staro za novo

Hrvatska prelazi na novi televizijski signal, evo što sve građani trebaju učiniti za HD rezoluciju

Većina televizora već ima potrebne postavke, a prijemnik košta između 150 i 200 kuna

09:25h
0
ING
Ilustracija // ingimage.com

Večeras točno u ponoć gasi se stari digitalni televizijski signal DVB-T i cijela Hrvatska će postupno prijeći na novi signal DVB-T2.

Važno je napomenuti da se prelazak na novi signal odnosi samo na one koji gledaju digitalnu zemaljsku televiziju. Građani koji televiziju gledaju putem IPTV-a, kabelske ili satelitske televizije, neće morati mijenjati svoj prijamnik, prenosi RTL.

– Krećemo danas s Osječko-baranjskom, Vukovarsko-srijemskom i dijelom Karlovačke i Ličko-senjske županije, a sve će se odvijati kroz tri tjedna, završno s 12. studenim ove godine – rekao je Pavić.

Mnogi ne znaju što treba napraviti, primjerice oni koji na krovovima imaju tzv. riblje kosti.

– Oni već večeras mogu pokrenuti novo pretraživanje kanala i ako im se pojave HD programi sa slikom i zvukom, oni su spremni za prelazak na novi sustav. Ako ipak moraju nabaviti nove uređaje, imaju dvije opcije: novi televizor koji podržava DVB-T2 ili novi samostalni prijemnik koji će spojiti na postojeći televizor – izjavio je Pavić.

Većina televizora već ima te postavke, ali za one koji ga nemaju, prijemnik ipak nešto košta: između 150 i 200 kuna.

– Može se naći u marketima široke potrošnje – rekao je Pavić.

Ipak, starije varijante televizora ne odlaze u prošlost.

– Nije nužno, i takvi televizori mogu primati taj novi signal, ali uz samostojeći prijemnik, ali ti televizori ne podržavaju visoku razlučivost – izjavio je Pavić, prenosi RTL.