ZA KULTURU NEIZVJESNA SITUACIJA

Humanitarni koncert privukao je najviše ljudi u Domoljub. No, 2020. bila je jako teška, a za ovu pripremaju poseban program povodom osnutka logora Danica

Pandemija koronavirusa od 13. ožujka do 18. lipnja, a zatim i u prosincu 2020. godine, onemogućila je održavanje bilo kakvih programa uslijed ozbiljne epidemiološke situacije, podsjetila je Maja Holek, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Koprivnica.

18:00h
0
Foto: Ivan Balija
Maja Holek, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Koprivnica koje upravlja dvoranom Domoljub // Foto: Ivan Balija

Završetkom sanacije, Domoljub je svečano otvoren 17. listopada 2019. koncertom Splitskih virtuoza. Dakle, programi u koprivničkome centru kulture održavali su se samo u posljednjem dijelu 2019. godine. Organizirano je 13 kazališnih predstava za građanstvo, od kojih je njih sedam izvedeno devet puta, a posjetilo ih je 2016 gledatelja. Preostalih šest predstava za odrasle privuklo je 1342 gledatelja. Ukupno je, zbrojimo li, bilo 3448 gledatelja. Za učenike koprivničkih osnovnih škola i vrtića, ali i škola i vrtića s područja cijele Koprivničko-križevačke županije, organizirano je pet predstava u 13 izvedbi koje je pogledalo 2608 učenika. Glede glazbenoga dijela programa, održano je osam koncerata koje je poslušalo 1179 posjetitelja.

Navedene brojke odnose se, ponovimo, na 2019. godinu, kada nitko nije mogao niti sanjati kakva će biti 2020.

Dozvoljeni broj posjetitelja Domoljuba malo se pomalo smanjivao.

Pandemija koronavirusa od 13. ožujka do 18. lipnja, a zatim i u prosincu 2020. godine, onemogućila je održavanje bilo kakvih programa uslijed ozbiljne epidemiološke situacije, podsjetila je Maja Holek, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Koprivnica koje upravlja Domoljubom.

Foto: ePodravina
Hoćemo li, i kada, ponovno vidjeti puni Domoljub? // Foto: ePodravina

Statistika kaže sljedeće. Tijekom prošle godine u Domoljubu je organizirano 19 kazališnih predstava za građanstvo u 21 izvedbi. Okruglih deset predstava za djecu izvedeno je 11 puta, s posjetom od 927 gledatelja. Na predstavama za odrasle, njih deset koje su također izvedene 11 puta, bilo je 1253 gledatelja. Konačna računica kaže – 2180 gledatelja.

– Svi programi koji su se održavali nakon lockdowna održavani su strogo poštivajući sve propisane epidemiološke mjere: dezinficijens, mjerenje temperature, vođenje evidencije publike i ograničen broj mjesta u dvorani, pri čemu se moglo smjestiti u svako drugo sjedalo s jednim slobodnim redom između – govori M. Holek, prepričavši kako je do studenoga 2020. broj osoba u dvorani bio ograničen na 84, zatim je smanjen na 50, a u prosincu na svega 30 posjetitelja, čime je svaki imao propisanih sedam kvadratnih metara.

Foto: Ivan Balija
Svi programi koji su se održavali nakon lockdowna održavani su strogo poštivajući sve propisane epidemiološke mjere, ističe ravnateljica Maja Holek // Foto: Ivan Balija

– Imali smo i dvije inspekcije civilne zaštite na našim programima koje su utvrdile da se na našim programima u potpunosti poštuju propisane epidemiološke mjere – dodaje ravnateljica.

Glazbeni repertoar u Domoljubu tijekom 2020. godine podrazumijevao je sedam koncerata, s time da su bili suorganizatori jednoga humanitarnoga. Melodije tih nastupa slušalo je 938 posjetitelja.

Najviše posjetitelja/gledatelja u 2020. godini u Domoljubu imao je, otkrila nam je M. Holek, humanitarni koncert Tamburom do srca. Riječ je o 336 osoba, što je više od drugoplasirane predstave Ljubomira Kerekeša Pod hitno na hitnu Kerekesh teatra s 323 gledatelja. Međutim, oba su programa održana u prva dva mjeseca godine, siječnju i veljače, prije pandemije.

Učenici osnovnih škola i vrtića s područja županije i Koprivnice, njih 889, pogledali su dvije predstave u četiri izvedbe.

– Nažalost, uslijed epidemije koronavirusa, nakon ožujka nije bilo moguće organizirati programe za škole i vrtiće s obzirom na to da je Ministarstvo znanosti i obrazovanja propisalo zabranu organiziranih odlazaka učenika izvan škole – kaže.

Foto: Ivan Balija
Humanitarni koncert Tamburom do srca bio je najposjećeniji događaj u Domoljubu u 2020. godini. No, održan je u pretpandemijsko doba, u veljači // Foto: Ivan Balija
Kakva je za Domoljub bila 2019., a kakva 2020. godina?

Iz koprivničkog Pučkog otvorenog učilišta pripremili su nam detaljne podatke, uspoređujući protekle dvije godine. U 2019. godini bilo je šest izvedbi dramskih, odnosno scenskih programa na kojima je bilo 1342 gledatelja. Godinu kasnije, deset izvedbi posjetilo je 1253 gledatelja. Devet izvedbi dramskih programa za djecu s 2106 gledatelja bilo je u 2019. godini, dok ih je u 2020. bilo 11 s 927 gledatelja.

Spomenuti dramski programi organizirani za učenike osnovnih škola i polaznike vrtića, čijih je izvedbi bilo 13, u 2019. godini privukli su 2608 mladih gledatelja i gledateljica. Nagodinu je, međutim, bilo svega četiri izvedbe na koje je stiglo 889 mladih.

Koncerata je u 2019., naveli smo ranije, bilo osam s posjetom od 1179 muškaraca i žena. U 2020., kada je koncert bio gotovo nepoznata riječ, održano ih je također osam s nešto manjim brojem osoba od 938.

Dvorana Domoljub koristila se i u raznim drugim prilikama. Preciznije, korištena je sedam puta u 2019. godini, a tim je povodima došlo 1900 osoba. U 2020. evidentirana su četiri ostala događaja s 445 osoba.

Podvučemo li crtu, u 2019. godini kroz vrata Domoljuba s ciljem uživanja u programu ušlo je 9135 osoba, dok ih je u 2020. bilo 4452.

Domoljub je prijašnjih godina bio i mjesto održavanja raznih izložbi. Do smirenja epidemiološke situacije nešto slično vjerojatno nećemo vidjeti // Foto: Sanjin Bojić
M. Holek: “Iznimno mi je žao što smo, između ostaloga, morali otkazati koncert profesora Umjetničke škole Fortunat Pintarić.”

Ravnateljica nam je objasnila kako su program tijekom prošle godine prilagođavali tako što su gostovanja kazališnih predstava i koncerata, uzevši u obzir maleni broj dozvoljene publike, većinom ograničili na programe za koje su ostvarili sufinanciranja putem natječaja.

– U studenome smo imali nekoliko predstava za djecu jer se pokazao zaista velik interes za njih, a premalo dostupnih mjesta za publiku po izvedbi – prvotno bilo ograničeno na 84, zatim na 50. U prosincu smo odlučili otkazati programe jer je epidemiološka situacija postala ozbiljnija. Mjere su postrožene krajem prosinca te je zasad u dvorani Domoljub moguće imati ukupno 30 ljudi. Za 28. prosinac, za 101.rođendan dvorane, planirali smo održati predstavu Majstori kazališta Moruzgva. Na 100. rođendan kazalište Moruzgva održalo je predstavu Preko veze, pa nam se činilo zgodno da nam opet gostuju za rođendan. No, s obzirom na situaciju, i to je otkazano, odnosno reći ću odgođeno, jer tu predstavu planiramo svakako održati kada se situacija popravi. Iznimno mi je žao što smo morali otkazati, između ostaloga, i koncert profesora Umjetničke škole Fortunat Pintarić – govori M. Holek.

Dopuste li okolnosti, Domoljub priprema program povodom obilježavanja 80 godina osnutka logora Danica.

Tekuća je godina nastavila tamo gdje je 2020. stala. Ipak, nada u bolje sutra postoji. Cjepivo je stiglo zbog čega se sve češće govori o povratku koliko-toliko normalnome životu.

– Za 2021. godinu napravljen je plan i program rada koji će se primjenjivati kad se za to stvore uvjeti. Sve dok ne dođe do popuštanja epidemioloških mjera, dok se ne popravi situacija, nećemo imati programe u dvorani Domoljub. Plan organizacije kulturnih događanja napravljen je na način da zadovolji širok spektar kazališnog i glazbenog ukusa. I, naravno, podložan je izmjenama – pojasnila je.

Dio planiranih predstava su Savršeni partner teatra Gavran, Konstelacije teatra Exit, Mačak u vreći GD Histriona i Umri ženski kazališta Kerempuh. Glede koncerata, nadajmo se kako ćemo imati priliku slušati, a što je planirano, Black coffee/Martine Thomas, sudjelovati u radionici i pratiti koncert Soulbeata te koncert filmske glazbe.

Program u sklopu Valentinova također je morao biti otkazan. No, u pripremi je program za Dan žena koji će se održati dopuste li prilike, najavila je M. Holek.

– Za travanj imamo dogovoren program povodom obilježavanja 80 godina od osnivanja logora Danica. Održat će se kazališna predstava Damira Mađarića Dječak koji je govorio Bogu, nastala prema istoimenog knjizi koja priča o židovskom dječaku Emanuelu koji je živio s bakom i djedom u malome gradu te proživljavao strahote holokausta. Gradić jednog dana postane zatvor te se otvori logor Danica – kazala je M. Holek.

Dakako, još jednom, sve planove nužno je uzeti sa zrnom soli.

– Nezahvalno je iznositi bilo kakve najave i programe u situaciji kada je neizvjesna putanja epidemije. Svakako se nadamo da će početkom ožujka naša dvorana oživjeti, i dalje pod maskama i uz veliku pažnju posvećenu provođenju epidemioloških mjera, kako bi naša publika bila sigurna prilikom konzumacije kulturnih sadržaja u Domoljubu – zaključuje ravnateljica.

Foto: Ivan Balija
Nadajmo se kako će ravnateljica što prije dočekivati nove posjetitelje // Foto: Ivan Balija