Vratar u zaleđu

Ivo Čičin-Mašansker i Marijan Špoljar fotomonografijom zabilježili povijesne trenutke sudbina najznačajnijih Slavenovih golmana

15:58h
0
Ivo Čičin-Mašansker
Ivo Čičin-Mašansker // Foto: arhiva

Ova monografija pokušava, pomoću fotografije kao jednog od najvažnijih medija današnjice i kao najsnažnijeg alata sjećanja, ispričati metaforičnu priču o golmanu kao sudbini.

Ovih je dana iz tiska izašla knjiga fotografija Ivana Čičina-Mašanskera i pisca eseja Marijana Špoljara pod naslovom Vratar u zaleđu/Golman u ofsajdu. Ovo je druga knjiga fotografija ovoga autora, a sastavljena je od 80-ak fotografija nogometnih golmana Slavena i drugih u akciji, koje je snimio početkom šezdesetih godina prošlog stoljeća; te teksta Marijana Špoljara, koji je u funkciji analize fotografija, ali i zasebni esej.

Namjera autorskog para jest, ne samo da dokumentira jedno razdoblje nogometa u Koprivnici te zabilježi i opiše najznačajnije vratare i rezultate iz toga vremena, poput legendarnog Povijača – Pipe i drugih, nego da pruži i univerzalnu sliku, gdje se preko nogometa i metafore o golmanu govori o općem društvenom  stanju i o pojedinačnim sudbinama.

Radi se o autorovim najboljim fotografijama nogometnih golmana snimljenih pretežno na starom Slavenovom igralištu kraj Podravke.

Ova monografija pokušava, pomoću fotografije kao jednog od najvažnijih medija današnjice i kao najsnažnijeg alata sjećanja, ispričati metaforičnu priču o golmanu kao sudbini.

U pitanju je sasvim neobična, fotomonografija kakvu još naše izdavalaštvo nije imalo. Knjiga nevelikoga opsega nije, stoga, ni sportska knjiga, ni katalog umjetničke fotografije, ni povijesna bilješka ni esej o golmanskom životu nego – sve to skupa.

– Funkcija fotografije je, u konačnici, da ostavi trag o nama. Ovo je foto-storija i tekst o jednome (anti)junaku, s mogućim porukama o životnim usponima i padovima, o osamljenosti i moći, o igri i strasti, vremenu i prolaznosti, o njemu, ali i o nama – stoji u najavnom tekstu monografije.

Kako je tisak knjige dovršen neposredno prije blagdana u prosincu, njena se promocija može očekivati u siječnju.

Naslovnica knjige // Foto: Ivo Čičin-Mašansker