6.3 C
Koprivnica
Utorak, 23. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Hrvatska naručila 2,7 milijuna doza cjepiva, BBC piše da je cjepivo s Oxforda učinkovito 70%
H

Ta britanska firma trebala bi za zemlje Europske unije osigurati najmanje 300 milijuna doza, od čega bi Hrvatska trebala dobiti 2,7 milijuna.

Ne propustite

TVRTKA AstraZeneca priopćila je da je njezino cjepivo protiv koronavirusa, razvijeno u suradnji s britanskim sveučilištem Oxford, prosječno učinkovito 70 posto. Rezultate je objavio i BBC.

AstraZeneca najnovija je farmaceutska tvrtka koja je objavila pozitivne rezultate u znanstvenoj utrci prema cjepivu, nakon američkih Pfizera/BionTecha i Moderne s 95 posto učinkovitosti.

– Učinkovitost i sigurnost ovog cjepiva potvrđuju da će ono biti visoko efikasno u borbi protiv covida-19 i da će imati neposredni utjecaj na ovaj hitan javnozdravstveni problem – rekao je Pascal Soriot, izvršni direktor AstraZenece.

Efikasnost cjepiva može se podići na 90 posto. Kada su dobrovoljci dobili dvije visoke doze, zaštita je bila  62 posto, ali se ona podigla na 90 posto kada su najprije dobili nisku dozu cjepiva, a potom visoku. Zasad nije jasno zbog čega postoji tolika razlika, prenosi Index.hr

Jeftinije je i lakše se transportira
Oksfordsko cjepivo znatno je jeftinije od američkih te ga je lakše ga skladištiti i transportirati. Proces razvoja cjepiva koje inače traje i do deset godina britanski istraživači obavili su za otprilike deset mjeseci, napomenuo je BBC.

Vlada je naručila 100 milijuna doza, što je dovoljno za imunizaciju 50 milijuna ljudi. U ispitivanjima je sudjelovalo više od 20.000 volontera od kojih jedna polovica u Ujedinjenom Kraljevstvu, a druga u Brazilu.

Nisu zabilježene značajne nuspojave
Oksfordsko cjepivo razvilo je snažan imunološki odgovor kod ljudi u 60-im i 70-im godinama, što budi nadu da bi moglo pružiti dobru zaštitu najugroženijim skupinama.

Znanstvenici koji rade na razvoju cjepiva kazali su kako su rezultati druge faze kliničkih ispitivanja, koja je provedena na 560 zdravih dobrovoljaca, “ohrabrujući” te da sada rade na trećoj fazi gdje se testira može li cjepivo spriječiti zarazu koronavirusom. Preliminarni rezultati treće faze kliničkih ispitivanja trebali bi biti objavljeni u narednim tjednima.

Sudionici druge faze ispitivanja primili su ili dvije doze tog cjepiva ili placebo.

– Ispitanici sve tri dobne skupine (18-55, 56-79 i 70+) koji su primili cjepivo imali su slične razine neutralizirajućih antitijela i reakcija T stanica – naveli su istraživači i dodali kako tijekom ispitivanja nisu zabilježeni nikakvi štetni zdravstveni problemi, odnosno nuspojave. Dva tjedna nakon druge doze, više od 99 posto sudionika imalo je neutralizirajuća antitijela, a također dva tjedna nakon prve doze cjepiva zabilježen je vrhunac reakcije T stanica, još jedne mjere dobre reakcije imunološkog sustava.

Hrvatska je naručila 2,7 milijuna doza po cijeni od 5 eura
Podsjetimo, Europska komisija dogovorila je isporuku cjepiva sa šest kompanija, od kojih je jedno upravo cjepivo koje razvijaju znanstvenici s Oxforda zajedno s kompanijom AstraZeneca.

Ta britanska firma trebala bi za zemlje Europske unije osigurati najmanje 300 milijuna doza, od čega bi Hrvatska trebala dobiti 2,7 milijuna, prenosi Index.hr

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Državna cesta broj 10

KAOS Pet minuta nakon prometne na brzoj cesti dogodio se i lančani sudar, vozač prebrzo jurio

Nakon prve prometne nesreće na državnoj cesti broj 10 došlo je do još jedne prometne nesreće s materijalnom štetom....
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×