Okusi Podravine i Prigorja

FOTO/VIDEO Pogledajte kojim će delicijama za prste polizati restorani privlačiti turiste iz cijeloga svijeta

Objekt mora ispuniti složene uvjete, od mogućih 100 bodova objekt mora imati barem 75, a vrednuje se sve, od ponude hrane, upotrebe tradicijskih i lokalnih namirnica, uređenja restorana pa do uređenja okoliša i parkinga, sve ono što čini sliku jednog objekta. Nije dovoljno imati samo vrhunsku kuhinju, kaže Borislav Šimenc.

16:00h
0
Foto: Matija Gudlin

Teleće pečenje s pekarskim krumpirom, som sekuline, pačja prsa u umaku od kestena, pileći file s lješnjacima, juneći paprikaš s trgancima, pogača z oreji… Ako vam ovaj niz jela izaziva gladne zvukove u želucu i želju za odlaskom u neki od podravsko-prigorskih restorana, cilj projekta Okusi hrvatske tradicije ispunjen je.


U sklopu tog projekta osam restorana s područja Podravine i Prigorja dobili su oznaku Okusi Podravine i Prigorja, koja znači da njeguju i nude tradicionalna jela i pića ovog područja u svojoj ponudi. Hotel Picok, pivnica Kraluš, restoran i pivnica Stari grad, restoran Klas, Podravska klet, Sunčano selo, Gradska kavana Križevci i Lovačka kuća Sokolovac u prvom su krugu dobili to prestižno obilježje.

– Ovo je izuzetno važno za Turističku zajednicu i turizam u našoj županiji. Gastronomija je jako važan dio turističke ponude, često i motivira ljude da dođu na neku destinaciju. Danas radimo veliki iskorak, no još je puno toga pred nama. Moramo i dalje razvijati i promovirati našu ponudu, a na kraju je i uspješno brendirati – rekao je direktor županijske Turističke zajednice Zdravko Mihevc, te naglasio da su nedavno objavljeni gastro i eno vodiči dio ukupne promocije gastronomije u županiji.

Iduće godine će se ponovno raspisati natječaj u koji će se moći uključiti još ugostiteljskih objekata koji žele ispuniti uvjete – da mora u ponudi tijekom cijele godine imati najmanje četiri samostalna jela s popisa gastronomske baštine i to oblikovano u minimalno dva sezonska jelovnika, te da će u ponudi tijekom godine imati najmanje šest lokalnih pića od čega će biti četiri etikete vina.

Foto: Matija Gudlin

– Prije četiri godine počeli smo razvijati projekt Okusi hrvatske tradicije, s ciljem da brendiramo hrvatsku tradicijsku kuhinju i objedinimo potencijale koje tu Hrvatska ima. Danas smo već u sedmoj županiji i sada imamo u Hrvatskoj 76 objekata pod brendom. Objekt mora ispuniti složene uvjete, od mogućih 100 bodova objekt mora imati barem 75, a vrednuje se sve, od ponude hrane, upotrebe tradicijskih i lokalnih namirnica, uređenja restorana pa do uređenja okoliša i parkinga, sve ono što čini sliku jednog objekta. Nije dovoljno imati samo vrhunsku kuhinju – obrazložio je Borislav Šimenc, čija je tvrtka DMK Vall 042 osnivač standarda Okusi hrvatske tradicije.

Foto: Matija Gudlin

Naravno, ako nivo objekta padne ispod 75 bodova, oduzima mu se ta svojevrsna titula, a zanimljivo je da se sve vrednuje tajnim posjetima objektu.

Za župana Darka Korena ovo je jedan kotačić u turističkom stroju koji se počeo kretati Podravinom i Prigorjem, no potrebno je još truda i projekata.

– Ovaj događaj je samo jedan u nizu pokušaja da doprinesemo turističkoj ponudi. Poznato je da ne raspolažemo nekim resursima kojima raspolaže jadranski turizam pa ga moramo oplemeniti posebnostima ovog kraja, a to je prije svega gastro i eno ponuda kojom možemo motivirati turiste da posjete ovo područje – zaključio je župan.

čitam...