8.5 C
Koprivnica
Petak, 1. ožujka 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Jagnjedovec se po drugi put vraća u 17. stoljeće
J

Ne propustite

090423-jagnjedovec-mOvog vikenda, u subotu 25. i nedjelju 26. travnja, stanovnici Jagnjedovca i njihovi gosti po drugi će se puta vratiti u 1642. godinu i na taj način proslaviti 367. rođendan ovog slikovitog koprivničkog prigradskog naselja.

Po povijesnim dokumentima upravo je 26. travnja 1642. koprivnički kapetan Ivan Vilim Galler „na stanoviteh slovenskeh sinov prošnju” pristao dozvoliti stanovništvu koje se naselilo uz potok Jagnjedovec da ovdje ostane i uđe kao naselje u sastav Koprivničke kapetanije. Uvjet je bio da „imaju vsagdar pokorni i poslušni Koprivničke krajine biti”.

Prošlogodišnji pokušaj rekonstrukcije tog događaja, vratio je Jagnjedovec u 17. stoljeće na vrlo uspješan i živopisan način, u organizaciji Udruge žena Hrvatska ruža i Kluba Hello, uz potporu Grada Koprivnice i Turističke zajednice Koprivnice i uz sudjelovanje 50 kostimiranih mještana. Udruga žena Hrvatska ruža tokom godine ostvarila je projekt Jagnjedovečka legenda kojim je uz pomoć Zaklade za civilno društvo posadila 80 sadnica starih sorti voća i objavila knjižicu tradicionalnih recepata na osnovi voća. Povrća i žitarica.

Ove godine, proslava će se protegnuti na dva dana, subotu i nedjelju. U subotu će biti održan cjelodnevni seoski sajam s prikazom obrta, vještina i zabave iz davnina. Sajam će pokušati dočarati atmosferu sličnih događanja u prošlosti, uz ponudu jela i pića, glazbe i sudjelovanje raznih putnika namjernika, od putujućih trgovaca do glumaca i lakrdijaša. Popodnevni program obuhvaća i koncert barokne glazbe u mjesnoj crkvi u 18 sati te pučko veselje koje počinje od 19 sati.

U nedjelju se prikaz nastavlja jutarnjom misom u 10 sati u mjesnoj crkvi, nastavkom sajma te svečanim dolaskom kapetana Gallera u pratnji vicekapetana Iglla i ostalih visokih gostiju, a kako su Jagnjedovčani najavili, i ove će godine pozvati i samog kralja i cara Ferdinanda III Habsburškog da im pomogne u ishođenju dozvole bude li kapetan Galler oklijevao da udovolji njihovoj velikoj želji da žive u okviru grada Koprivnice.

Program Jagnjedovečka legenda 1642. uključen je ove godine i u godišnji kalendar Turističke zajednice grada, a organizatori se nadaju da će biti još uspješniji od prošlogodišnjeg.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

TRAGEDIJA

FOTO U autu pronađeno mrtvo tijelo muškarca, utvrđuju se okolnosti smrti

U Lepavini je u automobilu pronađeno mrtvo tijelo muškarca, a policijskim očevidom će se utvrditi točne okolnosti smrti. Neslužbeno smo...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×