16.8 C
Koprivnica
Utorak, 18. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

IZ KNJIGE MATURANTI STAROGA KOVA // Gimnazijalci su bili i stolnotenisači
I

Ne propustite

U već spominjanoj knjizi Maturanti staroga kova između ostalog prikupio sam dio podataka o stolnom tenisu na koprivničkoj gimnaziji. Gimnazija je bila izvorište svih sportova, pa tako i ovog raširenog i izuzetno popularnog sporta.

Slijedi tekst.

”Stolni tenis se igrao masovno u školama, sindikalnim podružnicama, u sklopu DTO Partizana. Od onih dana kada je prvi puta zaigran u gimnaziji od 1946. do 1948. godine popularizirali su ga i njime se aktivno bavili Miljenko Sestrić, Gapi Gašparović, Nikola Maravić, Zdravko Dubravec i Španiček-Lala. Od 1948. pridružuju im se Veljo Maravić, Božo Borojević, Gustav Kah, Marijan Šimunković i Branko Koščal. Do 1950. godine stolni tenis igrao se najviše zbog razonode pojedinaca, da bi te godine počela šira aktivnost studenata, koji 1952. osnivaju klub studenata grada i kotara Koprivnica Akademičar, u okviru kojega je radila i stolnoteniska sekcija.

Godine 1956. odigrano je prvenstvo Koprivnice i prva tri mjesta zauzeli su Dinić, Kah i Borojević, a dvije godine kasnije osniva se stolnoteniska sekcija pri DTO Partizan. U 1960. godini osnovan je stolnoteniski podsavez Koprivnica kojim je rukovodio Gustav Kah. Te iste godine održano je pojedinačno prvenstvo podsaveza kada su se prvi puta pojavili i pioniri iz Novigrada Podravskog, 17. prosinca održano je juniorsko prvenstvo Hrvatske, na kojemu je gimnazijalac Branko Šafar osvojio odlično 10. mjesto u konkurenciji 64 pojedinaca.

Iz bogate povijesti stolnog tenisa na gimnaziji izdvajamo srednjoškolsko prvenstvo, koje je odigrano 25. ožujka 1959. godine. Pobijedio je Bjelovar, koprivnički gimnazijalci bili su drugi, kao i Branko Šafar u pojedinačnoj konkurenciji.
Iste godine, 20. travnja, sportaši koprivničke gimnazije gostovali su u Virovitici i susreli se s tamošnjim gimnazijalcima u nogometu, rukometu, stolnom tenisu i šahu. Stolnotenisači su izvojevali čistu pobjedu od 5:1.

Ivo Marinković i Partizan sastali su se 3. travnja 1960. godine

Nakon izjednačenih borbi, pobjeda od 5:4 pripala je gimnazijalcima, koji su nastupili u sastavu Hodalić, Kolarević i Šafar. Za Partizan su nastupili Dinić, Kah i Hrubec.

Uz tadašnji Dan republike krajem studenoga 1961. na sportskom turniru, kojeg su organizirali Sportsko društvo gimnazije Ivo Marinković i Klub studenata kotara Koprivnica, sudjelovale su ekipe Ekonomske škole, Gimnazije, Škole učenika u privredi, studenata, garnizona te ženska rukometna ekipa gimnazije Ivo Marinković. U stolnom tenisu Gimnazija je bila prva pobijedivši studente i Ekonomnski školu.

Sredinom ožujka 1962. godine Gimnazija Koprivnica izgubila je kup susret s Borcem iz Donje Stbice 3:5. Za sastav Gimnazije igrali su Šafar, Kolarević i
U okviru Dana omladinskih radnih brigada, 1. travnja 1969. godine u Koprivnici su održani tradicionalni sportski susreti učenika gimnazija iz Bjelovara i Koprivnice. Od sedam sportskih disciplina učenici iz Koprivnice pobijedili su u šest:  šah 3:1, stolni tenis 5:2, košarka muški 46:34, košarka žene 6:4, rukomet žene 9:2, nogomet 5:1. Učenici iz Bjelovara pobijedili su samo u rukometu za muške.

I zadnja natuknica o stolnom tenisu: u čast Dana žena 1970. godine na općinskom prvenstvu za žene nastupilo je 20 natjecateljki. Ekipa Gimnazije svladala je Školski centar s 5:1 i plasirala se u republičko natjecanje.”

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

To je to

Tko ima bolji stil? Ove dvije zgodne frendice očaravaju, svaka ima svoj tajni adut

Zgodne frendice na špici su ovog vikenda privukle pozornost svojom bezbrižnom elegancijom. Kad bi morali i birat čiji nam se...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×