svjetska pandemija

Hrvatska broji osam novozaraženih, ukupno 2221, nema novopreminulih, Capak: Situacija je jako dobra

14:03h
0
Ilustracija // Foto: Sanjin Bojić

Na dan 14. svibnja Hrvatska broji osam novozaraženih, što daje ukupnu brojku od 2221 osobe pozitivne na Covid-19, odnosno koronavirus, rekla je Maja Grba Bujević na presici nacionalnog Stožera civilne zaštite.

Ukupno je dosad testirano 50340 osoba. Od jučer nije preminula nijedna osoba, tako da brojka preminulih u RH ostaje na 94 preminule.

Na respiratoru se nalazi sedam pacijenata. Oporavljenih je ukupno 1850, što je 16 novoozdavljelih u posljednja 24 sata

Koprivničko-križevačka županija još nije objavila svoje rezultate, a s obzirom na 47 jučer uzetih uzoraka, za očekivati je da će ih nekoliko biti pozitivno na Covid-19.

– Epidemiološka situacija je jako dobra. Ovo je jedan od najnižih brojeva u svijetu u odnosu na broj stanovnika. U odnosu kako smo pustili novu normalu, normalne aktivnosti i normalan život. Situaciju pratimo pozorno. Mogu reći da nemamo indicija da trebamo razmatrati povratak starih ‘strogih’ mjera.

Sedam njih je vezano uz povratak naših radnika iz Švedske, bilo da se radi o radnicima ili kontaktima i ljudima koji su bili u avionu. Samo jedan slučaj imamo, u Zagrebu, za koji ne znamo kako se zarazila. Epidemiološki držimo situaciju pod kontrolom – otkrio je Krunoslav Capak.

Jesu li sigurnosne mjere tek preporuke ili? Ako netko kod frizera ne nosi masku, hoće li kazneno odgovarati?

– Mogu odgovoriti načelno. Ravnateljstvo civilne zaštite zajedno s inspekcijom. Uglavnom izdajemo mjere upozorenja, a nakon toga odgovorne osobe se korigiraju u ponašanju. Govorimo o velikom broju objekata uslužnih djelanosti, trgovinama, što i kad bi netko htio nemoguće je pokriti sa svim inspekcijama.

Ono što je činjenica, mi govorimo o preporukama. Mislim da su u prvoj fazi hrvatski građani dobili dovoljno informacija o tome o kakvoj se bolesti radi i kako se zaštiti. To nam je pomoglo da iz prve faze. Ovo je bolest ovo je epidemija u kojoj možemo svi zajedno pobijediti. Najgora sankcija je prenošenje bolesti – rekao je ministar Božinović.

Koncerti na otvorenom, točnije na terasama ugostiteljskih objekata, hoće li oni trebati posebne preporuke HZJZ-a?

– Ako netko zatraži, rado ćemo to napraviti, no smatramo da ove preporuke koje ćemo dati u ponedjeljak, za izvedbe, da ćemo više manje sve zahtjeve pokriti – rekao je Krunoslav Capak.

Izdane su preporuke iza plažu gdje je propisano 15 osoba na 100 metara kvadratnih, a HZJZ nije zadužen za provjeravanje poštuju li se te mjere, ta je odgovornost na stožerima civilne zaštite.

Kao zadnje pitanje postavljeno je ono o povjerenju hrvatskih građana u nacionalni Stožer. Ministar Božinović odgovorio je na pitanje smatra li da je povjerenje u njih jednako kao i na početku pandemije.

– Ja mislim da rezultati Hrvatske u borbi protiv pandemije koronavirusa najbolje govore o povjerenju hrvatskih građana u ovaj Stožer – izjavio je i zaključio presicu.

 

čitam...