- Oglas -

The Dark Den, odnosno Marko Petković iz Koprivnice, posljednjih pola godine jednostavno je eksplodirao na YouTubeu. Njegovo životinjsko carstvo koje se sastoji uglavnom od paukova raznih vrsta i veličina te pokojeg škorpiona, kornjače i raka skupilo je nevjerojatnih 164.000 pretplatnika koji prate njegove zanimljive, edukativne i prije svega zabavne videe na toj popularnoj platformi.

Takav rast iznenadio je i njega samoga jer se ne događa često da netko tko je u lipnju 2017. godine imao nešto više od 6000 pretplatnika dobije njih još 158 tisuća – pogotovo ne u Hrvatskoj. Zato je on i jedan od rijetkih domaćih youtubera koji je dobio YouTube Button. To je nagrada koju dodjeljuje YouTube onima koji dosegnu određeni broj pretplatnika, a Marko ga je dobio za svojih prvih 100.000.

– U Hrvatskoj postoji 20-ak kanala koji su dosegli tu brojku, no stvar je u tome što nisu svi youtuberi. Primjerice, tu su 2Cellos, Jelena Rozga, Severina, Joomboos… Oni svi iza sebe imaju velike mašinerije, ali ima nas 15-ak koji baš sami stvaramo i snimamo svoj sadržaj. Još malo pa ću prestići Rozgu, to će biti slavlje – uz smijeh će Marko.

- Oglas -

Za takav skok, kaže Marko, treba imati i sreće. Mnogi youtuberi govore da ti treba jedan video koji će se probiti, koji će skupiti milijune i milijune pogleda i popularizirati cijeli kanal. To se Marku dogodilo s videom naziva “Feeding the Devil”, a sami možete pogledati o čemu se radi.

– Posrećilo mi se s tim videom, poklopilo se da ima dobar naslov i dobru sličicu, a YouTubeov algoritam ga je mnogima preporučio za gledanje te je doslovno eksplodirao, skupio je dosad oko sedam milijuna pogleda. Zanimljivo je da se ne razlikuje posebno od drugih videa koje radim, ali se jednostavno sve posložilo. Samo sam gledao kako mi graf raste, jedno jutro se probudim i vidim “O, još 100.000 pogleda”, drugo jutro “O, još toliko” – uz nevjericu se prisjeća naš youtuber.

Naravno, nitko se neće pretplatiti na YouTube kanal ako on ima jedan jedini zanimljiv video. Iza toga mora stajati mnoštvo sadržaja, a Marko je tijekom dvije godine snimio toliko toga da se teško može sve i pogledati.

Svoj YouTube Button još uvijek drži u kutiji, još ga nije objesio na zid. Kako kaže, to je zato što u svom malom stanu ima sve manje mjesta jer je sve više kutija i terarija s raznim životinjama, ali i zato što čeka da ga objesi u svoj novi prostor.

Foto: Matija Gudlin
YouTube mu je uručio svoju nagradu za probijenu granicu od 100 tisuća pretplatnika // Foto: Matija Gudlin

– Uskoro selim u Koprivnički inkubator, tamo ću imati svoj studio. U stanu je sve veći problem raditi jer si zakrčim cijeli prostor kada snimam, a prestao sam i nabavljati nove životinje jer više ih jednostavno nemam kamo stavljati. Zbog prirode posla, ipak moram ljudima donositi stalno nešto novo, tako da je novi prostor nužan. Moraš ciljati na to da stalno sam sebe nadmašiš, nešto novo, drugačije, originalno – pojašnjava nam Marko.

Novi prostor omogućit će mu i da svoju video produkciju digne na višu razinu. Trenutno u svom stanu često improvizira kada snima, barske stolice služe mu kao stativi, a za rasvjetu ima svjetiljke unutar običnih kartonskih kutija. Koliko god to bilo snalažljivo, svjestan je da će u prostoru koji će biti namijenjen samo snimanju moći uložiti i u bolje uvjete, što će mu pak omogućiti i da stvara još bolji sadržaj.

S obzirom na to da mu snimanje videa oduzima sve više vremena, a sve mu više raste i publika i zarada, uslijedio je jedini logičan korak – dao je otkaz u geodetskom uredu. Zarada preko YouTubea, pojednostavljeno rečeno, ostvaruje se putem reklama koje se prikazuju uz svaki video, a određeni postotak ide youtuberu. Marku za video od 15-ak minuta treba mu više od sat vremena snimanja, zatim obrada videa, odabiranje što će ostati, a što će izbaciti, a i kada ne snima, konstantno razmišlja o novim idejama, novom sadržaju i o tome što slijedi za njegov kanal The Dark Den. Koliko god imao posla oko održavanja kanala, to ne shvaća kao teret, i dalje su mu paukovi prije svega kućni ljubimci koje voli i za koje brine.

Foto: Matija Gudlin
Jedan od veličanstvenih primjeraka iz The Dark Dena, koji uskoro seli u Koprivnički poduzetnik // Foto: Matija Gudlin

Uz to, njegova sklonost samostalnom izrađivanju nastambi za paukove i ostale životinje otvorilo mu je i novo područje kojim se namjerava baviti – izradom terarija.

– Većinu toga što imam, sam sam napravio. Dugoročan plan mi je baviti se izradom terarija, mnogi koji gledaju moje videe pitali su me prodajem li ih ili izrađujem. Ja sam veliki ziheraš i ne namjeravam se osloniti isključivo na zaradu od videa, tako da su mi terariji plan B. Osim toga, pitao sam bivšeg šefa bi li me primio natrag za godinu dana ako mi ovo ne uspije i rekao je da nema problema, tako da imam i plan C – uz smijeh će naš youtuber.

No, kako je krenuo, sve je izglednije da ga njegov bivši šef neće dočekati. Originalan i često fascinantan sadržaj koji kreira te vjerna i rastuća publika omogućili su mu da živi od onoga što voli, a nema razloga da se to ne nastavi. Zato će i na zidu njegovog novog studija ponosno stajati prestižni YouTube Button, rezerviran samo za one najbolje.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

4 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime