Prijem za prvake

FOTO Županija ima najbolju oračku ekipu u Hrvatskoj, a Saša Višak uskoro kreće u preoravanje egzotične Kenije

Bilo je pomalo neugodno za orače, ovo je bilo prvo oranje na kojemu se pojavio vrlo neravan teren. Naravno, to je svima bio problem, ali u takvim uvjetima najbolji je onaj tko se najbolje snađe, odlučuju nijanse, pojasnio je Zoran Radiček.

11:19h
0
oraci  mg
Foto: Sanjin Bojić

Saša Višak i Zoran Radiček početkom rujna u Kupinečkom Kraljevcu postali su ekipni prvaci Hrvatske u oranju. Osim zajedničkog uspjeha, Višak je bio drugi u kategoriji pluga ravnjaka, dok je Radiček zaorao treće mjesto među plugovima premetnjacima.

To je nastavak velikih uspjeha podravsko-prigorskih orača u deset godina koliko postoji njihova udruga u Koprivničko-križevačkoj županiji i u 15 godina otkad traju natjecanja. Promocija poljoprivrede, edukacija o obradi tla i unaprjeđenje tehnike oranja ciljevi su ovih natjecanja, a Županija već niz godina potpomaže djelovanje udruge, najviše kroz donacije natjecateljskih plugova.

– Praktički smo svake godine ovdje u ovom sastavu, činjenica je da u Hrvatskoj predstavljate sam vrh u disciplinama u kojima se natječete. To nam je zadovoljstvo, pogotovo zato što smo i sami dali određeni doprinos, a vaši rezultati doprinose i promociji Podravine i Prigorja. Od samog početka vaše organiziranosti tu smo uz vas, ulagali smo u opremu koja je preduvjet za ostvarivanje rezultata. Na neki način ih osjećamo i kao svoje – rekao je župan Darko Koren.

Foto: Sanjin Bojić

Saša Višak zahvaljujući prošlogodišnjoj pobjedi plasirao se na ovogodišnje Svjetsko prvenstvo u oranju koje se u prosincu održava u Keniji. Prvenstvom Hrvatske ipak nije toliko zadovoljan jer smatra da su trebali doći i do pojedinačnih pobjeda.

– Zahvaljujem županiji koja nas prati već godinama, i donacijama plugova, kao i sredstvima za njihovo opremanje. Mislim da se ove godine nismo pokazali u najboljem svjetlu, moglo je biti i bolje, ali obećajem da ćemo već iduće godine opravdati sav trud i podršku – najavio je Višak.

Njegov kolega u oranju, Zoran Radiček, također se zahvalio ulaganju u županije u njihove aktivnosti.

– Bez podrške apsolutno ne bi bilo ni ovakvog natjecanja ni rezultata. Možda smo malo kiksali, a možda i nismo. Bilo je pomalo neugodno za orače, ovo je bilo prvo oranje na kojemu se pojavio vrlo neravan teren. Naravno, to je svima bio problem, ali u takvim uvjetima najbolji je onaj tko se najbolje snađe, odlučuju nijanse – pojasnio je Radiček.

Uz dobre želje za daljnja natjecanja i za putovanje u Keniju, župan je oračima uručio i zahvalnice te prigodne poklone.

Komentiranjem prihvaćate naše Uvjete korištenja, komentiranja i zaštite privatnosti!