Uslijed potresa

FOTO/VIDEO U OŠ Braća Radić izbio požar u kotlovnici, unesrećeni skakali kroz prozor, a hitne službe spašavanja evakuirale cijelu školu

Ljudi u opasnosti skakali su na zračne jastuke, u šatoru su sanirali ozlijeđene, vatrogasci su gasili požar, policija je regulirala promet, a vatrogasci gasili požar i evakuirali sve učenike.

14:01h
0
Impresivna akcija spašavanja // Foto: Matija Gudlin

Uslijed potresa u kotlovnici škole izbio je požar koji se počeo širiti prema spremištu i kuhinji koprivničke Osnovne škole Braća Radić. U učionici informatike teže su ozlijeđena 3 učenika, na katu zgrade i u kuhinji lakše je ozlijeđeno petero osoba.


Naravno, nije riječ o stvarnoj situaciji, nego vježbi evakuacije i spašavanja pod nazivom Žurni i usklađeni. Vježba je izvedena za slučaj izvanrednog događaja.

Dojavu o požaru, u 11.02 sati, ravnatelju škole osobno je izvršio domar, koji se nalazio u kotlovnici. Učiteljica informatike dojavila je ravnatelju informaciju o ozlijeđenim osobama u učionici informatike.

Ravnatelj, u 11.03 sati, poduzima radnje vezane za uzbunjivanje i zapovijeda davanje uzbune te telefonskim pozivom dojavljuje Županijskom centru 112 Koprivnica obavijest o događaju u školi i ozlijeđenim osobama.

Foto: Matija Gudlin

Ravnatelj je zatim izdao tajnici zapovijed za davanje znaka za uzbunu i početak evakuacije i spašavanja. Tajnica je pak obavijestila domara Nenada Radičeka, zaduženog za davanje zvučnog signala.

Odmah nakon znaka za uzbunu, u 11.05 sati svi zaposlenici škole krenuli su prema najbližim izlazima te je započela evakuacija koja je završila pet minuta kasnije u 11.10 sati.

Županijski centar 112, Koprivnica,  zaprimio je i proslijedio dojavu o požaru, te su aktivirane ostale službe zaštite i spašavanja JVP Koprivnica

Na intervenciju je izašlai PU Koprivničko-križevačka, PP Koprivnica te su regulirali promet oko škole.

Foto: Matija Gudlin

U provođenju vježbe sudjelovalo je 450 učenika, a troje njih bilo je u ulozi teže ozlijeđenih, a petero osoba, učenici i tehničko osoblje, bilo je u ulozi lakše ozlijeđenih. Učitelj, dva učenika i gradski pročelnik Darko Ledinski bili su evakuirani skakanjem na zračni jastuk.

Zapovjednik JVP Koprivnica cijelo je vrijeme  gostima i sudionicima vježbe objašnjavao trenutke korake događanja

Po završetku vježbe, sve službe spašavanja su se postrojile te su im ravnatelj škole Krešimir Grgac, dožupan Ivan Pal i zamjenik gradonačelnika Mišel Jakšić uputili riječi pohvale i zahvalili na njihovom radu, brzom odazivu i čuvanju građana.

Pal je istaknuo je da je za vrijeme kad je on bio ravnatelj imao nekoliko evakuacija koje nisu bile samo vježbe te da ovakvom pripremom svi sudionici mogu biti spremni ako se javi potreba za pravom evakuacijom, ali nada se da za to neće biti potrebe.

Spasonosni skop // Foto: Matija Gudlin

Osim osposobljenosti radnika te valjanosti predviđenih pravaca evakuacije, promatrao se i postupak intervencije žurnih službi.

Policijska uprava Koprivničko-križevačka i Javna vatrogasna postrojba Koprivnica sudjelovale su u vježbi sa sredstvima i opremom. Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica osiguralo je trijažni šator i krevete, a Hitni odjel koprivničke bolnice osigurao je sanitetsko vozilo.

Evakuacija učenika OŠ Braća Radić

Posted by Epodravina.hr on Mittwoch, 10. Mai 2017

Akcija spašavanja OŠ Braća Radić

Posted by Epodravina.hr on Mittwoch, 10. Mai 2017

 

čitam...