Radionica za novinare

Ivan Nekić: Senzacionalističko izvještavanje o tragedijama maloljetnika treba smanjiti jasnim kriterijima i sankcijama

Cilj je shvatiti razloge zašto se senzacionalistički izvještava o takvim temama, zašto se previše otkriva o identitetu djeteta ili daju informacije prema kojemu se može on naslutiti, rekao je Ivan Nekić.

16:30h
0
Ivan Nekić // Foto: Matija Gudlin

Projekt SuPER – sigurni u prometu, koji je odobrilo Ministarstvo unutarnjih poslova, namijenjen je mladima, odnosno stjecanju znanja o ponašanju tijekom vožnje, potrebi zaštite mladih od stradavanja u prometu i povećanju prometne kulture mladih u Koprivničko-križevačkoj županiji. Nositelj projekta je Udruga osoba s invaliditetom Bolje sutra, a u prostorijama Podravskog sunca održali su radionicu za novinare.

Radionica je bila namijenjena osvještavanju novinara o načinima izvještavanja o djeci i maloljetnicima koji su postali žrtve prometnih nesreća. Cilj je u takvim tragičnim prigodama na čim manju moguću mjeru smanjiti senzacionalističko izvještavanje kojemu je svrha privlačenje više čitatelja, objasnio je magistar novinarstva Ivan Nekić, koji je i vodio radionicu.

Foto: Matija Gudlin

– Cilj je shvatiti razloge zašto se senzacionalistički izvještava o takvim temama, zašto se previše otkriva o identitetu djeteta ili daju informacije prema kojemu se može on naslutiti. To bi trebalo izbjegavati, osim ako je iznimno opravdano nekom velikom važnošću. Također, uvijek bi trebalo pitati roditelje može li se nešto objaviti. Isto tako, unutar struke bi trebalo razviti kriterije, a možemo se poslužiti i onima koji su u kodeksu časti hrvatskih novinara koji je donijelo Hrvatsko novinarsko društvo – smatra Nekić.

Sankcije za takve slučajeve jesu predviđene, ali je njihova provedba manjkava, napominje on. Zakon o elektroničkim medijima predviđa kazne od 100 tisuća do milijun kuna ako se, primjerice, na televiziji prikaže snimka djeteta bez zaštite identiteta, no dosad nije zabilježen niti jedan slučaj da je takva kazna i naplaćena.

– Situacija stradavanja u prometu iznimno je traumatična za onoga koji je u njoj, za obitelj i za cijelu zajednicu. Mlade osobe treba u tim slučajevima zaštititi, a ne ih izložiti još većoj traumi i nemilim događajima – složila se s Nekićem Marija Mraz iz Udruge Bolje sutra.

čitam...