- Oglas -

Izbori su iza nas, a kandidati i stranke će još dugo raditi analize da bi vidjeli gdje se situacija može poboljšati, a gdje već sada imaju prevlast.

Pravo glasa koristi sve manji broj građana

U tri grada Koprivničko-križevačke županije, te u samoj Županiji, sve je ostalo isto. Mnogi bi rekli, puno muke i buke nizašto, no izbori su tu da bi demokratski odabrali one za koje građani smatraju da zastupaju njihove interese.

No nažalost, svoje pravo glasa koristi sve manji broj građana, pa je tako u prvo krugu na izbore u županiji izašlo samo 52,65 posto građana, a u drugom čak 20 posto manje, njih tek 32,35 posto.

- Oglas -

Na čelu Koprivnice i dalje je SDP-ov Mišel Jakšić koji je izbore dobio već u prvom krugu, kao i đurđevački nezavisni Hrvoje Janči.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

U Križevcima je nezavisni Mario Rajn u drugom krugu odnio uvjerljivu pobjedu nad HDZ-ovim Matom Devčićem.

Napeta utakmica između Darka Korena i Mladena Kešera u borbi za župana

Koren je pobijedio s 51,2 posto glasova, odnosno njih 14.794, što je za 814 manje nego u prvom krugu.

Kešer je skupio čak 2886 više glasova, odnosno njih 14.090, no to mu nije donijelo pobjedu. Izgubio je za 704 glasa razlike te osvojio 48,8 posto glasova.

Sudeći prema ovim brojkama, rekli bismo da su Lackovićevi glasači, njih 10.559, na izbore u drugom krugu izašli u znatno manjem broju.

Kešera može tješiti činjenica da je odnio pobjedu u sva tri grada naše županije. U Koprivnici je dobio uvjerljivo najviše, 3627 glasova, a Koren 2499. U Križevcima Kešer ima nešto manju prednost s 3409 glasova, naspram Korenovih 3295. Đurđevac je Kešeru dao povjerenje 723 glasača, a Korenu njih 558.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Koren je izbore dobio u općinama, a većinu je osvojio u Drnju, Ferdinandovcu, Goli, Hlebinama, Kalinovcu, Kloštru Podravskom, Koprivničkim Bregima, Koprivničkom Ivancu, Legradu, Molvama, Novom Virju i Peterancu.

Općine koje su mu donijele najviše glasova su Kalinovac, gdje je dobio 385 glasova, a Kešer 106, Kloštar Podravski u kojem su mještani Korenu dali 487 glasova, a Kešeru 135. U Molvama je župan dobio 631 glas, dok je Kešer  njih 321.

Jeste li zadovoljni rezultatima izbora?

Zahvaljujući glasovima po općinama, ali i onima u gradovima, Koren je uplovio u svoj četvrti mandat na čelu županije.

Kalnik je glasao za svojeg bivšeg načelnika Kešera, koji je dobio 401 glas, no i Koren tamo osvaja 283 glasa.

Kakva je situacija u općinama

U većini su općina na čelu su ostali stari-novi načelnici, a do promjene je došlo u njih osam.

Najburnije je bilo u Koprivničkom Ivancu gdje je bilo svakojakih optužbi, a došlo je i do najvećeg preokreta u drugom krugu. Iako je Mario Švegović u prvom krugu osvojio 43 posto glasova, konačnu je pobjedu odnio HSS-ov Zoran Vrabelj s 52 glasa prednosti.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Kalnikom više ne vlada SDP, a novi je načelnik nezavisni Krunoslav Đurec.

Đelekovec je premoćno osvojila mlada i nezavisna Lara Samošćanec, o kojoj smo pisali.

Marija Hudića je s čela Koprivničkih Bregi u drugom krugu maknuo Mato Kuzminski, kandidat grupe birača.

Izbore je u Peterancu u prvom krugu dobio nezavisni Ivan Derdić, a u Kalinovcu se u sedlo vratio HDZ-ov Darko Sobota.

U drugom krugu nove su načelnike dobili i Novo Virje i to nezavisnog Mirka Remetovića, a u Podravskim Sesvetama načelnik je postao dosadašnji zamjenik načelnika Mladen Sitek iz HNS-a.

Najnapetija i do sada neviđena situacija dogodila se u Rasinji, gdje je dosadašnji Danimir Kolman pobijedio s jednim glasom prednosti.

HDZ dobio osam općina, a nezavisni sedam

U općinama je općeniti pobjednik HDZ koji ima vlast u njih osam, no u stopu ih prate nezavisni koji dobivaju sve više povjerenja glasača i sjeli su na čelo sedam općina.

SDP je dobio njih tri, a HSS i HNS po dvije.

Listići su prebrojeni, tko je glasao, glasao je, a hoće li pobjednici razočarati glasače ili vratiti povjerenje u politiku, ostaje za vidjeti.

 

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).