DRUGI SASTANAK

Grgić i Špoljar županu Korenu predstavili elemente projekta i značaj Muzeja na rijeci Dravi

Županija će, istaknuo je župan, dati podršku ovom višedimenzionalnom projektu koji u sebi uz očuvanje prirodne i kulturne baštine sadrži i dodanu vrijednosti u smislu turističkih komercijalnih atrakcija.

15:13h
0
Muzej Drave // Foto: Antonio Grgić
Muzej Drave // Foto: Antonio Grgić

U prostorijama Županijske uprave danas je održan drugi sastanak na temu projekta Muzeja na rijeci Dravi. Županu Darku Korenu idejni autori Antonio Grgić i Marijan Špoljar detaljno su predstavili elemente projekta i značaj koji bi budući muzej imao u pogledu posebnosti kulturne i turističke ponude naše županije te očuvanja prirodne baštine i održivog ekološkog razvoja.

Župan je zahvalio autorima na prezentaciji i detaljnoj razradi koncepta očuvanja starog mosta na rijeci Dravi koji će ostati neiskorišten u mreži prometne infrastrukture nakon što se izgradi novi most.

Županija će, istaknuo je župan, dati podršku ovom višedimenzionalnom projektu koji u sebi uz očuvanje prirodne i kulturne baštine sadrži i dodanu vrijednosti u smislu turističkih komercijalnih atrakcija koje mogu privući i velik dio posjetitelja s hrvatske i mađarske strane.

– Projekt je vrlo kompleksan, a kao prvi korak potrebno je ispuniti prostorno planske preduvjete u smislu rješavanja zahtjevne projektne dokumentacije, pojasnio je župan dodavši kako je izazov i financijska komponenta u kojoj treba pronaći najoptimalnije izvore financiranja.

U daljnju operativnu razradu projekta uz stručne službe Županije treba uključiti i ostale relevantne dionike, jedinice lokalne samouprave, Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, HŽ infrastrukturu, Hrvatske vode te Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, kako bi se projekt dobro pripremio za kandidiranje na natječaje, zaključio je župan.

Kako je naglašeno na sastanku, u prvoj fazi potrebno je krenuti s definiranjem prostornog obuhvata i gabarita samog projekta kako bi se mogli izmijeniti prostorni planovi jedinica lokalne samouprave te županijskog Prostornog plana.

U pogledu financiranja istaknuto je kako su europski fondovi skloni financiranju ovakvih tipova projekta u čemu će stručnu podršku u pripremi dokumentacije pružiti županijska Regionalna razvojna agencija PORA, a s obzirom da se radi o lokaciji koje graniči sa susjednom Republikom Mađarskom moguće je i sudjelovanje u teritorijalnom programu Hrvatska-Mađarska za povlačenje spomenutih EU sredstava.

Uz župana, sastanku su prisustvovali i ravnateljica PORA-e Regionalne razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije Melita Birčić, ravnateljica Javne ustanove za upravljanjem zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije Željka Kolar, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, komunalne djelatnosti i poljoprivredu Marijan Štimac te pročelnica Službe ureda župana Melita Ivančić.

 

Komentiranjem prihvaćate naše Uvjete korištenja, komentiranja i zaštite privatnosti!