22.3 C
Koprivnica
Subota, 22. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Gotovo polovica obrtnika bez prava na potpore
G

Ne propustite

Prema svježim brojkama iz županijske Obrtničke komore, u Podravini i Prigorju sada je prijavljeno 1266 obrtnika, oni zapošljavaju dvije tisuće radnika, a uz članove obitelji nositelja obrta koji mogu raditi a da nisu prijavljeni, procjena je da preko pet tisuća ljudi zarađuje u toj grani gospodarstva. Oni su u prošloj godini ostvarili prihod nešto manji od milijardu kuna, a kakav dohodak i dobit ili gubitak ide uz tu brojku znat će se nakon obrade poreznih prijava.

No ono što je potpuno izvjesno je da broj obrtnika i u našem kraju tijekom posljednjeg desetljeća pada, kaže tajnik županijske Obrtničke komore Božo Barać.

– Iako je i ovo značajna snaga, moramo reći da u zadnjih deset godina broj obrtnika u našoj županiji je smanjen za 950, što najbolje govori o dugotrajnoj krizi u obrtništvu, a sama kriza koja trenutno vlada u gospodarstvu i obrtništvu se najbolje ocrtava ako znamo da od ovih obrtnika u našoj županiji 251 ima blokirani poslovni žiro račun i iznos blokada je 96,6 milijuna kuna – naveo je tajnik B. Barać.

Zbog dugova upitan je opstanak oko 600 radnih mjesta, a većini njih nije dostupna nikakva ruka spasa u nekom od oblika poticajnih sredstava.

– Moramo naglasiti da za ta sredstva ne mogu se natjecati svi obrtnici, ali i trgovačka društva koji se bave trgovinom, ugostiteljstvom, prijevozom, poljoprivredom, autostrukama i sl. Mi smo u našim evidencijama ustanovili da zapravo od ovih 1266 obrtnika, preko 700 ih se zapravo ne može natjecati za ta poticajna sredstva, niti u Poduzetničkom impulsu, niti u EU projektima, a niti kod subvencioniranja kamata na kredite koji se osiguravaju kroz Lokalne projekte razvoja – napominje tajnik Barać.

U Obrtničkoj komori smatraju da ako su svi poduzetnici dobri za punjenje proračuna, od općinskih do državnog, onda bi morali biti ravnopravni i u pristupu raznim poticajima, jer upravo on i za mnoge znače propast ili opstanak. Sami pak čine što mogu, a jedan od načina je ugovaranje povoljnih kreditnih linija s poslovnim bankama. Prema zadnjem sporazumu o takvoj poslovnoj suradnji potpisanom s Raiffeisen bankom kreditni novac je dostupan svim obrtnicima. Najmanji iznos je 5.000 eura, a najveći određuje kreditna sposobnost korisnika, okvirna kamata je 7,5%, rok vraćanja je do deset godina, a za dugoročne postoji i mogućnost počeka od godine dana.

Izvor: www.radio-koprivnica.hr 

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

prigoda

[IMENDANI] Trostruki je imendan danas, uputite im čestitke!

Ivan, Toma i Paulin današnji su slavljenici. Ivan, Toma i Paulin današnji su slavljenici. Toma je osoba od povjerenja, motrenja, motivacije...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×