DAN OPĆINE MOLVE

[INTERVJU] Ivančan: Budućnost gradimo na vjerskom turizmu, u planu su restoran i hostel u Pastoralnom centru, otvaramo petu vrtićku skupinu, a učenike oslobađamo plaćanja kuhinje

Trenutno je priljev od rente dobar i tako će biti sve dok traju ova ratna razaranja, ali s druge strane, ono što nitko ne spominje je pitanje koliko ove bušotine to mogu podnijeti - veli Ivančan

15:30h
0
Foto: Arhiva

Svečani su dani pred Molvarcima, koji bogatim programom obilježavaju Dan općine. Središnja proslava tradicionalno je rezervirana za Veliku gospu, kada se očekuje i nastup popularne dubrovačke grupe Silente, no već ove nedjelje održat će se svečana sjednica Općinskog vijeća, na kojoj će načelnik Zdravko Ivančan u društvu najbližih suradnika ugostiti brojne goste. Bio je to povod da porazgovaramo s njim i dotaknemo se najbitnijih projekata u posljednih godinu dana, ali i onoga što je tek pred njima.

Početkom kolovoza općina je objavila desetak novih subvencija kojima nastoji svojim žiteljima pomoći i olakšati svakodnevicu, koje su to mjere? 

Dajemo subvenciju od 5000 kuna za rušenje starih kuća, za uređenje fasada, termo fasada, a neki si mještani ne mogu priuštiti urediti cijelu fasadu pa im pomažemo oko uređenja pročelja. Imamo subvencije za kapitalna ulaganja koje iznose 50 posto svih troškova, nudimo 25 tisuća kuna za kupnju strojeva, mehanizacije i vozila za naše poljoprivrednike, obrtnike i firme. Za pokriće premije stoke dajemo 10 tisuća kuna, odnosno 80 posto iznosa plaćene police. Subvencioniramo kamate i troškove obrade kredita, preuzeli smo 100 postotni trošak nabavke radnih bilježnica za osnovnoškolce, a isto tako, općina će od jeseni preuzeti pokriće ukupnih troškova školske kuhinje, što znači da će djeca u novoj školskoj godini imati besplatnu kuhinju. Dajemo pomoć za novorođenčad, vrtić nam je prepun, imamo 90-ak mališana, a na jesen će u dogovoru s Koprivničko-križevačkom županijom i ravnateljem naše Osnovne škole u školskoj knjižnici biti otvorena peta vrtićka skupina. Isto tako, u općinskom proračunu i ove su godine rezervirana sredstva za pomoć pri školovanju učenicima koji će za završetak godine dobiti 4000 kuna, odnosno studenti 7000 kuna za završetak akademske godine.

Na što ste u razvoju općine stavili fokus?

Fokusirani smo na mlade i to su mjere koje se najviše koriste. Mladima do 45 godina nudimo ukupno 25.000 kuna, tu je i povrat poreza na nekretnine, pokriće djela troškova pri ostvarivanju prava na gotovinske stambene kredite, priključaka na vodu struju, plin… sve skupa moguće je ostvariti 25.000 kuna po jednom vlasniku do 45 godina starosti. Također, iz općinske blagajne moguće je ostvariti i 7500 kuna ako ste u ovoj godini krenuli u posao i osnovali kakav gospodarski subjekt. Pomažemo mještanima podmirenjem troškova za osjemenjivanje stoke, pregleda na trihinelozu, što je isto velika stavka za poljoprivrednika.

Jesu li mjere pale na plodno tlo? 

Veseli da se zbog tih svih mjera kupuju kuće, mladi dolaze sa strane i ostaju i u konačnici, kad sve zbrojimo, baš smo s tim ponosni i zadovoljni.

Molve, dom za starije
Foto: Ivan Balija

Koji su to projekti s kojima ste se bavili unatrag 12 mjeseci?

Najvažniji projekt je izgradnja Pastoralnog centra koji će ove godine biti završen do rochbau faze, a preduvjet je za razvoj vjerskog turizma na kojem Molve planiraju graditi svoju priču u budućnosti. Drugi projekt je izgradnja doma za starije Punina života. Projekt je vrijedan 10,4 milijuna kuna, a financiran je u potpunosti europskim sredstvima. Riječ je o svojevrsnom dnevnom boravku za 25 starijih osoba, mještana Molvi, o kojima će brinuti četiri osobe koje su već sada zaposlene i plaćene iz istih projektnih sredstava. Za potrebu njihovog prijevoza već je nabavljeno jedno kombi vozilo, a drugo nabavljamo ovih dana.

Vjerski turizam veliki je potencijal za vaš kraj, što činite po tom pitanju?

Nova hodočasnička ruta Camino Podravina, čije smo svojevrsno središte, dodatna je prilika za razvoj vjerskog turizma. Već ove godine imamo jako puno posjetitelja i veseli me da tu priču možemo razvijati. U Pastoralnom centru općina planira razvijati dodatni sadržaj. Pripremamo projekt Interpretacijskog centra s ugostiteljskim sadržajem kako bi posjetitelji i turisti imali mogućnost pojesti i popiti u našem pastoralnom domu. Projekt je vrijedan oko 10 milijuna kuna, a kroz mjesec dana ćemo ga pripremiti i prijaviti. Isto tako, u sklopu Pastoralnog centra Županija planira izgradnju hostela, što će biti odrađeno u sklopu projekta prekogranične suradnje s Mađarskom, vrijednog šest milijuna kuna.

Što je sa privatnim iznajmljivačima, mogu li se i oni uključiti u priču?

Kako bi ojačali turističku priču, a u nju uključili što veći broj ljudi, odnosno lokalnih OPG-ova, u planu je izrada turističke strategije, ali i nova mjera pomoći za uređenje turističkog smještaja za privatne osobe koja bi trebala biti izglasana na jesen.

Kako se razvijalo gospodarstvo?

Molvarsko gospodarstvo dobro stoji, nezaposlenih osoba gotovo da i nema. U poslovnoj zoni Molve Grede koja obuhvaća djelatnosti drvno-prerađivačke industrije i proizvodnje ulja radi preko 30 zaposlenih, što domaćih što stranih radnika.

Okosnica općinskog gospodarstva je poljoprivreda?

Točno, kraj smo i općina gdje nema velikog pada u broju stoke. Imamo preko 1000 plotkinja krava i jedna smo od najjačih općina po tom pitanju. Kako bi to i ostali, u planu nam je kroz godinu dvije izgraditi mini klaonicu.

Molve, dom za starije
Foto: Ivan Balija

Koristite sredstva EU, u kojoj mjeri i koju svrhu?

U velikoj mjeri općinski proračun oslonio se na EU sredstva pa se uz njihovu pomoć gradi i uređuje cestovna infrastruktura, opremaju dječja igrališta, dječji vrtići, kanalizacija u poslovnoj zoni, Marijanskoj ulici, uređuju društveni domovi u Gornjoj Šumi i Repašu, a u planu je i postavljanje LED rasvjete i nabavka komunalnog vozila. Sve zajedno garancija je uz naša općinska sredstva razvoja našeg kraja i možemo puno toga planirati.

Kako se inflacija odrazila na poslovanje Općine?

Inflacija se već sada dosta teško odražava na poslovanje Općine, ali srećom rudna renta od CPS-a Molve koji se slijeva u proračun trenutno je zbog rata u Ukrajini i korištenja bušotina, povećana. Strahujemo od jeseni jer su troškovi redovnih troškova poput vode, struje i plina za nekoliko puta povećani. Primjerice struja je s 300 tisuća porasla na 1,5 milijun kuna. Neće biti jednostavno podmirivati troškove, ni nama ni domaćinstvima.

Živi li se i danas dobro u Molvama na račun rente?

Nekad se dobro živjelo od rente, danas ona nije sigurna, odnosno siguran prihod je, ali ne i iznos mjesečne rate koji varira, jedan mjesec je viša, drugi niža. Trenutno je priljev dobar i tako će biti sve dok traju ova ratna razaranja, ali s druge strane, ono što nitko ne spominje je pitanje koliko ove bušotine to mogu podnijeti. Koliko čujem, sada su na maksimalnoj proizvodnji, tako je bilo 2009. i 2010. godine pa je došlo do naglog pada proizvodnje. Bojim se da se ne bi naglo iscrpile.

Poruka Molvarcima za Dan općine?

Čestitam svima blagdan uznesenja Blažene djevice Marije, da ga proslavimo u zajedništvu, miru i veselju i nastavimo zajedno raditi za boljitak naše općine Molve.