15.9 C
Koprivnica
Četvrtak, 13. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
IZMJENE ZAKONA

VIDEO Građanima lokalne vlasti zabranile sušenje rublja na prozorima: Neka nam nabave sušilice
V

Tiramoli u Rijeci, Šolti, Mljetu, Kaštelima, Kolanu, ali i Osijeku više nisu dobrodošli. No dio vizualnog identiteta Dalmacije u Splitu ostaje.

Ne propustite

Čuvene tiramole na kojima Dalmatinke vješaju opranu odjeću u nekima gradovima i na nekim otocima zabranjene su novim izmjenama Zakona o komunalnom redu.

Šolta, Rijeka, Kolan na Pagu, Mljet, Kaštela, ali i Osijek najavili su novčane kazne ako roba bude vidljiva na pročelju kuća. Stanovnicima odluka nije sjela. Oprana odjeća na užetu koja je izložena pogledima prolaznika, postala je nepoželjna i u Kaštelima.

– Bože moj, cili život smo razgrčali, a sad odjenput ne, pa di ću razgrčati – pita se Iva Tešija iz Kaštel Sućurca.

Kaštelani se odluke ne planiraju pridržavati, a komunalnih redara se ne boje.

– Ne moraju oni ići od kuće do kuće, neka popišu sve kuće jer svi suše vani. Nema smisla. Ne trebaju oni niti dolaziti – poručila je Mara Elez.

– Mogu šetati, ja ću ih pozvati na kavu ako dođu, a platiti kaznu sigurno neću dok ne dođe prisila da moram ići ili u pritvor ili na rad za dobrobit društva – kaže Ante Bešo.

Više od tiramola, Kaštelanima smetaju neuređene ulice u gradskoj jezgri.

– To je dio Kaštela koji je proglašen spomenikom kulture i onda ako grad nama nešto određuje, zabranjuje, neka oni taj spomenik urede i neka nama objasne kako riješiti problem – rekao je Ante Elez.

– Mi nemamo riješenja, mogu nam ga jedino oni dati, robu možemo samo sušiti kako smo i sušili, di ćeš s robom – požalila se Zorka.

Kazne se kreću i do 2000 kuna, a odluka je usklađena s direktivama Europske unije. Iz Grada Kaštela kažu da će komunalni redari djelovati preventivno u razdoblju prilagodbe.

– U staroj gradskoj jezgri ljudima to nije izvedivo. Mogu vješati robu jedino na balkonima, jedino ako postoje uređaji za sušenje robe, ali to nije tako strašan prekršaj da ćemo strogo djelovati – rekla je Marija Peliva, pročelnica za komunalu Grada

No građani poručuju gradu da im nabavi sušilice i nađu mjesta za njih.

– Di ćemo staviti sušilicu kad je zahod toliko širok da može stati samo sadašnja mašina 70 puta 40, a sušilica je daleko šira – smatra Ante Bešo.

Tiramoli u Rijeci, Šolti, Mljetu, Kaštelima, Kolanu, ali i Osijeku više nisu dobrodošli. No dio vizualnog identiteta Dalmacije u Splitu ostaje. Oprano rublje Splićanke neće morati skrivati od pogleda, jer zabrana neće biti.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Pozitivni trendovi

Gradsko vijeće: Koprivnica će od poreza “ugrabiti” 20 milijuna eura, spremni smo biti partneri za gradnju Doma za starije

Koprivnica će, sudeći po današnjem rebalansu proračuna, premašiti granicu od 20 milijuna eura poreznih prihoda na godišnjoj razini. To...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×