20.7 C
Koprivnica
Subota, 25. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
diže se letvica

Fran i Jan Tisaj plivaju, bicikliraju i trče do novih uspjeha, otac Hrvoje: Njihovi rezultati nisu stigli s kutne garniture
F

Jan će u 2019. godini loviti vrh biciklističke scene izvan Hrvatske, dok Franu predstoji upis na Kineziološki fakultet.

Ne propustite

Braća Jan i Fran Tisaj iznimno su uspješni koprivnički sportaši iz jednako uspješne sportske obitelji.

Uvršten među perspektivne sportaše Grada Koprivnice s iznimnim postignućima, Jan je dobitnik posljednjeg priznanja u moru ranijih ostvarenja.

– Jan je prošle godine napravio veliku stvar, odnosno osvojio tri naslova državnog prvaka u cestovnom biciklizmu. Možemo reći kako smo u to ušli avanturistički. Prije smo bili u triatlonu za koji, nažalost, nemamo uvjete, no sada je i u samom biciklizmu napravio odlične rezultate, sve zadivio pa i konkurenciju jer smo stigli iz vedra neba – pojasnio je njegov otac Hrvoje Tisaj.

S Janom će raditi upravo otac Hrvoje, ujedno novoizabrani predsjednik Biciklističkog kluba Rotor. Razlog je to zbog kojega je predao zahtjev za upis u trenersku, biciklističku školu.

– Ove ćemo se godine koncentrirati na cestovni biciklizam u kojemu je Jan strašno dobar. Vozit će utrke državnog prvenstva te Italije i Slovenije – tvrdi Tisaj.

U Hrvatskoj mu, pak, konkurenciji čini 15-ak vozača. Radi se o klubovima iz, primjerice, Rijeke ili Zadra koji puno rade s djecom. No, posebnu važnost Tisaj pridaje slovenskim natjecateljima čiji je razvoj potaknut visokim uvjetima, istaknutim u našoj regiji.

– Do kadetskog uzrasta, recimo 16. godine, radi se o privikavanju za daljnji period u kojemu se vrše testiranja stvarnih vozačevih mogućnosti. Potom se može pregovarati s ozbiljnijim klubom – pojašnjava Tisaj.

S druge strane, njegov brat Fran krenuo je u zagrebačku, sportsku srednju školu te je član Triaton kluba Zrinski u kojemu se razvija pod budnim okom svojega trenera, dok će otac sudjelovati u njegovim biciklističkim treninzima.

– Jedan je od potencijalnih juniora uz kojega se vežu visoka klupska i reprezentativna očekivanja. Očekuje ga mnogo posla i utrka. Među ostalima, sudjelovat će na šest europskih utrka – pojašnjava Tisaj, naglasivši kako Fran trenira dva puta dnevno s osobnim trenerom, a iza njega su i neugodne ozljede.

– Već četiri ili pet mjeseci radi maksimalnim intenzitetom. Vjerujem da će pokazati kako je dobar, da se vraća u formu. Bit će svakim danom sve bolji i jači – siguran je otac.

Fran u kontekstu triatlona ima snažniju konkurenciju. Inače, radi se o sportu koji raste rapidnom brzinom što se, prema Tisaju, inače članu Upravnog odbora Hrvatskog triatlonskog saveza, ogleda u broju izdanih licenci. Točnije, savez ima oko 1200 članova, pri čemu oko 300 sudjeluje na natjecanjima.

– Moja su djeca od četvrte godine u sportu, zaista žive od njega. Njihovi današnji rezultati nisu stigli s kutne garniture. Krenuli smo s kartingom i tijekom osam godina gradili samopouzdanje i radnu upornost. Od samoga početka vidjeli su kako se radom dolazi do rezultata. Stoga, roditelji moraju biti uz djecu, a ne ih samo dati trenerima. Uloženo nam se polako vraća. Treneri sami kažu da su obojica pomalo drugačiji od ostalih – ponosno tvrdi otac.

Očigledno, sportski temelji Jana i Frana stvoreni su kroz odnos s majkom i ocem koji su cijeli život bili u sportu. Svojevrsno mentorstvo, ali i obiteljska podrška podrazumijeva razgovor o brojnim drugim problemima te su zasigurno utjecali na njihovu izgradnju kao osoba.

– Dijelimo i tugu i radost. Niti Ante Kostelić sa svojom djecom ne bi napravio toliko da im se nije potpuno predao. Potrebno je zapljeskati i dati podršku. Djetetu to puno znači. Najgore ih je ostaviti na margini kako bi čovjek iskoristio vlastito slobodno vrijeme – smatra Tisaj.

U konačnici, 2019. godina tek je započela, a određeni ciljevi postavljeni.

– Fran ima nekoliko jakih trka europskog prvenstva kojima se ostvaruju bodovi za kategorizaciju što pomaže i pri upisu na fakultet. Naime, cilj mu je za dvije godine upisati Kineziološki fakultet, smjer trenera triatlona. Predstoji mu puno zadataka bitnih za daljnji razvoj – prepričao je Tisaj, okrenuvši se Janu i njegovoj budućnosti.

– S Janom se želimo na vanjskoj sceni približiti top 10 ili 15 vozača. Bio bi to pokazatelj kvalitete jer biti u vrhu u Sloveniji, u tim godinama, u konkurenciji natjecatelja profesionalnih klubova, znači da ga netko može primijetiti. Odradit ćemo što više startova zbog iskustva koje je važno jer u biciklizmu nije bitna samo snaga, već i glava – zaključio je Tisaj.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Maturalna večer

FOTO/VIDEO Maturanti u glamuroznim svečanim haljinama i odijelima pripremili se za svoju večer, pogledajte tu ljepotu

Još jučer su "norili", a danas su križevački maturanti u prekrasnim haljinama i odijelima dočekali svoju maturalnu večer. Maturanti križevačke...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×