PREDSTAVLJEN PROGRAM 27. GALOVIĆEVIH JESENI

Interes za Festival nikad veći, pristigla čak 63 književna djela, ovogodišnja glavna nagrada iznosi 15 tisuća kuna

- Ovo je naša srž, naše srce i duša, u njemu je sve lijepo što Podravina ima u sebi, radišnost i šparnost, što se pak najbolje vidi kroz ono što stvaramo, kroz gospodarske iskorake . istaknuo je gradonačelnik Mišel Jakšić.

13:35h
0
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Organizacijski odbor Galovićevih jeseni predstavio je danas program festivala koji će se, usprkos svemu, održati 27. godinu za redom. Zahvaljujući nekolicini entuzijasta, najznačajnija književna manifestacija Koprivnice i Podravine prerasla je lokalne okvire te postala brend što dokazuju 63 književna djela prijavljena na ovogodišnji natječaj. Desetak najkvalitetnijih, konkurirat će za glavnu novčanu nagradu koja je ove godine i podebljana te iznosi 15 tisuća kuna što je značajno povećanje za razliku od prijašnjih godina, kada je iznosila 10 tisuća kuna, rečeno je danas na predstavljanju programa.

Zadovoljstvo da u Koprivnici postoji ovako uspješna i lijepa priča za koju su razumijevanja našli i u Ministarstvu kulture, iskazao je gradonačelnik Mišel Jakšić.

– Ovo je naša srž, naše srce i duša, u njemu je sve lijepo što Podravina ima u sebi, radišnost i šparnost, što se pak najbolje vidi kroz ono što stvaramo, kroz gospodarske iskorake. Sve to ne bi ništa vrijedilo da nemamo ljude i osobe koji znaju lijepo pisati o svemu što se događa danas i što smo imali u našoj povijesti – istaknuo je Jakšić.

Zadovoljan smjerom kojim se festival razvija, ali i načinom koji ih prate gospodarski subjekti bio je i Marko Gregur, predsjednik organizacijskog odbora.

– Festival se održava 27. puta, ove godine u četiri grada, Koprivnici, Križevcima, Đurđevcu i Zagrebu, od 21. do. 27. listopada. Ova godina bit će nešto drugačija, u fokusu su četiri knjige koje će biti promovirane. Počinjemo u srijedu predstavljanjem koprivničkog autora Matije Ivačića. Nastavljamo u četvrtak. Iako nema tradicionalnog susreta s djecom u POU, nadoknadit ćemo to susretima u gradskoj Knjižnici. Tu večer nas očekuje i jedino događanje s većim brojem pjesnika koji će recitirati Galoviću u čast – istaknuo je Gregur.

Foto: Ivan Balija
Marko Gregur // Foto: Ivan Balija

Vrhunac ovogodišnjeg festivala rezerviran je za subotu, 24. listopada kad je predviđena završna svečanost i dodjela nagrada u Calypso pubu.
Na after partiju nazvanom Galović potlam zatem bit će predstavljena knjiga Šteroga gladiš on ti ostaja autora Tomislava Miheca Kovačica široj publici poznatom kao frontmena grupe Ogenj, a koji će ovom prilikom predstaviti svoje stihove te izvesti i mini-koncert.

Postprogram će se održati u Gradskoj knjižnici Đurđevac gdje će se učenici natjecati u recitiranju Galovićevih stihova te zagrebačkoj Knjižnici Bogdana Ogrizovića gdje će biti predstavljena knjiga Neminem autora Vedrana Kukavice.

Mario Kolar, član Organizacijskog odbora otkrio je kako se među finalistima ovogodišnje nagrade vodi žestoka borba.

– Čitatelji su mogli glasati po knjižnicama, a preko interneta je to moguće učiniti još do srijede, za sad je prikupljeno 300-tinjak glasova. Kad te glasove pribrojimo onima žirija, dobit ćemo ovogodišnjeg pobjednika – pojasnio je Kolar.

Organizatori su iskoristili priliku te na kraju zahvalili svim sponzorima koji pomažu u realizaciji ovogodišnjeg Festivala.

Kompletan program i satnice pogledajte OVDJE.