28.5 C
Koprivnica
Nedjelja, 14. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Kulturni centar prim. dr. Krešimir Švarc

FOTO/VIDEO Sinagoga postala kulturno dobro Hrvatske, Sanja Švarc Janjanin: Hvala što ste stavili ime moga oca na pročelje, uvijek je nosio bol u sebi
F

U unutrašnjosti je postavljena izložba o arhitektu Slavku Löwyju, kojom je prikazan njegov doprinos Koprivnici, uključujući i sinagogu, Židovsko groblje i druge projekte.

Ne propustite

Sinagoga u Koprivnici, odnosno Kulturni centar prim. dr. Krešimir Švarc, danas je službeno dobila ploču s oznakom nepokretnog kulturnog dobra Republike Hrvatske.

U sinagogi, koja je nedavno prošla jednu fazu obnove u kojoj je postavljen novi pod, danas su se okupili brojni ugledni uzvanici kako bi uveličali ovaj veliki trenutak za kulturu Koprivnice. Među njima bili su i Nj.E. Ilan Mor, veleposlanik Države Izrael, gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić, izaslanik ministrice za kulturu Dražen Klinčić, Sanja Švarc Janjanin, predsjednik Židovske općine Zagreb Ognjen Kraus, glavni rabin u RH Luciano Moše Prelević i drugi gosti.

Foto: Ivan Balija
Sanja Švarc Janjanin // Foto: Ivan Balija

Posebno je emotivno bilo obraćanje Sanje Švarc Janjanin, koja je zahvalila svima zaslužnima za to što sinagoga nosi ime po njenom ocu, Krešimiru Švarcu.

– Sjećamo ga se kao mirnog, blagog, tihog i strogog oca i sjajnog djeda. Kao nekoga tko se nikada nije odrekao svojih ideala mladosti, a to su antifašizam i humanizam. Njegova ljubav bila je ginekologija i rad u medicini i to ga je apsolutno ispunjavalo. Međutim, odlaskom u mirovinu, potpuno se okrenuo svojim korijenima. Imao je osjećaj duga da nije dovoljno učinio za židovsku zajednicu, za taj dio Koprivnice koji je izbrisan 1941. Tu bol nosio je cijelo vrijeme. To je bio naš tata. Zahvaljujem svima što ste njegovo ime stavili na pročelje – poručila je okupljenima Sanja Švarc Janjanin.

Foto: Ivan Balija
Mišel Jakšić // Foto: Ivan Balija

Gradonačelnik Jakšić priznao je kako se ne sjeća Krešimira Švarca iz njegovih liječničkih dana, no sjeća se kada mu je, prvi puta kao gradonačelnik, dodijelio javno priznanje počasnog građanina Koprivnice. Tada je vidio koliko je Švarc značio za ovaj grad.

– Znate da se kaže da se ono prvo u životu najviše pamti. Ono što je meni ostalo je ta posebna emotivna energija koja je tada nastala u Domoljubu. Mislim da nismo ni prije, a nećemo ni kasnije imati toliko emocija u toj dvorani kao tada – prisjetio se Jakšić te se posebno zahvalio pripadnicima židovskih općina i gostima iz Izraela što su došli u Koprivnicu kako bi sudjelovali u ovoj prigodi.

Prisutnima su se obratili i ravnatelj Muzeja Grada Koprivnice Robert Čimin, veleposlanik Izraela Nj. E. Ilan Morm, izaslanik ministrice za kulturu Dražen Klinčić te predsjednik Židovske općine Zagreb Ognjen Kraus, nakon čega je svečano otkrivena ploča s imenom sinagoge.

Također, u unutrašnjosti je postavljena izložba o arhitektu Slavku Löwyju, kojom je prikazan njegov doprinos Koprivnici, uključujući i sinagogu, Židovsko groblje i druge projekte.

https://www.facebook.com/epodravina/videos/940165463043277/

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Izbori 2024.

HDZ u Koprivnici, Sobota: SDP nosi samo probleme, a mi uz pomoć Vlade u županiji vodimo projekte teške 700 milijuna eura!

Nositelj liste u IV. izbornoj jedinici, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić (HDZ), kandidati HDZ-a na listi Darko...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×