- Oglas -

Boravak na svježem zraku, buđenje uz cvrkut ptica, uživanje u ljepotama prirode postaje sve atraktivnije među turistima, kako domaćima, tako i strancima. Ljudi sve više traže odmak od svakodnevice, žele se negdje odmoriti uz pogled na hladovinu šume ili zalazak sunca, pojesti smokvu ili krušku netom ubranu sa stabla. Često ni ne traže neki poseban sadržaj, treba im samo mir, bez buke i vreve.

Neobična drvena kuća za odmor koja omogućuje zdraviji život može se pronaći i u Vinogradima Ludbreškim, ni kilometar udaljena od centra Ludbrega, a na pola puta od Varaždina i Koprivnice.

– Kuća iz bajke, tako je nazivaju slučajni prolaznici koji, kad ju vide izvana, zastanu i pitaju mogu li je pogledati i iznutra, puni su divljenja – opisuju nam vlasnici Biljana Kvezić i Dragan Sačer svoje imanje koje nosi simboličan naziv: Kuća lješnjaka.

- Oglas -

– Tu se ranije nalazila stara klijet i vinograd. Kako se moja obitelj prije 15-ak godina počela intenzivnije baviti uzgojem lješnjaka, vinograd je bivao sve zapušteniji i namjeravali smo ga prodati. No, to je naša djedovina, bilo nam je i pomalo žao – priča Biljana.

A oni, kao mlada obitelj, htjeli su se skrasiti, a gradilišta su bila preskupa. Tako im je to zemljište prije četiri godine darovala Biljanina obitelj, pa su na površini od 1800 kvadrata krenuli u ostvarenje svog životnog sna. Sagradili su kuću, oplemenili parcelu i dokazali da se vrijednim radom može ostvariti kreativna ideja.

Foto: Marina Hižak

– Kad smo zimovali u Francuskoj, oduševili smo se njihovim drvenim smještajem. Boravili smo u drvenoj kućici i znali smo da ćemo kad-tad imati sličnu. Izradila sam nacrt, osmislila unutrašnjost, raspored prostorija, sve je moja ideja. Jako volim rustikalni, starinski stil. Kuću smo gradili isključivo za sebe, da proizvodimo svoju hranu i tu živimo  – otkrila je Biljana odakle ideja.

Kuća s potkrovljem ima 95 kvadrata stambenog prostora, a u prizemlju je dnevni sadržaj sa zimskim vrtom, zatim kuhinja, blagovaona, sanitarni čvor, smočnica, dnevni boravak s kaminom iz kojeg teče topla voda koja preko radijatora zagrijava ostale prostorije po potrebi. U potkrovlju su dvije sobe, malena knjižnica i kupaonica.

Izrađena je ručnim radom punim oblicama od sibirskog ariša koje su u promjeru između 23 i 25 centimetara, u skladu s principima održivog razvoja.

– Drvo je najbolje za stanovanje, jer je prirodno, a uz to što je plemeniti materijal, stvara i jedinstvenu mikro klimu. Životni put me odveo iz konvencionalne u alternativnu medicinu, završila sam i edukaciju za aromaterapeuta, što je povezano s prirodom i biljkama i odatle želja za vlastitim dvorištem, hranom i povrćem – kaže.

Foto: Marina Hižak
Foto: Marina Hižak

Kako se neka rješenja nameću sama po sebi i to ponekad neplanirano, tako su Dragan koji je po struci informatičar i sportaš, a Biljana primalja, bili dovedeni u situaciju da žive u Varaždinu. Tamo su unajmili stan, a kuću od lipnja odlučili iznajmljivati.

– Prvi gosti bili su bračni par iz Zagreba koji je dugo živio u Kanadi. Često nam dođu i cijele obitelji, ostaju nekoliko dana, neki i po tjedan. Poljaci, Slovaci, Rumunji… putovali su na more pa su često kod nas prenoćili. A cikloturisti uvijek su nam dragi gosti – otkriva nam Dragan.

U promociji su se osobno angažirali, Kuću lješnjaka predstavili su preko Facebooka. Uvrštena je i u projekt Turističke zajednice Varaždinske županije kao kuća za odmor s pričom.

– Namijenjena je ljubiteljima prirode, ekološki osviještenim gostima jer se vodimo pričom kako je napravljena od prirodnog, zdravog i ekološki prihvatljivog materijala. Drvo pozitivno utječe na dišne puteve i pluća ljudi, ovo je mjesto na kojem ćete moći bezbrižno duboko udahnuti – govori Biljana.

Imanje krasi nekoliko desetaka sadnica lješnjaka, a boja kuće poklapa se s bojom lješnjaka. U sklopu se nalazi i bio vrt, a dvorište je zasađeno smokvama, kruškama, aronijom, jagodama, nektarinama, dunjom…

– Ideja za priču s lješnjacima došla je od mojih roditelja koji imaju veliku plantažu i bave se time već 20-ak godina. Vesele me biljčice, rad u vrtu opušta, to je odmor za dušu. Gostima je sve ustupljeno, slobodno ubiru voće i povrće, pripreme si hranu, doslovno “od vrta do stola”. Bilo bi lijepo da su kuće za odmor povezane lokalnim OPG-ovima, da svi međusobno surađujemo i razmjenjujemo proizvode – optimistična je Biljana.

Foto: Marina Hižak

Kuća lješnjaka, osim smještaja, prostranog vrta i domaćih lješnjaka gostima nudi i suvremenu multimediju poput televizije, platna za projektor, roštilja, a u planu je i sauna, ponuda masaža te floatationtank, čiju je blagodat ovaj mladi par i osobno osjetio.

– To je kada dužine dva i pol metra koja ima poklopac, napunjena vodom do koljena i 500-600 kilograma gorke soli. Opremljena je raznim svjetlima i glazbom koja opušta, a u njoj se vrši terapija plutanjem. Oduzmu se svi osjetilni podražaji, nastane osjetilna deprivacija, ništa se ne osjeća. Temperatura vode jednaka je temperaturi tijela te je ono u bestežinskom stanju, a kralježnica je u najprirodnijem položaju bez ikakvog pritiska. Čovjek se oslobađa stresa, a hormoni se uravnotežuju – otkrila je Biljana želju u budućnosti.

Foto: Marina Hižak
Foto: Marina Hižak

Posjetite li Kuću lješnjaka, osim netaknute prirode, imat ćete priliku uživati u običnim, mljevenim ili prženim lješnjacima, kao i u kolaču te ulju od ovog izvora zdravlja u ljusci, zasađenog u njihovom obiteljskom voćnjaku.

Ionako, danas nema veće sreće od one vratiti se prirodi, bar nakratko maknuti se tijelom i mislima od svakodnevnog užurbanog života, i, možda, opustiti se u bajkovitoj kući koja je u oazi zelenila, svježeg zraka, mira i tišine odlična prilika za odmor. Pravi raj na zemlji.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).