9.3 C
Koprivnica
Subota, 18. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Volonter penzioner

ISTRAŽIVANJE Svaki podravski umirovljenik ima neku bolest, devet od deset ih mora piti lijekove
I

Pitalo se i o pušačkim navikama. Svaki peti puši, a oni koji ne puše, svaki četvrti je pušio pa prestao.

Ne propustite

Većina umirovljenika misli da im je zdravlje dobro ili jako dobro, otprilike 81 posto – pokazuju rezultati istraživanja koprivničko-križevačkog Zavoda za javno zdravstvo u sklopu trogodišnjeg projekta Volonter penzioner vrijednog 270-ak tisuća eura.

Ipak, 76 posto ispitanih umirovljenika navodi da imaju dugotrajni zdravstveni problem ili kroničnu bolest. Gotovo svi, njih 95 posto, ističe neke zdravstvene probleme i bolesti s kojima moraju živjeti. Najviše ih ima problem s tlakom, udio je to od 25 posto svih bolesti. Potom slijede problemi s leđima i kostima. Devet od deset ispitanih uzima lijekove.

Svaki drugi umirovljenik – ima previše kilograma

U istraživanju je sudjelovalo 117 žena i 32 muškarca, a prosječna dob 70 godina. Najmlađi je imao 53, a najstariji sudionik istraživanja 86 godina. Još jedna zanimljivost – ispitanici su u prosjeku bili u braku 41 godinu, što je rijetkost za sve veći broj “mlađih brakova”.

– Tri od četiri ispitanika također navode da su dobrog emocionalno-psihičkog stanja. Najlošije je pak na njih utjecala pandemija COVID-a i bojazan od zaraze – doznajemo u Zavodu a, kad je riječ o prehrani, navode da polovica smatra da imaju previše kilograma.

Svaki drugi umirovljeni
Arhivska // Foto: Ivan Brkić

Pitalo se i o pušačkim navikama. Svaki peti puši, a oni koji ne puše, svaki četvrti je pušio pa prestao. Prosječno puše ili su pušili 17 cigareta dnevno, s time da se broj popušenih cigareta dnevno kretao od jedne pa sve do 60 kod nekih!

– Gotovo svakodnevno alkohol pije devet posto ispitanih, a još osam posto dva do tri puta tjedno, no radi se o možda dvije čašice pića dnevno. Više od polovice umirovljenika uključeno je u organizirane rekreativne tjelesne aktivnosti, njih 54 posto. Posebno ističu zajedničke treninge za jačanje tjelesnih sposobnosti koji se provode u okviru projekta
„Volonter penzioner“ – potvrdili su Zavodu i dodali:

Upućeni u Savjetovališta

– Cilj ovog istraživanja bio je ispitati subjektivnu i objektivnu procjenu zdravlja i kvalitetu života penzionera s područja Koprivničko-križevačke županije, uključenih u projekt „Volonter penzioner“. Sudionici, njih 149-ero, bilo je upućeno u Savjetovalište za prevenciju tjelesne težine i debljine te zaštitu mentalnog zdravlja, odnosno psihogerontologiju, od strane Crvenog križa Koprivnica – naveli su u županijskom Zavodu za javno zdravstvo.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Digitalno doba

FOTO/VIDEO Najbolje fotografije Ivana Brkića kroz 20 godina karijere privukle brojne znatiželjnike u Galeriju

Izložba fotografija Ivana Brkića, poznatog koprivničkog fotografa, otvorena je u Galeriji Koprivnica. Djelić njegova opusa, koji broji više od 700...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×