Generalu Mladenu Markaču uručen Testimonij članstva u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti u dijaspori

10:30h
0
HAZUD - General Markač

 


U prostorijama Prosvjetno-kulturne i humanitarne udruge „Belot klub Velebit” jučer je održana svečana sjednica Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u dijaspori Basel – Švicarska, skraćeno HAZUD, koja svoje članove pod titulom „hrvatski akademik” okuplja hrvatske znanstvenike, umjetnike, književnike, glazbenike, inovatore iz cijelog svijeta već punih 35 godina.

Otvorenje izložbe
Svečana sjednica

U Hrvatskoj od ove 2013 godine legalno djeluje pod nazivom Hrvatska akademska zajednica Domovine i Dijaspore – HAZUD. Nakon pozdravnog govora Nade Landeka, tajnice HAZUD-a u Hrvatskoj, i nastupa klape Levanda, prepunu dvoranu u kojoj se okupilo preko sto uzvanika, među njima i našeg dragog generala Mladena Markača pozdravio je član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Bosne i Hercegovine dr. Stanko Slišković, u službi Vlade Federacije Bosne i Hercegine. Nakon njega uzvanicima se obratio predsjednik HAZUD-a  iz Hrvatske dr.sc. Srećko Sladoljev.

U nastavku su o odnosu Domovina – Dijaspora govorili prof. dr. Tomislav Sunić, prof.dr. Ante Lauc, predsjednica Kulturno umjetničkog društva „Fala” iz Schafhausena, Švicarska gdja Ruža Študer, prof. dr. Slobodan Lang, mr.sc. Emil Čić, podpredsjednica HAZUD Basel i HAZUD Hrvatska Emilija Herceg iz St. Gallen, Švicarska, te na kraju predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u dijaspori dr.sc. Dragan Hazler. S velikim oduševljenjem saslušano je obraćanje člana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u dijaspori, generala Mladena Markača uzvanicima i medijima, koji su popratili njegov govor najzvučnijim i najdužim pljeskom.

Generalu Mladenu Markaču  ovom je prilikom uručen Testimonij članstva u HAZUD-u. General Mladen Markač sa zahvalnošću je prihvatio sudjelovanje u  programima Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u dijaspori za sveopće dobro hrvatskog čovjeka gdje god oni žive. General Ante Gotovina, počasni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u dijaspori, iako također pozvan na ovu svečanost, nije se na istu odazvao.

Nakon izlaganja govornika, podijeljeni su Testimoniji novim članovima, između ostalog svjetski poznatom karikaturisti Ottu Resigineru čije su karikature su od 09.03.2013. izložene javnosti u prostoru Prosvjetno-kulturne i humanitarne udruge „Belot klub Velebit” , te zahvale volonterima i suradnicima za uspješno djelovanje HAZUD-a u Hrvatskoj. Za NAJ-ŽENU Hrvatske u 2012. s najvećim doprinosom za fizičko i mentalno zdravlje Hrvata priznanje HAZUD-a dobila je gdja Karolina Vidović Krišto, a priznanje – UZOR-ŽENE po djelovanju na ostvarivanju ciljeva Akademije za godinu 2012 uručeno je gdji Landeka Nadi, tajnici HAZUD-a Hrvatska i predsjednici Udruge za zaštitu žrtava pravosuđa.

Predstavnici Hrvatske akademske zajednice Domovine i Dijaspore zahvaljuju SVIMA koji su se odazvali na ovu svečanost, naročito medijima, gostima iz Federacije Bosne i Hercegovine, generalu Mladenu Markaču, predstavnicima Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, predstavniku Grada Zagreba i predsjednicima Udruga. Pozivamo javnost da tijekom slijedećeg tjedna pogledaju izložbu karikatura Otta Reisingera.

U nastavku svojeg rada HAZUD će putem svojih web stranica i priopćenjima, sazivanjem radne sjednice,  informirati javnost i članstvo o programu daljnjeg rada i aktivnostima promicanju hrvatske kulture, ocuvanju nacionalnog identiteta, te naročito oporavku gospodarstva i povezivanju Domovine i Dijaspore.

čitam...