Koprivnička oporba

Forjan: Kazna za neplaćeni parking od 80 kuna sramotna je i bezobrazna

06:00h
0
Naplata kazni za parkiranje // Foto: Arhiva
Naplata kazni za parkiranje // Foto: Arhiva

Tomo Ježovita, direktor Koprivnica parkinga, istaknuo je kako smanjenje cijena nije nemoguće, no postavio je pitanje kakav bi to efekt imalo na građane.

Gradski odbor HDZ-a optužio je Grad Koprivnicu kako iz njima nepoznatih razloga ne želi riješiti problematiku naplate kazni za neplaćanje parkirnih karti na parkiralištima koncesionara Koprivnica parkinga. Kako su priopćili koprivnički hadezeovci, naplata kazni nije razmjerna vremenu i prekršaju.


– Tražimo od mjerodavnih da što prije riješe problem s koncesionarom u korist, a ne na štetu građana kao što je to do sada bio slučaj. Cijena sata parkiranja u Koprivnici u prvoj zoni iznosi tri kune i naplaćuje se od sedam do 17 sati. Kazna bi morala iznositi najviše 30 kuna s obzirom na to da je to cijena deset sati parkiranja. Ipak, visina kazne je 80 kuna što je sramotno i bezobrazno – istaknuo je Ernest Forjan, predsjednik koprivničkog HDZ-a.

U HDZ-u se pitaju kome ide razlika od 50 kuna i zašto Koprivnica baš svakome mora biti meka za ubiranje novca.

– Nedopustivo je da prekoračenje od nekoliko minuta košta gotovo koliko i dvije trećine mjesečne cijene školske kuhinje za djecu. Ovo nismo izmislili već nam se s istim prigovorom javilo nekoliko građana. Sve ovo ističemo zato što su takvi primjeri prilikom inspekcijskih nadzora srušeni u Opatiji i Crikvenici te se očekuje i inspekcijski nadzor u ostalim gradovima – pojasnio je Forjan.

Tomo Ježovita, direktor Koprivnica parkinga, istaknuo je kako smanjenje cijena nije nemoguće, no postavio je pitanje kakav bi to efekt imalo na građane. Dodao je kako bi u tom slučaju nastao kaos jer bi zbog male kazne rijetki plaćali parkirnu kartu, a njegova tvrtka morala bi tužbama zatrpati i onako predmetima zatrpane sudove.

– Koprivnica ima najmanju cijenu sata parkiranja u Hrvatskoj i jednu od najnižih kazni. Dok je u Koprivnici kazna 80, u Dubrovniku je 800, a u Zagrebu 500 kuna. Razlika je i u tome što u spomenutim gradovima ima vrlo malo kažnjavanja zbog neplaćanja parkirne karte je takvih slučajeva u Koprivnici godišnje čak 17.000 – istaknuo je on.

Dodao je kako bi po njegovom mišljenju najefikasnije bilo drastično povisiti kaznu jer u tom slučaju nekome ne bi bio problem platiti dvije ili tri kune za sat vremena parkiranja.

– Bilo je slučajeva da su kontrolori uhvatili vlasnike skupocjenih automobila kojima je problem bio platiti dvije kune, a strašna uvreda bila im je kada su na autu od sto tisuća eura pronašli kaznu od 80 kuna. Prijedlog zakona o parkiranju je u izradi i očekujem da će se uskoro usvojiti te kako će svi gradovi po pitanju kažnjavanja biti izjednačeni. Također, uvjeren sam da će se tim zakonom konačno uvesti red – rekao je Ježovita.

čitam...