Zaiskrilo oko prodaje KC plina

Jakšić: Stalno pričamo gdje su investitori, a sada kada dolaze, svi skačemo na noge, Forjan: Građani će sve to osjetiti kroz cijene

10:01h
0
Maja Hleb (desno) // Foto: Matija Gudlin

Stalno pričamo gdje su investitori i velike firme, a sada kada dolaze, svi skačemo na noge jer će netko šetati po našem dvorištu, rekao je Mišel Jakšić.

Pitanje prodaje plinskog biznisa bilo je nešto oko čega su se lomila koplja na sjednici Gradskog vijeća Grada Koprivnice, iako sama prodaja nije bila na dnevnom redu. Njemačka tvrtka RWE u pregovorima je s Komunalcem, a među vijećnicima su podijeljena mišljenja oko toga je li to iskorištavanje dobre poslovne prilike ili prodaja nečega što i dalje donosi dobit.

Rasprava je vođena unutar točke dnevnog reda o davanju suglasnosti na Ugovor o podjeli i preuzimanju između tvrtki Komunalac d.o.o. i Koprivnica opskrba d.o.o., što je potrebno kako bi trvrtka RWE ušla u partnerstvo s Komunalcem.

– Prodaje se dio Komunalca koji donosi profit. Želim javno upozoriti da će nakon te prodaje u roku od dvije godine svi dobro osjetiti to kroz cijenu energenata. Priča o strateškom partneru je takva da ćemo mi njima prodati 75 posto nečega, a ostavit ćemo si kontrolni paket od 25 posto, što je matematički čudno. Građani moraju shvatiti da ako netko proda dvije trećine svoje kuće, ne može okolo prodavati priču da je i dalje gazda – upozorio je HDZ-ov Ernest Forjan.

Mišel Jakšić smatra da se prilika za prodajom ne smije propustiti // Foto: Matija Gudlin
Mišel Jakšić smatra da se prilika za prodajom ne smije propustiti // Foto: Matija Gudlin

Zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Mišel Jakšić obrazložio je zašto je prodaja plinskog biznisa dobra odluka za Grad.

– Naglašavam da kad pričamo o dobiti Komunalca, ona najvećim dijelom nije iz plina. Dobit iz plina pada jer se tržište liberalizira, velike tvrtke “ganjaju” svoje interese i stvaraju uvjete u kojima Komunalac ne može konkurirati. Plašiti građane promjenama je nekorektno jer od 1. travnja iduće godine dolazi do liberalizacije plinskog tržišta i nitko neće morati kupovati od Komunalca. Zanima me hoćemo li kada se to dogodi i dalje biti lokalpatrioti te i dalje kupovati domaći plin ili ćemo kao i svi tražiti povoljniju ponudu. S tom prodajom dolazi kasnije i struja, daljnji razvoj koprivnice, razvoj Smart city tehnologija, Sveučilišta Sjever… Stalno pričamo gdje su investitori i velike firme, a sada kada dolaze, svi skačemo na noge jer će netko šetati po našem dvorištu – rekao je Jakšić.

Na tvrdnje Forjana i Stanislava Biondića da Grad želi prodati obiteljsko srebro koje donosi dobit, Jakšić je naglasio je da je Komunalcu sklapanje ugovora za plin sve teže te da se ova prilika mora iskoristiti kako ne bi nestala. HSS-ov Miljenko Flajs smatra da za takvu odluku nedostaju neki važni odgovori.

Za Forjana i HDZ-ove vijećnike plin je obiteljsko srebro koje se ne smije prodavati // Foto: Matija Gudlin
Za Forjana i HDZ-ove vijećnike plin je obiteljsko srebro koje se ne smije prodavati // Foto: Matija Gudlin

– Čime možete jamčiti da će takva tvrtka voditi brigu o Koprivnici? Zašto smo prvi u tome i zašto je to nužno? Na što će se utrošiti novac od prodaje? Je li to doista tako dobra poslovna odluka u ovom trenutku? Nemamo konkretne odgovore na to – rekao je Flajs.

Jakšić je dodao da je RWE pristao na to da sjedište tvrtke bude u Koprivnici tako da će njihovim dolaskom grad samo profitirati, a sadašnje radnike će se zaštititi.

Pred nama je izbor želimo li biti i dalje konkurentni ili želimo ostati konzervativni i propasti – upozorio je Jakšić.

Neki od vijećnika smatraju da treba vjerovati onima koji donose takve odluke, a među njima je i laburist Darko Tetec.

– Vjerovat ću onima koji su za to odgovorni. Oni će snositi odgovornost i građani će na izborima znati procijeniti je li to bila dobra ili loša odluka – zaključio je Tetec.

čitam...