13.5 C
Koprivnica
Nedjelja, 14. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Izložba “Srednjovjekovna sesvečka sela” u Podravskim Sesvetama
I

Ne propustite

Povodom obilježavanja Dana općine Podravske Sesvete postavlja se izložba „Srednjovjekovna sesvečka sela” kojom se prikazuju rezultati arheoloških istraživanja Muzeja grada Koprivnice u okolici Podravskih Sesveta tijekom protekle dvije godine. Naime, suradnjom Općine i Muzeja prvo su provedena iskopavanja na lokalitetu Mekiš – Zgruti, a naredne godine i na položaju Podravske Sesvete – Ruškova greda. Oba su lokaliteta bila otprije poznata stručnjacima, a iskopavanjima se pokazalo kako je riječ o selima podignutim u 12. stoljeću koja su u kontinuitetu trajala sve do 16./17. stoljeća.

Na Zgrutima je istraženo 530 m² naselja koje se ogleda u raznim ukopanim jamskim objektima (njih 65), a svojim se oblikom i sadržajem mogu pobliže odrediti kao ostatci raznih tipova kuća, ogradnih zidova, otpadnih jama itd. Lokalitet je poznat po slučajnom nalazu srebrnog novca i nakita (1943.) datiranom u 14.st. koji se čuva u Arheološkom muzeju u Zagrebu. Velik broj stolnog uvezenog posuđa daje za pravo pretpostaviti kako je tu boravio viši društveni sloj koji se uglavnom bavio stočarstvom kao osnovnom privrednom granom. Obližnji toponim Sigetec uz Dravu upućuje na selo Siget (Zygeth), uz koje je nastao Mali Siget (Kyszygeth), a čiji su položaji do sada bili nepoznati.

Na Ruškovoj gredi istražene su 2 sonde površine 640 m2, a dokumentirano je korištenje položaja tijekom kasnog brončanog doba (1200.-1050.g.pr.Kr.), razvijenog i kasnog srednjeg vijeka (12.-16.st.) te novog vijeka (17.st.). Među srednjovjekovnim objektima najznačajniji nalaz jest nadzemna jednoprostorna kuća iz 14.st. Osnovnu nosivu konstrukciju činilo je 8 drvenih stupova nad kojima se dizao šatorasti krov s trstinom. Pokraj kuće nalazila se ukopana kupolasta krušna peć. Sredinom 16.st. selo je napušteno i stoljeće kasnije kratkotrajno korišteno. Ta primitivna poluukopana kuća s podrumom pokazuje kakvo je bilo stanje u Podravini nakon povlačenja Osmanlija, a ne treba zaboraviti kako je upravo ovo područje na kojem nastaje granica s njihovim carstvom.

Izložbom se prvenstveno prikazuje pokretni arheološki materijal, odnosno brojni predmeti pronađeni prilikom iskopavanja. Poglavito je riječ o većem broju restauriranog keramičkog posuđa (lonci, boce) i metala (noževi, strelice, kopče, naušnice), preko kojih će se lokalna zajednica imati prilike upoznati s ondašnjim životnim uvjetima. Odnosno, kakvo su posuđe koristili, kako su ga ukrašavali, čime su se bavili. Slikovnim materijalom prikazat će se tijek iskopavanja, zračne fotografije istraženih dijelova naselja, kao i osnovne spoznaje dobivene iskopavanjima. Cilj izložbe jest i popularizacija arheološke struke u manjim sredinama, a Općina Podravske Sesvete među prvima je prepoznala potrebu ovakvih istraživanja kojima se nepovratno bogati kulturna baština i povećava znanje o povijesti svog kraja.

Arheološka izložba “Srednjovjekovna sesvečka sela” bit će otvorena danas (petak) u Podravskim Sesvetama (Mala sala) s počekom u 15 sati.

Organizator je Muzej grada Koprivnice, a autor Robert Čimin, viši kustos. Izložba ostaje otvorena do 5. listopada 2015.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Detalj s prometnica

DALA JE SVOJE Škodo moja, proizvodnje češke, krenem s tobom a vratim se pješke!

"Škodo moja, proizvodnje češke, krenem s tobom a vratim se pješke", napisao je jedan pratitelj facebook stranice Uživo sa...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×