Grad Koprivnica u Upravnom odboru mreže gradova CIVINET Slovenija-Hrvatska

06:21h
0
Izvor: www.koprivnica.hr

Prva godišnja skupština CIVINET Slovenija-Hrvatska održana je u Ljubljani uz sudjelovanje Sandre Sinjeri, zamjenice predsjednika Gradskog vijeća kao predstavnice Grada Koprivnice.

Svrha mreže CIVINET je suradnja hrvatskih i slovenskih gradova u stvaranju uvjeta za održivi razvoj, bolju mobilnost ljudi u gradskim središtima, smanjivanje klimatskih promjena i poboljšanje kvalitete zraka.

Kao jedan od primjera dobre prakse, Helena Hećimović predstavila je projekt CIVITAS DYN@MO, koji se provodi u Gradu Koprivnici.

Skupština je prihvatila sastav Upravnog odbora mreže CIVINET Slovenija-Hrvatska u kojemu su predstavnici četiri hrvatska (Čakovec, Koprivnica, Rijeka i Zagreb) te četiri slovenska grada (Ljubljana, Maribor, Nova Gorica i Velenje.)

U Akcijskom planu za 2014. godinu predviđeno je i studijsko putovanje u gradove dobre prakse u Sloveniji i Hrvatskoj (Ljutomer, Murska Sobota, Čakovec i Koprivnica), koje će se organizirati u proljeće ove godine.

Mreže CIVINET financiraju se iz programa CIVITAS CAPITAL, a okupljaju gradove susjednih zemalja, koji se međusobno lakše sporazumijevaju. Na toj osnovi nastale su mreže frankofonskih zemalja, njemačkog govornog područja te mreže Španjolska-Portugal, Italija, Velika Britanija- Irska, Nizozemska-Flandrija,Poljska, Mađarska, Češka-Slovačka te Slovenija-Hrvatska. CIVINET-u Slovenija-Hrvatska za sada je pristupilo 33 grada i organizacija, od čega 10 slovenskih i 11 hrvatskih gradova te je to najbrojnija CIVINET mreža.

Izvor: www.koprivnica.hr