reakcija oporbe

HDS traži da Križevci osiguraju radne bilježnice, Rajn ih odmah poklopio: Prenamijenili smo novac na obnovu škola i vrtića

Iz HDS-a su kazali kako će prijedlog podruprijeti na Gradskom vijeću, ukoliko se isti podnese od strane vodstva grada i vijećnika, dodavši kako je to prilika da se pokaže kako su Križevci Grad prijatelj djece. 

14:27h
0
Udžbenici su se i ove godine mogli razmjenjivati // Foto: Arhiva

Vrijeme je godišnjih odmora u gradu Križevcima, a odluka Vlade RH da osigura udžbenike svi osnovnoškolcima sjajno je dočekana diljem Hrvatske. Neki gradovi odlučili su se iz svog proračuna istim tim učenicima riješiti i radne bilježnice i pribor.

Takav slučaj nije se dogodio u Križevcima, na što negoduje glavna Rajnova oporba, Hrgov HDS. Naglašavaju kako su financijski slabije općine poput Gornje Rijeke, Kalnika, Sv. Petra Orehovca i drugih svojim učenicima osigurale besplatne radne bilježnice i mape.

– Bez obzira što su roditelji već osigurali radne bilježnice za svoju djecu, pozivamo gradonačelnika Marija Rajna, predsjednika Gradskog vijeća Marka Katanovića, predsjednika kluba Nezavisnih vijećnika Edu Krmpotića, predsjednika Kluba vijećnika SDP-a Ivana Majdaka, te vijećnike Marijana Vukovića (HSS) i Hrvoja Gužvinca (Mreža), kao koalicijske partnere gradonačelnika, da se hitno razmotri mogućnost financiranja nabave radnih bilježnica i mapa – stoji u njihovom priopćenju gdje dodaju da bi ukupna vrijednost bila oko pola milijuna kuna, što za proračun Grada ne bi trebalo predstavljati nikakav problem.

Iz HDS-a su kazali kako će prijedlog podruprijeti na Gradskom vijeću, ukoliko se isti podnese od strane vodstva grada i vijećnika, dodavši kako je to prilika da se pokaže kako su Križevci Grad prijatelj djece.

Nije trebalo dugo čekati na odgovor gradonačelnika Rajna koji je jedan od rijetkih koji nije na godišnjem odmoru kad se pogleda vodstvo grada Križevaca.

– Zašto Grad nije osigurao novce za radne bilježnice? Odgovor je vrlo jednostavan. Kad je država osigurala besplatne udžbenike, mi smo novce prenamijenili na obnovu škole i vrtića. Dodatni radovi na Nazoru, prvenstveno fasada i sanitarni čvorovi, te probijanje procijenjene vrijednosti na radovima u vrtiću odnijeli su svu razliku koju bi eventualno mogli koristiti za radne bilježnice. Dakle novci nisu nestali, potrošeni su za poboljšanje uvjeta za našu djecu. U zadnjih godinu dana uloženo je oko 6 milijuna gradskih novaca te oko 9 milijuna iz drugih izvora direktno u obnove obrazovnih institucija. Nažalost, u neke se nije ulagalo desetljećima i puno toga je sad došlo na naplatu. Ako se sjećate, prije toga ulagali smo u sportsku dvoranu, sanitarne čvorove u Modecu, dvoranu u vrtiću itd. Proračun je ipak ograničen i ne može sve biti besplatno – obznanio je gradonačelnik Rajn.

čitam...
Loading...