obnova

FOTO Koprivnici 2,5 milijuna kuna za obnovu Sinagoge, Jakšić: Konačno će zasjati u pravome i punome sjaju

12:58h
0
Sinagoga
Foto: Ivan Balija

Za koprivničku sinagogu, odnosno Kulturni centar dr. Krešimir Švarc, koji se nalazi u samom središtu Koprivnice, Ministarstvo kulture i medija dodijelilo je Gradu Koprivnici 2,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava, a jutros je potpisan ugovor s izvođačem radova na izvršenju projekta Izrade projektne dokumentacije i provedba mjera zaštite sinagoge.

Na konferenciji za medije prisustvovali su izvođači radova iz tvrtke Sub vision i direktor Igor Pataky, inženjer gradilišta Tihomir Rukavina, stručni nadzor i projektant Mirko Patrčević ispred Coart-a, kordinator zaštite na radu ispred Zagrebinspekt-a Marijan Maletić, voditeljica projekta Maja Ištvan Krapinec i resorna pročelnica Ana Mlinarić.

Gradonačelnik Mišel Jakšić pritom je zahvalio partnerima na projektu.

– Ovo je izuzetno važan i značajan događaj za kulturnu ponudu i kulturnu baštinu grada Koprivnice, jer nešto što traje već 15-ak godina s laganom obnovom, sada dobiva svoj puni tempo i uvjereni smo da će sada sinagoga dobiti potpuno novi sjaj i pokazati sve što imamo u svojoj viziji. Vezani smo za sinagogu i za sve ono što ona nosi u sebi, jer često naglašavamo da govori o jednoj otvorenosti koprivničkog duha, o tome da smo grad koji ima snažan građanski duh, grad koji je spreman prihvaćati različitosti, jer bez obzira što ona nije danas u nekom turbo bajnom stanju, čeka nas još dosta posla. Često znamo naglasiti da je to jedina sinagoga u RH koja je preživjela strahote u Drugom svjetskom ratu i mislim da to govori koliko se ovdje otvorenije i uljuđenije živi – kazao je Jakšić.

Sinagoga
Foto: Ivan Balija

Sama vrijednost projekta je 2,4 milijuna kuna, a odobreno je 2,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Fonda solidarnosti Europske unije.

– Hvala svima koji su doprinijeli današnjem početku i onima koji će dati sve od sebe da sinagoga konačno zasja u pravome i punome sjaju kako je i zaslužila – poručio je Jakšić.

Ispred Ministarstva kulture i medija obratio se Milan Pezelj, pročelnik ureda Ministarstva kulture za područje Bjelovarsko-bilogorske i Koprivničko-križevačke županije.

– Čast mi je biti ovdje kao nadležni konzervator već 15 godina kako smo počeli obnavljati sinagogu zajedno s Gradom Koprivnicom i Ministarstvom kulture. Obnova je djelomična, kao što je i funkcija djelomična i privremena. Nadam se da su ova sredstva iz Fonda solidarnosti EU početak njenog dovršenja i stavljanja u cjelovitu funkciju – kazao je Pezelj.

Sinagoga
Foto: Ivan Balija

Obnova sinagoge vrši se u nekoliko faza, a konkretno o samom projektu govorio je predstavnik projektanata Mirko Patrčević.

– Radi se o građevinskom zahvatu, sanaciji na nosivoj konstrukciji u cilju poboljšanja postojeće nosivosti stabilnosti zgrade, o stabilizaciji zidova oštećenih poslije potresa, krovišta i međuetaže. To je prva faza poboljšanja nosivosti u skladu s današnjim tehničkim propisima – napomenuo je.

Sinagoga se obnavlja polako i temeljito i današnje potpisivanje ugovora jedan je od posljednjih koraka. Ugovor su potpisali direktor izvođača radova Sub vision Igor Pataky i gradonačelnik Jakšić.

– Ovo je objekt vrhunskog kulturnog značaja i obećali smo da ćemo sinagogu staviti u funkciju i staviti na raspolaganje kulturnoj ponudi i građanima Koprivnice, a ovo je jedan od posljednjih velikih i značajnih koraka. Plan je u narednom mandatnom razdoblju da bude u punoj funkciji – zaključio je Jakšić.

Sinagoga
Foto: Ivan Balija
Sinagoga
Foto: Ivan Balija
Sinagoga
Foto: Ivan Balija
Sinagoga
Foto: Ivan Balija
Sinagoga
Foto: Ivan Balija
Sinagoga
Foto: Ivan Balija
Sinagoga
Foto: Ivan Balija
Sinagoga
Foto: Ivan Balija
Sinagoga
Foto: Ivan Balija
Sinagoga
Foto: Ivan Balija
Sinagoga
Foto: Ivan Balija
Komentiranjem prihvaćate naše Uvjete korištenja, komentiranja i zaštite privatnosti!

Reklamni sadržaj - sponzorira ADNOW