To je natjecanje gdje djeca stječu i znanje i pokazuju i vještine i još prezentacijske vještine, znači 3 u 1, na kraju svega, dobijemo kompletnu osobu – pojašnjava mentorica i dodaje da se sve radi na licu mjesta.

– Naravno, da bi došle do državnog morale su proći školsku i županijsku razinu, ali to su savjesne, odgovorne i marljive cure koje od petog razreda idu na grupu mladih tehničara kao izvannastavnu aktivnost i ja apsolutno vjerujem u njih – govori Tijana Martić.

cure znaju tehnički, OŠ Podolice
Foto: Sonja Badalić

Martina ljubav prema Tehničkom rodila se u petom razredu.

– Upoznala sam se s predmetom i odmah znala da želim na dodatnu, jer sam kao manja obožavala biti u garaži s tatom. Oduvijek mi je bilo zanimljivo stvarati. Doma uvijek pomažem, primim se svega i svačega, radila sam hranilice za ptice, posudu za psa da može kvalitetnije jesti… Ljubav za tehničkim rodila se na tehničkom i to mi je proširilo granice – kaže dvostruka državna prvakinja Marta.

Nika se za tehnički zainteresirala kad joj je učiteljica ponudila da krene na grupu.

– Kad sam čula što se sve može od drveta i metala napraviti odmah sam se zainteresirala. Kod kuće sam vješta u slaganju namještaja, mama nema brige kod sklapanja ormara i sličnih stvari. Taj dio posla sam ja preuzela na sebe, još od nižih razreda popravljam po kući manje kvarove – govori Nika.

Na satima tehničkog djeca se susreću s različitim granama tehnike.

– Sve materijale su upoznali, od kartona, šperploče, metala, sad rade elektroniku i elektrotehniku. Ne bave se samo jednim područjem nego dobivaju širinu u tom tehničkom području i vjerujem da će ovo biti mlade inženjerke, poznate jednog dana najmanje kao Rimac. Danas bez tehnike i tehnologije nema ničega, kako ćemo ići naprijed ako mladi ne budu zainteresirani, pametni i vrijedni, inovativni i kreativni, ovo je rijetko sresti takve cure – govori ponosna mentorica.

Nika je pred završetkom osmog razreda i uskoro će morati donijeti važnu odluku o tome kamo dalje. Planirala je upis u strukovnu školu, ali na kraju je ideju, ipak, promijenila i prvi izbor je pao na Prirodoslovno-matematičku gimnaziju. Kasnije svoj nastavak karijere vidi u arhitekturi.

cure znaju tehnički, OŠ Podolice
Foto: Sonja Badalić

Marta ima “fore” razmišljati još godinu dana, ali i ona će u budućnosti ostati u tehničkom području.

Male majstorice na kraju su nam pojasnile kako je to izgledalo na državnom natjecanju.

– Prošle godine natjecala sam se u kategoriji graditeljstva za šesti razred, a sad u obradi materijala za sedmi razred. Upoznala sam te dvije grane. Ovo je sada s metalom pa je fizički zahtjevnije, nije tako fino, ali mora se biti pedantan i ne smije se griješiti jer je greške u rikverc teško ispraviti – opisuje Marta koja se može pohvaliti i činjenicom da je upravo ona osmislila školski logo, sovu, koju danas njeni školski kolege u školi Podolice nose otisnutu na svojim majicama.

– Tema je bila zadana, vrijeme ograničeno, pauze određene. Ako si zeznuo nešto s materijalom nije bilo moguće vratiti se natrag. Plus sve to, ni mentorica nije imala pristup do nas. U dvorani je bilo puno natjecatelja, vladao je popriličan kaos, bili su tu mali stolići kao i razmak između učenika od pola metra. Jedan buši, drugi lupa, svi nešto svoje rade…trebalo se moći koncentrirati u tim uvjetima – govori Nika.

Kao nagradu za dobar uspjeh, državna pobjednica osvojila je automatski boravak od 10 dana u kampu, odnosno Ljetnoj školi tehničkih aktivnosti u Selcu u organizaciji Hrvatske zajednice tehničke kulture na kojoj su djevojke boravile i prošle godine i stekle nova znanja i prijatelje pa se nadaju da će zajedno i ove godine tamo boraviti.

cure znaju tehnički, OŠ Podolice
Foto: Sonja Badalić
cure znaju tehnički, OŠ Podolice
Foto: Sonja Badalić
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Izbori 2024.

DOBAR HONORAR Članovima izbornih povjerenstava do 1390 eura naknade, a biračkim odborima 20 puta manje!

Kao i svaki izbori dosad, tako ni ovi ne mogu proći bez članova izbornih povjerenstava. DIP je objavio, prenosi...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×