19.8 C
Koprivnica
Srijeda, 26. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
RASPLET

Iznenađujuće brzo sazvana nova sjednica Županijske skupštine, evo tko bi trebao imati većinu
I

Prvom sjednicom predsjedao je Mladen Kešer kao nositelj liste koja je dobila najviše glasova.

Ne propustite

Prvi pokušaj konstituiranja Županijske skupštine nije uspio. Nitko, naime, nije prikupio potrebnih 19 ruku.

Darko Koren, koprivničko-križevački župan te nositelj liste Mreže, HSU-a i HNS-a, koja je dobila četiri mandata, sredinom lipnja kazao nam je kako se do 23. lipnja konstituirajuća sjednica morala sazvati. Kako tada nisu uspjeli, rok se pomaknuo za mjesec dana. Ukoliko ni tada ne bi bilo rješenja, rok bi se pomaknuo za još mjesec dana. Tek u tome slučaju, nakon tri moguća kruga, uslijedili bi novi izbori za Županijsku skupštinu.

No, već danas stigao je poziv za 2. konstituirajuću sjednicu Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije koja će se održati u ponedjeljak 5. srpnja u 15.30 sati u Domu mladih u Koprivnici.

Prema tome, čini se kako netko ima većinu.

Podsjetimo, najviše mandata, njih deset, osvojio je SDP s partnerima HSLS-om i Glasom. Mreža ih ima četiri, a uz HDZ, s kojim godinama surađuju pa će tako biti i sada – 12. Za većinu je, podsjetimo, potrebno 19 glasova, s obzirom na to da Skupština ima 37 članova. Lista Marija Rajna dobila je tri mandata, dok ih HSS i lista Zdravka Matotana imaju po dva. Lista Željka Lackovića, pak, ima osam mandata.

Dakle, do većine će najlakše Mreža i HDZ. Dakako, za većinu im treba još par podignutih ruku.

– Po logici stvari, to znači to. Ne bih sada previše elaborirao. Vikend je pred nama. Sigurno će u ponedjeljak biti konstituirana – kratko nam je odgovorio Koren na pitanje ima li većinu u Županijskoj skupštini.

Foto: Ivan Balija
Darko Koren i Mladen Kešer // Foto: Ivan Balija
Kešer i Koren bili su zadovoljni načinom komunikacije nakon prve sjednice

Prvom sjednicom predsjedao je Mladen Kešer kao nositelj liste koja je dobila najviše glasova.

– Predstoji nam 30 dana da bi bila sastavljena većina, vjerujem da će to biti napravljeno. Treba ovog momenta zatomiti neke određene stvari u samim izborima jer građani očekuju od nas projekte koje smo svi najavljivali, a nije se nitko s njima štedio. Ako Skupština ne bi bila formirana, građane bi uvukli u određeni problem – rekao je 23. lipnja Kešer.

Koren je tada, pak, ponovio da sve političke grupacije koje participiraju u Skupštini slijedom dogovora nisu uspjele skupiti apsolutnu većinu od 19 vijećnika, odnosno većinu koja imenuje predsjednika Županijske skupštine.

– Ostalo nam je da čestitamo svima koji su osvojili svoje mandate i gledamo prema naprijed. Današnji tijek same sjednice, a posebno dogovor da ona bude danas održana ovakva, u ovom formatu, garantira jednu tolerantniju komunikaciju među svima nama i da ćemo postići dogovor do predviđenog zakonskog roka od mjesec dana. Ovog trenutka zaista je nemoguće reći kako će to u konačnici rezultirati, ali ponavljam, tijek i način komunikacije danas je po meni bio izuzetno korektan i on garantira da ćemo uspjeti u nakani, kao što je kolega Kešer rekao, da ćemo formirati predstavničko tijelo koje je garancija realizacije svih projekata koje je izvršna vlast donijela – govorio je prošli tjedan Koren.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Koprivnička špica

Je li ovo najcool pletena torbica koju ste vidjeli? Zgodna brineta pokazala i jedinstvene sandale

Ne znamo kako vi, ali nama je ova pletena torbica baš cool i ne sjećamo se kad smo zadnji...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×