15.9 C
Koprivnica
Srijeda, 29. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Otvorena ekološka tema

Fucak ‘digao živac’ načelniku Poljaku spominjanjem bioplinara u Sv. Petru Orehovcu: Zovite medije pa ćete sve uništiti, ne radite problem ljudima!
F

Pročelnik Marijan Štimac izjavio je da su upoznati sa situacijom te da očekuju da će nadležne inspekcijske službe rasvijetiliti koji se biootpad koristi u proizvodnji energije u bioplinskim postrojenjima.

Ne propustite

Posljednjih tjedana zakotrljala se priča o mogućoj štetnosti otpada koji se navodno dovozi u Sveti Petar Orehovec i bioplinska postrojenja. Više o tome možete pročitati OVDJE. Tu je temu otvorio županijski SDP, odnosno njegov predsjednik i načelnik Kalnika Mladen Kešer javnim istupima, a nastavio ju je jučer na sjednici Županijske skupštine njegov stranački kolega iz Đurđevca, Marko Fucak.

– Zanima me je li pročelnik Štimac koji dan krenuo putem općine Sveti Petar Orehovec da ustanovi kakva je situacija vezana za bioplinsko postrojenje. Samo postrojenje namijenjeno je za korištenje goriva iz stajskog gnoja ili kukuruzne silaže. No, je li to točno ili se tamo stvarno dovozi opasan otpad, muljevi iz postrojenja, kanalizacija i slično. Sve se to može pratiti dokumentacijom koja prati otpad. Ako ovaj slučaj neće pokrenuti Županija, onda imamo veliki problem. Ako ćemo to slučaju pristupiti nonšalantno, imat ćemo novi ekološki incident, Piškornicu broj 2 – zabrinut je Fucak.

Foto: Ivan Balija
Marko Fucak // Foto: Ivan Balija

Pročelnik Marijan Štimac izjavio je da su upoznati sa situacijom te da očekuju da će nadležne inspekcijske službe rasvijetiliti koji se biootpad koristi u proizvodnji energije u bioplinskim postrojenjima. Fucak nije bio zadovoljan odgovorom.

– Ako vi to ne želite potaknuti, možda budu htjeli mediji ili netko nezadovoljan iz te općine – rekao je Fucak.

Njegov istup zapalio je fitilj načelnika Svetog Petra Orehovca, Franje Poljaka (HDZ), koji je također dio županijske skupštine. Odgovorio mu je kao načelnik i poručio mu da će ovakvim optužbama nanijeti veliku štetu njegovoj općini i ljudima koji tamo žive i bave se stočarstvom i poljoprivredom.

Foto: Sanjin Bojić
Franjo Poljak // Foto: Sanjin Bojić

– Ovo što je gospodin Fucak rekao je vrlo opasno. Biocentrale su gospodarski subjekti koji djeluju na području naše općine. Mi poduzimamo sve radnje, ne medijske, nego one koje su legitimne i legalne. Od 1. srpnja prošle godine imamo kronologiju svih poduzimanja prema Županiji, Državnom inspektoratu i prema Ministarstvu zaštite okoliša. Postoje određeni problemi, ali opasno je ono što govorite, da bi se mediji mogli uključiti. Upozoravam vas, ako imate minimum odgovornosti prema stanovnicima općine Sveti Petar Orehovec, koja je najstočarskija općina u Hrvatskoj. Ako želite napraviti problem tim ljudima, pozovite sve medije i napravite ekološki problem gdje ga nema. Ekološkog problema nema, nema zagađivanja u takvom obimu o kakvom govorite! Informirajte se, dođite, razgovarajte, pozivam na zdrav razum i pamet, ne radite problem ljudima. Oni su čisti poljoprivrednici i to im je jedina egzistencija. Ako ih želite uništiti, zovite medije – oštar je bio Poljak.

Fucak je nakon toga pomirljivo izjavio da je samo postavio pitanje i da cijeni trud i rad njega i stanovnika općine.

– Nitko ne osporava rad, samo trebamo neke stvari staviti pod kontrolu, ako ih ima – smatra SDP-ov vijećnik.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Na florijanskom trgu

FOTO/VIDEO Svečanim polaganjem vijenaca za sve stradale u Domovinskom ratu obilježen Dan državnosti

Povodom Dana državnosti, koji se obilježava sutra, 30. svibnja, kod Spomenika hrvatskoj slobodi za branitelje iz Domovinskog rata na...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×