19.9 C
Koprivnica
Subota, 15. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
neslaganja

Fucak ‘rešetao’ vladajuće o novom staračkom domu: Zašto o projektu nismo raspravljali na vijeću, imaju li okolne općine dovoljno novaca, hoćemo li graditi dva doma?
F

U slučaju da će vrijednost projekta na kraju biti veća od predviđenih 6,64 milijuna eura i ako Grad "probije" proračun tada će vijećnici na sjednici odlučiti hoće li nastaviti s projektom

Ne propustite

Marko Fucak, oporbeni đurđevački vijećnik iz redova SDP-a, nezadovoljan je što se Grad u tako kratkom roku prijavio na javni poziv izgradnje doma za starije i nemoćne. Podsjetimo, riječ je o domu koji će Grad Đurđevac graditi u dogovoru s osam okolnih općina i Koprivničko-križevačkom županijom, a koji će brojati 120 kreveta i imat će nultu potrošnju energije, o čemu smo već pisali.

Fucaku nije jasno zašto se o novom projektu nije raspravljalo na Gradskom vijeću i zašto nije napravljen rebalans proračuna, jer je vrijednosti projekta oko 50 milijuna kuna, odnosno oko 6,64 milijuna eura.

– Ako se odlučilo za izgradnju još jednog staračkog doma, što je s onim za koji smo dizali kredit od 15 milijuna kuna, a za koji se pričalo da će biti u sklopu Centra za osobe s invaliditetom. To je bilo prije nešto više od godinu dana. Hoćemo li onda imati dva staračka doma? Mogu li proračuni okolnih općina podnijeti učešće u projektu te koje je učešće županije – upitao je Fucak.

Gradsko vijeće Đurđevac
Foto: Ivan Balija

Pojašnjenje je dao gradonačelnik Hrvoje Janči. Za prijavu na natječaj morali su imati pravomoćnu građevinsku dozvolu, rokovi su bili kratki i da se zato žurilo u projektiranje te da nije bilo vremena za rasprave.

– Projekt se prijavljuje na iznos od 50 milijuna kuna, odnosno oko 6,64 milijuna eura i predviđeno je njegovo 100 postotno financiranje iz Europskih sredstva. Partneri su Koprivničko-križevačka županija i osam okolnih općina. Uvjet prijave projekta je da Grad i Općine osiguraju 50 posto ekonomske cijene za 80 posto korisnika, dok 20 posto korisnika može biti smješteno komercijalno. Trenutna ekonomska cijena je oko 6000 kuna, što znači da jedinice lokalne samouprave financiraju 3000 kuna, a 3000 kuna sam korisnik – rekao je na početku Janči.

S obzirom na to da se radi o zajedničkom projektu Grada i Općina pokušat će se prijaviti na funkcionalno spajanje i tu osigurati dodatna sredstva za provođenje projekta.

– Razlika između Centra za osobe s invaliditetom i novog projekta doma za starije je to što je u Centru za osobe s invaliditetom predviđen poludnevni boravak, dnevni boravak i organizirano stanovanje za osobe s invaliditetom i starije osobe. Najprije će biti organizirano mjesta za 30 osoba, a ukupni kapacitet i plan je da tamo bude smješteno 80 osoba. U projektu doma za starije kapacitet je 120 kreveta. Ovi projekti se ne isključuju, nego dopunjuju – poručio je Janči.

Kuća podrške, Mali Princ
Hrvoje Janči // Foto: Ivan Balija

Istaknuo je da bi ovaj projekt trebao pružiti višu razinu usluge.

– Predviđeno je da nakon realizacije projekta Grad osnuje ustanovu Centar za usluge u zajednici koja će upravljati ovim objektom i cijelim projektom. Predviđeno je financiranje ovakvih osam projekata u Hrvatskoj iz fonda Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Predviđen je još jedan natječaj iz novog programskog razdoblja Europske unije. Po županiji se može financirati jedan projekt, a natječaj je otvoren do 22. ožujka – dodaje.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Đurđevca Željko Lacković potom je upitao jesu li Općine pismeno potvrdile partnerstvo u projektu na što je Janči odgovorio da su sve spremne financirati svojih 3000 kuna po korisniku koji će biti smješteni u domu.

– Županija je također pismeno potvrdila da su spremni sufinancirati taj dio i da imaju osigurana sredstva u proračunu i da već tako sufinanciraju u drugim domovima – istaknuo je Janči.

I Lacković je potvrdio da je bio kratak rok u kojem se saznalo za natječaj pa do njegove prijave.

Gradsko vijeće Đurđevac
Foto: Ivan Balija

– Vrijeme je da pohvalimo i naš ured za izdavanje dozvola jer je od idejnog projekta do građevinske dozvole prošlo manje od dva mjeseca. To je dokaz da se može raditi sinergijski i brže – rekao je Lacković.

Što se tiče samog projekta, riječ je o 100 postotnom financiranju, a u slučaju da će vrijednost projekta na kraju biti veća od predviđenih 6,64 milijuna eura i ako Grad “probije” proračun tada će vijećnici na sjednici odlučiti hoće li nastaviti s projektom ili ne.

Trenutni troškovnik je unutar budžeta, odnosno tih 6,64 milijuna eura. Na kraju rasprave Janči je istaknuo da u početku raspisivanja natječaja nije bio prihvatljiv trošak PDV-a, a na radnom sastanku su svi predstavnici Općina bili spremni financirati iznos PDV-a koji je trebao iznositi 12,5 milijuna kuna, odnosno 1,66 milijuna eura.

– Ako su svi bili spremni financirati 1,66 milijuna eura onda ne vjerujem da će biti problem financirati projekt i ako se probije trenutna procjena, jer je ovaj projekt važan za sve stanovnike s područja grada i okolice. On će u svojoj realizaciji značajno doprinijeti kvaliteti života starijih na cijelom ovom području, toga su svi svjesni i zato su pozitivni oko ovog projekta – poručio je Janči na kraju.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Vidovo u Pitomači

FOTO/VIDEO Matija Cvek svojim zaraznim hitovima pokazao zašto rasprodaje koncerte po Hrvatskoj

Matija Cvek, jedan od trenutno najpopularnijih izvođača na hrvatskoj estradi, uveličao je proslavu Dana općine u Pitomači. Cvek ne silazi...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×