14.3 C
Koprivnica
Ponedjeljak, 17. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
BROJKE, POSTOTCI, PODACI

Iako je 500 nezaposlenih više no prošle godine, županijsko vodstvo ističe tri razloga zašto lockdown kod nas nije ostavio veće posljedice
I

Navode kako je na području županije paralelno porastao broj zaposlenih osoba. Krajem srpnja taj je broj dosegnuo 34 198 zaposlenih osoba, 0,1 posto više nego u srpnju prošle godine.

Ne propustite

Hrvatski zavod za zapošljavanje krajem kolovoza evidentirao je 2328 nezaposlenih osoba u Koprivničko-križevačkoj županiji. U odnosu na srpanj, brojka je veća za 62 nezaposlene osobe, odnosno 2,7 posto. Gleda li se, pak, kolovoz 2019. godine, nezaposlena je još 541 osoba. U postotku, 30,3 posto više.

S druge strane, županijski pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, komunalne djelatnosti i poljoprivredu Marijan Štimac ističe kako je u Koprivničko-križevačkoj županiji nezaposlenost 6,2 posto, čime je niža od nacionalnog prosjeka koji iznosi devet posto.

– Učešće od 1,5 posto od ukupno nezaposlenih osoba u Hrvatskoj svrstava županiju na drugo mjesto u državi s najmanjim učešćem nezaposlenih osoba – naglašava Štimac.

Uspoređuju i kako je na području županije paralelno porastao broj zaposlenih osoba. Krajem srpnja taj je broj dosegnuo 34 198 zaposlenih osoba, 0,1 posto više nego u srpnju prošle godine.

– Tijekom sedam mjeseci, unatoč zdravstvenoj krizi, evidentirane su prijave poslodavaca za potrebom zapošljavanja 2.137 novih radnika, posebno u prerađivačkoj industriji, trgovini i graditeljstvu. Iz registra obrta vidljivo je kako nema promjena u odnosu na broj aktivnih obrta oko 1465 – kazuje.

Marijan Štimac // Foto: Sanjin Bojić

Jasno je kako su koronavirus te posljedični lockdown ostavili posljedice na gospodarstvo cijeloga svijeta pa tako i Hrvatske te Koprivničko-križevačke županije. Međutim, županijsko vodstvo navodi tri razloga zašto zdravstvena kriza “u ovom trenutku nije značajnije utjecala na smanjenje radnih mjesta na području županije.”

Dobro poslovanje realnog sektora

Prvi je razlog, prema njima, poslovanje realnog sektora tijekom 2019. godine. Ukupni prihodi trgovačkih društava i obrta bili su 13,3 milijardi kuna, ostvaren je suficit u vanjskotrgovinskoj razmjeni od 1,17 milijardi kuna, a neto dobit trgovačkih društava je 465,2 milijuna kuna.

– Prema rangiranju gospodarskih pokazatelja na razini države, županijsko gospodarstvo nalazi se na četvrtome mjestu prema ukupnom prihodu po zaposleniku u konkurenciji 21 županije. Zatim, sedmome mjestu po prihodu od izvoza po zaposleniku, osmome po neto dobiti po zaposleniku te 18. mjestu po gubicima po zaposleniku što govori o najnižim financijskim gubicima u pojedinim društvima kapitala – napominju iz Županije.

– Gore navedeni pokazatelji posebno su važni iz razloga što je ukupan realni sektor županije sa svojim subjektima malog učešća u nacionalnim razmjerima: ima učešće od 2,2 posto ukupno zaposlenih, a po broju poduzetnika rangiran je na 18. mjesto – dodaju.

Mjere Vlade za očuvanje radnih mjesta

Drugi razlog, kažu, jesu mjere Vlade RH za očuvanje radnih mjesta kod poslodavaca, o čemu se često govorilo, dok se treći dotiče turizma kao sektora koji jest pogođen, ali ugostiteljstvo i promet nisu osobito zastupljene grane unutar Koprivničko-križevačke županije.

Programom potpora Start up otvorena su 24 gospodarska subjekta

– Sa svrhom otvaranja novih gospodarskih subjekata i novog zapošljavanja, Koprivničko – križevačka županija ima vlastiti Program potpora Start up koji se provodi iz vlastitih sredstava Proračuna unatoč činjenici kako sličan program provodi i HZZ na nacionalnoj razini. Tijekom 2019. i 2020. godine otvorena su 24 nova gospodarska subjekta s 34 nova radna mjesta za što je investirano 600 tisuća kuna vlastitih izvora sredstava Proračuna Županije – govori Štimac.

Što županijsko vodstvo planira napraviti kako bi se popravila situacija s nezaposlenošću?

– Zbog lockdowna realnog sektora izrađen je i usvojen Rebalans proračuna, gdje su vlastita sredstva Proračuna preusmjerena s rashoda za marketing, promidžbu, cikloturizam i turističke rashode u sufinanciranje 100 posto troška kamata na nove kredite po linijama HBOR-a za mlade, žene i početnike te za rast i razvoj postojećih poduzetnika s potencijalom od 30 milijuna kuna – objašnjavaju te dodaju kako je “dosad iskorišteno 19 milijuna kuna od ukupnog plasmana, te svim korisnicima ranije ugovorenih županijskih kredita omogućeno plaćanje subvencionirane kamatne stope pri moratoriju kreditne glavnice na rok godinu dana.”

Foto: Ivan Balija
Županijska skupština // Foto: Ivan Balija

Usto, isplaćeno je 320 tisuća kuna za poduzetnike kojima su smanjeni prihodi zbog koronavirusa kao potpora male vrijednosti.

– Sufinancira se i projektno-tehnička dokumentacija poduzetnicima za izgradnju poslovnih objekta te se provode potpore za sektor poljoprivrede. Dosad je realizirano 2.349.000,00 kuna potpora za 63 korisnika – kazuje.

Izjalovili su se, pak, neki planovi. Ministarstva su povukla otprije objavljene natječaje na koje je koprivničko-križevačko vodstvo apliciralo – kao što je Razvoj infrastrukture za cikloturizam, što je vrijedno 500 tisuća kuna – ili dosad nisu objavljeni natječaji za koje je izrađena projektno-tehnička dokumentacija. Tu su i natječaji energetske učinkovitosti škola i javnih zgrada za koje investicija, dodaju, iznosi oko 72 milijuna kuna.

– Uz činjenicu vidljivog smanjenja izvornih prihoda Županije, rebalansom županijskog Proračuna krajem godine neće biti moguće u financijskom smislu intervenirati potporama u realnom sektoru, no u dijelu sigurnosti i zaštite zdravlja ljudi učinit će se potrebno aktivnim djelovanjem u sustavu zdravstva, brige o starijima i nemoćnima i ostalim ugroženim skupina te kroz mjere zaštite zdravlja djeca u sektoru školstva – odgovara Štimac na pitanje o rješenjima u slučaju eventualnog težeg gospodarskog stanja tijekom jeseni, pojave li se dodatne poteškoće prouzrokovane širenjem zaraze.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Koncert za pamćenje

FOTO/VIDEO Džentlmeni za kraj vikenda punog sadržaja u Pitomači

Koncert popularnih Džentlmena, jednog od najpopularnijih pop-tamburaških sastava, pokazao se kao pun pogodak za sve okupljene na pitomačkom glavnom...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×