NOVA UREDBA

Hrvatska ukinula biljege, plaćat će se jedino prilikom sklapanja braka

Biljege tako od prekjučer ne treba više kupovati niti za izdavanje prometne, vozačke, putovnice, domovnice i cijelog niza drugih dokumenata.

08:27h
0
Ilustracija // Foto: elements.envato..com

U Hrvatskoj je za izdavanje 177. dokumenata do 1. rujna trebalo, uz svu ostalu papirologiju, kupiti i državne biljege. Sad više nisu potrebni, piše Index. 

Biljege tako od prekjučer ne treba više kupovati niti za izdavanje prometne, vozačke, putovnice, domovnice i cijelog niza drugih dokumenata.

Naime, od 1. rujna je na snagu stupila nova Uredba o Tarifi upravnih pristojbi. Iz Porezne uprave za RTL su potvrdili kako se očekuje da će zbog toga u državni proračun biti uplaćeno 80 milijuna kuna manje godišnje.

Pomoćnica pročelnika u zagrebačkom gradskom uredu za upravu, u sektoru za građanska stanja rekla je da će sad će sve svima biti jednostavnije.

– To znači jednostavno to da je strankama, a i nama na neki način jednostavnije. Znači, sve isprave i potvrde iz državnih matica i knjige državljana kao iz popisa birača, kad govorimo o oblasti našeg gradskog ureda za opću upravu, je oslobođeno od naplate upravne pristojbe,  kazala je pomoćnica pročelnika za građanska stanja Asja Ettinger.

– Isto tako, upravni postupci se više ne naplaćuju, niti jedan iz naše oblasti. To konkretno za građane znači, kad se radi o promjeni osobnog imena, da je besplatno. Jedino što se naplaćuje, naplaćuje se sastavljanje zapisnika za prijavu namjere sklapanja braka, to je 70 kuna i ako se radi o građanskom obliku, onda sam čin sklapanja braka košta 140 kuna, kazala je pomoćnica pročelnika za građanska stanja Asja Ettinger.