MARATONSKI SUMMIT

Hrvatska će dobiti rekordne 22 milijarde eura europskog novca, Plenković: Ovo je postignuće bez presedana

Njemačka kancelarka Angela Merkel navela je kako su postavili financijske temelje Europske unije za sljedećih sedam godina.

08:24h
0
Foto: Ivan Balija
Andrej Plenković // Foto: Ivan Balija

Završio je maratonski summit lidera Europske unije na kojemu je dogovoren nikad veći proračun od 1074 milijarde eura, što je rezultat zaduživanja za potrebe financiranja oporavka od krize prouzrokovane koronavirusom. Vecernji.hr piše kako će Hrvatskoj na raspolaganju biti 22 milijarde eura, dvostruko više no što je dosad imala na raspolaganju kroz sve EU fondove. Premijer Andrej Plenković nakon iscrpljujućeg Europskog vijeća iskazao je zadovoljstvo ostvarenim kompromisom.

– Svi su nešto dobili, a najviše kad je riječ o gospodarskom oporavku. Priželjkivali smo da mi dobijemo duplo više sredstava nego u prvom financijskom okviru. Ovo je postignuće bez presedana. Pokazuje se još jednom koliko je Hrvatskoj važno članstvo u Europskoj uniji. Dobili smo više od 22 milijarde eura, odradili smo prilično dobar posao ovdje u Bruxellesu – rekao je Plenković, a prenosi vecernji.hr.

Hrvatska će, prema riječima premijera, dobiti više od 12,6 milijardi eura kroz višegodišnji financijski okvir, odnosno proračun EU za idućih sedam godina te 9,4 milijarde eura kroz instrument EU iduće generacije. Njemačka kancelarka Angela Merkel navela je kako su postavili financijske temelje Europske unije za sljedećih sedam godina.

čitam...