turbulencije u stranci

Jakšić: SDP-ovim biračima je puna kapa borbi oko fotelja u stranci, a platforme Možemo! se ne bojim, dobro su došli u Koprivnicu

Moram reći da mi je žao Ostojića. On je bio nositelj liste u našoj jedinici, često je dolazio ovdje i imali smo korektnu suradnju i odnos. U konačnici, ostvario je dobar rezultat na prošlim izborima i mislim da nije zaslužio da ga se izbaci na ovakav način, kaže Jakšić

18:30h
0
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Uz izgradnju Pelješkog mosta, glavna politička tema u Hrvata ovih dana je situacija u SDP-u, donedavno najjačoj oporbenoj stranci. Naime, prvi čovjek SDP-a, Peđa Grbin, u suglasnosti s vrhom stranke, iz iste je izbacio neke od istaknutih članova, a među njima posebno strše imena bivših glavnih tajnika Zvane Brumnića i Nikše Vukasa, bivšeg ministra zdravstva Rajka Ostojića, saborske zastupnice Marine Bilić Opačak i bivšeg predsjednika zagrebačkog SDP-a Gordana Marasa.

S obzirom na te, kako neki kažu, tektonske promjene, kontaktirali smo koprivničkog gradonačelnika Mišela Jakšića, da nam kao istaknuti SDP-ovac i saborski zastupnik prokomentira stanje u stranci. Odmah je naglasio da bi nam mnogo toga mogao reći, ali istovremeno stao na kočnicu i pojasnio da situacija nije onakva kakva bi mogla i trebala biti.

Ostojić i Maras često hodočastili Koprivnicom

– Mislim da izbacivanja i javna prozivanja nisu nikada nikome donijela ništa dobrog i nekako se bojim da će tako biti i sada. Ako već dolazi do takvih situacija one bi se morale donositi na zajedničkim odborima, sastancima i miru i bez povišenih tonova, a mi sad svjedočimo prozivanjima preko medija, što nikako nije dobro. Našim biračima je puna kapa tih borbi oko fotelja i siguran sam da se moramo okrenuti drugim stvarima, točnije programima i projektima kojima bismo ponovno pridobili njihovu naklonost – rekao nam je Jakšić.

Foto: Ivan Balija
Rajko Ostojić često je bio koprivnički gost // Foto: Ivan Balija

Zanimljivo, iz stranke su izbačeni Rajko Ostojić i Gordan Maras, dvojica SDP-ovaca koji su često znali hodočastiti Koprivnicom.

– Moram reći da mi je žao Ostojića. On je bio nositelj liste u našoj jedinici, često je dolazio ovdje i imali smo korektnu suradnju i odnos. U konačnici, ostvario je dobar rezultat na prošlim izborima i mislim da nije zaslužio da ga se izbaci na ovakav način. O Marasu ne bih previše govorio, jer je on bio zadužen za zagrebačko područje, gdje smo evidentno imali probleme u posljednje vrijeme – pojasnio je.

Bojim se da će se svađe samo nastaviti

Kaže da bi se ova turbulentna situacija mogla odraziti na rejting stranke, točnije, već se odrazila, što je pokazala i nedavna anketa na kojoj je Možemo! zauzeo poziciju odmah iza HDZ-a. Drugim riječima, SDP se strmoglavio za jednu stepenicu.

– Gledajte, možda nam ova odluka Peđe Grbina donese neku korist u budućnosti, ali nekako sam skeptičan i bojim se da će se svađe samo nastaviti i da će nam stati na put kojim bismo morali ići. Što se tiče rezultata ankete, moram reći da nisam iznenađen. To je odraz svega onoga što se događa u stranci i dobra opomena, točnije upozorenje da se moramo okrenuti drugim stvarima. S druge strane, Možemo! raste, u dobrom su tonusu, u Zagrebu se krenuli s promjenama, vide se prvi rezultati i građani im vjerojatno sve više vjeruju. Kako sam rekao, mi u SDP-u se moramo što prije okrenuti radu i poslu i ne sumnjam da ćemo tada ponovno postati najjača oporbena opcija – poručio je koprivnički gradonačelnik.

SDP-ovci i partneri u Koprivnici uoči nedavnih izbora // Foto: GO SDP Koprivnica

S obzirom na lijepe riječi kojima se obratio platformi Možemo!, upitali smo Jakšića boji li se možda da se ta stranka uskoro ne aktivira u njegovoj Koprivnici i ne poremeti planove mnogima, kao što su to u Zagrebu napravili.

Dobro bismo surađivali s Možemo!

– U kontinuitetu u Koprivnici pokazujemo dobar rad i isto tako uspješne rezultate, tako da se ne bojim ja, a niti moji suradnici ničega, pa tako ni eventualne njihove organizacije na našem području. Ako dođu dobro su došli, jer su naša politička usmjerenja gotovo identična i mislim da bismo dobro surađivali – napomenuo je, ali i dodao kako misli da neće doći u skoroj budućnosti.

– Koliko vidimo, ne zaletavaju se s organizacijama kao neke druge stranke poput Domovinskog pokreta, Mosta i sličnih, gdje uskoro nakon organizacije dolazi do podjela i raskola. Mislim da su se ozbiljno posvetili Zagrebu i da im je metropola prioritet – zaključio je Jakšić.