Novi Trg Stjepana Radića na Kalniku, danas je svečano otvorio predsjednik Zoran Milanović.

Načelnik Mladen Kešer na početku je pozdravio Milanovića i zahvalio mu na dolasku.

– Razmišljao sam što reći i stalno mi se vrti je li to moguće da na ovom mjestu gdje je prije 30 godina bila škola koju su pohađali moji roditelji, pa se napravila nova škola nama lijevo, je li moguće da je Kalnik doživio da ima svoj centralni trg? Slušali smo sami sebe i rekli moramo urediti mjesto na poseban način, prigovarali su mi da bez zelenila nije primjereno, no ja sam i dalje onako malo svojeglav i išao sam zajedno s projektantima, Fakultet arhitekture iz Zagreba – rekao je uvodno Kešer.

No je li moguće, nastavio je, da Kalnik ima i svoj vrtić i gradi dok za starije i nemoćne, uredili smo skoro sve kulturne objekte. Vjerojatno je moguće.

–  Zašto Trg Stjepana Radića? Zato jer je on ovdje održao svoj skup kad je ljudima govorio na koji način se organizirati da bi uredili svoje mjesto, da ne bi bili kmetovi. Lik Radića radiča napravio je profesor Brčić, on označava našu planinu Kalnik, a izgleda kao da označava cijelu RH. Sretan sam što su djeca održala ples, vjerujem da će oni sagraditi još noviji Kalnik u doglednoj budućnosti. Idemo u nove investicije, žalim da svako mjesto ima svoj trg, a da bi imao funkciju, na njemu moraju biti ljudi – zaključio je Kešer.

Pozdravio je Ivicu Pala koji mu je, kaže, pomogao, kao tadašnji zamjenik župana.

Predsjednik Zoran Milanović rekao je kako mu je drago što su se sjetili Radića, jer ima tu ima puno simbolike.

– Ima vas 1500, vidim da radite, živite, ne date se, nosite krinoline koje je netko trebao sašiti, moramo mu je netko i  prenijeti znanje, vidim da gradite škole, velike trgove, možda izvan gabarita, ali bez velike ambicije, nitko nije napravio korak naprijed. Vidim da turizam ovdje ima ogromnu šansu, sada sam prvi puta po danu došao i ta slika, taj magični, zavodljivi, zeleni tepih je planina koje nije ni brdo ni planina, ali dominira i govori hrvatsku povijest i to je je jedan od jako lijepih pogleda u Hrvatskoj – kazao je Milanović.

Dodao je kako mu se otvorila prekrasna perspektiva koju nije imao u oku.

– Nadam se uskoro biti gotova cesta i pristup ovom kraju biti bolji, da bute dobili doktoricu ili doktora i da će biti puno razloga da djevojke u ovim lijepim opravama, koje su me podsjetile na Rat i mir, imaju puno razloga za ples i radovanje, i na impresiju koju ovdje ostavljate, ovo nisam očekivao, ovo je dostojno Varaždina – bio je zadovoljan predsjednik viđenim.

Rekao i je i kako mu je drago što ovdje na lijepi, blagi dan kakav je i ovaj narod koji je za delati, za raditi, ali i za pobuniti se i uzeti stvar u svoje ruke.

– Borite se za svaki euro iz EU fondova, to će uskoro biti i naš novac, treba turističkog duha i rizika. Borite se za svoj kraj i svoje pravice i dostojan život ovdje – zaključio je on.

Otvorenju je nazočio i dožupan Ratimir Ljubić.

Kako izgleda novi trg i kako je bilo na otvorenju, pogledajte u našem videu i fotogaleriji.