5.4 C
Koprivnica
Ponedjeljak, 22. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Podaci s patologije

Iznenadit ćete se koja općina ima više rođenih, nego umrlih te na kojem se bolničkom odjelu ugasilo najviše života
I

Podaci su to izvještaja o obavljenima obdukcijama Odjela patologije koje se našlo na nedavno održanoj Županijskoj skupštini.

Ne propustite

Prošle godine u koprivničkoj bolnici bolnici umrlo je 688 pacijenata. Izvan ustanove, umrlo je još 958 osoba. Kad se tome doda broj od 22 umrlih u inozemstvu, dobivamo brojku od 1689 umrlih u našoj županiji.

Statistički su to podaci Odjela za patologiju koji su nedavno bili predstavljeni i na sjednici Županijske skupštine.

– Odjel za patologiju napravio je 173 obdukcije, od toga je provedena na 148 umrlih u bolnici te je obavljeno i šest vanjskih te 19 sudskih patologija, rekla je Elizabeta Horvatić, šefica patologije.

U našoj bolnici uobičajeni prosjek je od 25 do 30 obduciranih u odnosu na broj umrlih, dok u prosjeku u bolnici godišnje umre od 600 do 700 osoba.

Najviše umrlih zabilježeno je na Odjelu nefrologije, odnosno odjelu za bubrežne bolesti, gdje je preminuo 101 pacijent. Potom na jedinici intenzivnog liječenja i to 109 pacijenata. U službi za internističke djelatnosti, na kardiologiji umrlo je 88 pacijenata, na plućnom 81 pacijent, na gastroenterologiji 76 pacijenata.

Možemo izdvojiti i endokrinologiju gdje je umro 31 pacijent. Umrlih pacijenata bilo je i na odjelu otorinolaringologije, njih devet. Na HBO-u je pak umrlo 26 pacijenata.

Stanko, Michael i Siniša na radnom mjestu, Odjel Patologije // Foto: Matija Gudlin

Kada govorimo o Odjelu kirurgije, sveukupno gledajući digestivnu, vaskularnu i traumu, umrlo je 70 pacijenata.  Odjeli na kojem nisu zabilježeni smrtni slučajevi su ortopedija, očni, neonatologija, rodilište i dječji odjel odnosno pedijatrija.

– I dalje je veći broj umrlih od broja rođenih u podravsko-prigorskom kraju. Tako je u Koprivnici 268 rođenih, a 365 umrlih. U Križevcima je na 165 rođenih, umrlo 300 osoba. U Đurđevcu je 101 rođeni, a 125 umrlih u prošloj godini. Zatim slijede Đelekovec i Ferdinandovac sa po šest rođenih te 31, odnosno 34 umrle osobe. Potom Virje gdje je 35 rođenih, a 91 umrla osoba. U Goli je pak 17 rođenih, a 41 osoba umrla. U Hlebinama je 12 rođenih, a 16 umrlih.

Iznenađuje podatak da je u Peterancu rođena 31 osoba, a 32 je umrlih, a jedino je u Molvama više rođenih od umrlih, odnosno 28 je rođenih, a umrlih 25 osoba.

Kada govorimo o obdukcijama, najviše ih je napravljeno na umrlim pacijentima iz Jedinice intenzivnog liječenja, njih 35. Slijede one s nefrologije koje uključuju 21 umrlog pacijenta, a potom 20 umrlih s HBO-a.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Mladi sportaši

[FOTO] BRAVO! Koprivnički mladi badmintonaši ulovili nekoliko “srebrnih žogica” na jakom turniru u Sloveniji

Pet članova badmintonskog kluba Koprivnica sudjelovalo je na vrlo jakom međunarodnom turniru "Srebrna žogica" u Lendavi, na kojem pobjednici...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×