Jači val gripe za oko dva tjedna

14:58h
0
Ilustracija

Iako točnih podataka za sada još nema, prema informacijama s terena procjenjuje se da je u Koprivničko-križevačkoj županiji 70-ak oboljelih od gripe. U Općoj bolnici ‘Dr. Tomislav Bardek’ u Koprivnici hospitalizirano je dvoje mladih ljudi oboljelih od teže upale pluća. 22-godišnjem mladiću, koji je u bolnici od prošlog tjedna, potvrđen je virus gripe, dok se za mlađu ženu, koja je hospitalizirana tijekom vikenda, nalazi još uvijek čekaju.

– To su mlađi ljudi, koji su došli s težim kliničkim simptomima gripe odnosno s težom upalom pluća, rekla nam je glavna bolnička infektologinja dr. Vesna Mađarić.

Stručnjaci županijskog Zavoda za javno zdravstvo značajniji udar gripe očekuju za otprilike dva tjedna,

– Neće nas zaobići taj virus, kod nas je već pomalo i krenula sezona gripe. No veći val odnosno broj oboljelih tek se očekuje, teijom siječnja i veljače, dodala je ravnateljica Zavoda dr. Draženka Vadla.

Inače, u Koprivničko-križevačkoj županiji ove je sezone cijepljeno oko 12.000 stanovnika pa je prevencija širenja gripe na lanjskoj razini. U cjepivo je uvršten i virus H1N1 tzv. svinjske gripe, koji kod nekih oboljelih može izazvati i spomenutu težu kliničku sliku. Cjepiva još uvijek ima, a oni izvan kategorija kojima taj trošak plaća Zavod za zdravstveno osiguranje, moraju ga platiti 65 kuna.

tekst: Radio Koprivnica