IZ KNJIGE MATURANTI STAROGA KOVA // Gimnazijalci su bili i stolnotenisači

07:13h
0
Gustav Kah sa suprugom Zlatom prigodom Generalturistovog izleta u Beč početkom sedamdesetih godina

U već spominjanoj knjizi Maturanti staroga kova između ostalog prikupio sam dio podataka o stolnom tenisu na koprivničkoj gimnaziji. Gimnazija je bila izvorište svih sportova, pa tako i ovog raširenog i izuzetno popularnog sporta.

Slijedi tekst.

”Stolni tenis se igrao masovno u školama, sindikalnim podružnicama, u sklopu DTO Partizana. Od onih dana kada je prvi puta zaigran u gimnaziji od 1946. do 1948. godine popularizirali su ga i njime se aktivno bavili Miljenko Sestrić, Gapi Gašparović, Nikola Maravić, Zdravko Dubravec i Španiček-Lala. Od 1948. pridružuju im se Veljo Maravić, Božo Borojević, Gustav Kah, Marijan Šimunković i Branko Koščal. Do 1950. godine stolni tenis igrao se najviše zbog razonode pojedinaca, da bi te godine počela šira aktivnost studenata, koji 1952. osnivaju klub studenata grada i kotara Koprivnica Akademičar, u okviru kojega je radila i stolnoteniska sekcija.

Godine 1956. odigrano je prvenstvo Koprivnice i prva tri mjesta zauzeli su Dinić, Kah i Borojević, a dvije godine kasnije osniva se stolnoteniska sekcija pri DTO Partizan. U 1960. godini osnovan je stolnoteniski podsavez Koprivnica kojim je rukovodio Gustav Kah. Te iste godine održano je pojedinačno prvenstvo podsaveza kada su se prvi puta pojavili i pioniri iz Novigrada Podravskog, 17. prosinca održano je juniorsko prvenstvo Hrvatske, na kojemu je gimnazijalac Branko Šafar osvojio odlično 10. mjesto u konkurenciji 64 pojedinaca.

Iz bogate povijesti stolnog tenisa na gimnaziji izdvajamo srednjoškolsko prvenstvo, koje je odigrano 25. ožujka 1959. godine. Pobijedio je Bjelovar, koprivnički gimnazijalci bili su drugi, kao i Branko Šafar u pojedinačnoj konkurenciji.
Iste godine, 20. travnja, sportaši koprivničke gimnazije gostovali su u Virovitici i susreli se s tamošnjim gimnazijalcima u nogometu, rukometu, stolnom tenisu i šahu. Stolnotenisači su izvojevali čistu pobjedu od 5:1.

Ivo Marinković i Partizan sastali su se 3. travnja 1960. godine

Nakon izjednačenih borbi, pobjeda od 5:4 pripala je gimnazijalcima, koji su nastupili u sastavu Hodalić, Kolarević i Šafar. Za Partizan su nastupili Dinić, Kah i Hrubec.

Uz tadašnji Dan republike krajem studenoga 1961. na sportskom turniru, kojeg su organizirali Sportsko društvo gimnazije Ivo Marinković i Klub studenata kotara Koprivnica, sudjelovale su ekipe Ekonomske škole, Gimnazije, Škole učenika u privredi, studenata, garnizona te ženska rukometna ekipa gimnazije Ivo Marinković. U stolnom tenisu Gimnazija je bila prva pobijedivši studente i Ekonomnski školu.

Sredinom ožujka 1962. godine Gimnazija Koprivnica izgubila je kup susret s Borcem iz Donje Stbice 3:5. Za sastav Gimnazije igrali su Šafar, Kolarević i
U okviru Dana omladinskih radnih brigada, 1. travnja 1969. godine u Koprivnici su održani tradicionalni sportski susreti učenika gimnazija iz Bjelovara i Koprivnice. Od sedam sportskih disciplina učenici iz Koprivnice pobijedili su u šest:  šah 3:1, stolni tenis 5:2, košarka muški 46:34, košarka žene 6:4, rukomet žene 9:2, nogomet 5:1. Učenici iz Bjelovara pobijedili su samo u rukometu za muške.

I zadnja natuknica o stolnom tenisu: u čast Dana žena 1970. godine na općinskom prvenstvu za žene nastupilo je 20 natjecateljki. Ekipa Gimnazije svladala je Školski centar s 5:1 i plasirala se u republičko natjecanje.”

Komentiranjem prihvaćate naše Uvjete korištenja, komentiranja i zaštite privatnosti!