11.3 C
Koprivnica
Petak, 31. ožujka 2023.
No menu items!
- Oglasni prostor -
Home Izdvojeno Kako su igrališta Old Trafford, Krbuljin, Fizeš i Park Prinčeva dobila imena, Josip Dombaj: Bio je to naš tihi otpor vlasti koja nam je srušila park, a odašiljač u blizini nam je kao Eiffelov toranj

Kako su igrališta Old Trafford, Krbuljin, Fizeš i Park Prinčeva dobila imena, Josip Dombaj: Bio je to naš tihi otpor vlasti koja nam je srušila park, a odašiljač u blizini nam je kao Eiffelov toranj

0
Kako su igrališta Old Trafford, Krbuljin, Fizeš i Park Prinčeva dobila imena, Josip Dombaj: Bio je to naš tihi otpor vlasti koja nam je srušila park, a odašiljač u blizini nam je kao Eiffelov toranj
Foto: Ivan Brkić

Možda niste ni znali, ali vjerojatno ste barem jednom u životu bili na Old Traffordu ili Parku Prinčeva.

Mnogi svjetski stadioni danas nose različita imena, od imena legendi kluba, poput Santiago Bernabeua u Madridu, Giuseppe Meazze u Milanu, pa do imena sponzora kao što su Allianz Arena u Münchenu ili Volkswagen Arena u Wolfsburgu.

No ni Koprivničko-križevačka županija ne zaostaje s maštovitim nazivima igrališta. Istina je da su neka ‘iskopirana’ no baš to im daje posebnu čar.  Jeste li ikada razmišljali kako se zove igralište na kojem se nalazite, koje ime nosi i ako ga ima, zašto se baš tako zove?

Igralište Tomislava iz Drnja nosi isti naziv kao i stadion najvećeg francuskog kluba PSG-a, Park Prinčeva. Odakle baš to ime, upitali smo vatrenog navijača Josipa.

Park Prinčeva Drnje // Foto: Josip Dombaj

– Ime je nastalo tako da je naš park pokraj igrališta, koji više nije park jer su nam ga srušili, bio okupljalište nas mladih. Zvali smo ga parkom prinčeva. Danas se više ne možemo okupljati jer ga nema. Isto tako, u blizini je veliki odašiljač koji je nama kao neki Eiffelov toranj, podsjeća na Pariz. Iako nije što je nekad bio, nama je park ostao park prinčeva. To je bila naš tihi otpor vlasti koja nam je srušila park. Srušili su 15, 16 stabala. Pričalo se da su drva dotrajala pa su ih porušili i park je izgubio svoje pravo lice. To je sve bilo prije pet, šest godina. Ime je isprva bilo neslužbeno, ali uprava kluba s vremenom je prihvatila i službeni naziv Park Prinčeva, upravo zbog svojih navijača koji su tako pružali otpor – rekao je Josip Dombaj, navijač Tomislava iz Drnja.

Park Prinčeva Drnje // Foto: Josip Dombaj

Prvi znak s imenom Park Prinčeva u parku postavljen je 29. kolovoza 2012. godine, ali maknut je odmah sljedeće jutro!

Sljedeće igralište koje nosi poznat naziv je ono u Kunovcu.

– Ime Old Trafford dano mu je 1998. godine, kad smo ušli u Prvu ŽNL. Imali smo crvene garniture i tako je to krenulo. Dresovi su bili strašno slični Unitedovim, a puno dečki, kunovečkih igrača u ono vrijeme navijalo je za Manchester United, koji je tad harao. Sve je bila stvar ekipnog dogovora, ali na kraju smo svi bili zadovoljni – rekao je Krešimir Petran, tajnik nogometnog kluba Bratstvo Kunovec.

Nk Bratstvo - Nk Graničar
Old Trafford u Kunovcu // Foto: Ivan Brkić

 

Još jedna osoba koja je u to vrijeme bila u klubu, a pripisuju joj se poveće zasluge, zove se Mario Jakupić. Jakupić više nema funkciju u klubu, ali sjeća se svega.

Nk Bratstvo - Nk Graničar
Foto: Ivan Brkić

– Ime Old Trafford nastalo je jer smo od jednog sponzora dobili majice, imali smo ista majice kao Manchester United. Po tim dresovima, kad smo počeli raditi igralište i stadion, odlučili smo da će se stadion u Kunovcu zvati Old Trafford – ispričao je Mario Jakupić.

Graničar iz Legrada svoje utakmice igra na travnjaku koji je već dugo vremena na istom mjestu, a nosi ime Fizeš.

– Naziv Fizeš je neka mađarska riječ, kao travnjak, ispaša, ne znam točno. Također, u tom dijelu regije postojalo je Pletarstvo Fizeš. Igralište nosi oduvijek to ime, od drugog desetljeća prošlog stadiona, prvu sliku imamo iz 1922. godine. Igralište je napravljeno na tom dijelu gdje je bio sajam i ispaša – otkrio nam je Mladen Gašpar, tajnik nogometnog kluba Graničar iz Legrada.

Nk Graničar - Nk Tomislav
Utakmica na Fizeš, Graničar Legrad – Tomislav Drnje

Još jedno zanimljivo, ali neuobičajeno ime nosi stadion na Molvama, te navijačka grupa Mladosti iz Molvi. Ono glasi Krbuljin, odnosno Krbuljin boys.

– Krbuljin je zapravo starinski naziv za brijeg na kojem je sagrađeno igralište. Ime Krbuljin je oduvijek tamo, otkad Molve postoje. To je zapravo kvart, na Krbuljinu nalazi se i molvarsko groblje, te puno zemlje koja još nema specijalnu namjenu – rekao nam je Manuel Ivančan, vođa Krbuljin Boysa.

Krbuljin boysi slave nakon gola Mladosti
Foto: čitatelj
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime