15.1 C
Koprivnica
Petak, 19. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
sredstva su osigurana

Jakšić: Sva će djeca najesen imati mjesto u vrtiću, neki su roditelji zvali čak i Milanovića, a malo je neozbiljno da njih 30 traži vrtić do kojeg ne moraju paliti auto
J

Svi okolni gradovi, pa i oni u široj okolici, imaju velike probleme s upisima djece. Njihove brojke su čak i troznamenkaste. A mi smo, nakon što smo prošli po svim listama, došli na brojku od 46 onih koji danas nemaju svoje mjesto u gradskom ili privatnim vrtićima, objasnio je Jakšić

Ne propustite

Početkom lipnja pisali smo o neviđenoj situaciji u gradu, povezanoj s upisom u dječje vrtiće. Naime, čak 79 mališana, uglavnom jasličara, ostalo je bez smještaja, što je podiglo veliku paniku i kod roditelja, ali i kod gradskih vlasti. Prvi su ostali šokirani jer su se našli u bezizlaznoj situaciji, a drugi zbunjeni jer ih je tako visoka brojka neupisane djece iznenadila, pogotovo kada se u obzir uzme novoizgrađeni vrtić u Starigradu.

Mjesec i pol kasnije problem nije nestao, rješava se, ali je zato broj neupisane djece reduciran. Naime, prema trenutnoj situaciji, bez smještaja je i dalje 46 mališana, no gradonačelnik Mišel Jakšić je na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća, jasno i glasno nekoliko puta naglasio kako će svi oni na jesen imati svoje mjesto, bilo u gradskom ili privatnom vrtiću.

U vrtiće investirali oko 12 milijuna kuna

Na ovu problematiku nanovo je upozorio Mladen Fajdetić iz HDZ-a.

Foto: Ivan Balija
Mladen Fajdetić pokrenuo je pitanje na jučerašnjoj sjednici// Foto: Ivan Balija

– Svjedoci smo da se veliki broj djece nije upisao u vrtiće pa me zanima kakav je stav gradskih vlasti u idućem razdoblju i na koji način je to moguće riješiti? Imamo informaciju da podaci novorođene djece iz MUP-a ne odgovaraju stvarnoj situaciji i to bi mogao biti problem – pitao je oporbeni vijećnik, ujedno i ravnatelj Centra za pružanje usluga u zajednici Svitanje.

Jakšić mu je replicirao i odmah istaknuo kako problematika s listom čekanja postoji otkad postoji i sam grad, no da su oni uspjeli to riješiti u zadnje dvije-tri godine. Pritom je mislio na izgradnju vrtića u Starigradu i brojna druga ulaganja u vrtiće, čiji se iznos penje na 12 milijuna kuna.

Roditelji neupisane djece žalili se Jandrokoviću i Milanoviću

– Unatoč tome, nismo svemogući i ne možemo utjecati na sve, a što se ovdje dogodilo teško je reći. Moguće je to da neki roditelji zbog virusa nisu jednostavno htjeli upisati djecu u vrtiće pa su ta djeca promakla sustavu. Ali ono što sigurno znamo je to da imamo porast doseljenih obitelji – desetak iz Zagreba i 15-ak iz okolnih općina. Neke od njih sam uspio upoznati jer su pisali protestna pisma predsjedniku Sabora, čak i predsjedniku Milanoviću, te od njih tražili da apeliraju na mene kako bi njihova djeca dobila mjesto u vrtiću – otkrio je Jakšić.

Dječji vrtić Tratinčica
Jakšić kaže kako će sva djeca od jeseni u vrtiće// Foto: Ivan Brkić

Dodao je kako je naknadno čuo da su se neki od njih u veljači i ožujku selili u Koprivnicu, jer su bili sigurni da će preseljenjem dobiti smještaj djeteta u jaslice. U konačnici su im nedostajala dva boda pa su problematiku odmah prebacili na gradsku upravu.

Trenutno 46 mališana na listi čekanja

– Dakle, imali smo očito kompot svega i svačega. Ali naglasio bih ovdje da to nije patent grada Koprivnice, jer svi okolni gradovi, pa i oni u široj okolici, imaju velike probleme s upisima djece. Njihove brojke su čak i troznamenkaste. A mi smo, nakon što smo prošli po svim listama, došli na brojku od 46 onih koji danas nemaju svoje mjesto u gradskom ili privatnim vrtićima. I ovim putem njihovim roditeljima ponavljam da će na jesen sva djeca imati svoje mjesto u jednom od vrtića na području grada – naglasio je prvi čovjek grada i dodao kako su sredstva za to osigurana.

Ipak, uputio je apel roditeljima da moraju biti fleksibilniji po pitanju nekih stvari, jer se nepotrebno pojavljuju problemi koji su u usporedbi s nekim drugim gradovima pomalo smiješni.

Neozbiljni zahtjevi roditelja

– U nekim većim sredinama vam od jednog do drugog dijela grada treba pola sata, ako ne i 45 minuta, a kod nas vam je za takvo nešto potrebno desetak minuta, možda 12 za vrijeme najvećih gužvi. I onda je pomalo neozbiljno kada se nađe 20-30 klinaca kojima bi odgovaralo da baš idu na Lenišće ili kod Podravke, kako njihovi roditelji ne bi ujutro morali paliti auto. Proračun Grada Koprivnice takve želje ne može podnijeti i sigurno nećemo dozvoliti da neke grupe ostanu prazne za dva-tri-četiri mjesta, jer je netko spreman čekati svoju željenu lokaciju – poručio je na kraju Jakšić.

Podsjetimo, u Koprivnici trenutno djeluje 11 obrta za čuvanje, tri vrtića, dva privatna Smiješak i Igra, koje Grad također subvencionira, te Gradski vrtić Tratinčica koji ima devet lokacija.

Osim toga, radi se na projektnoj dokumentaciji za proširenje jasličarskog dijela u Tratinčici, a planira se i gradnja novog vrtića u jednom od prigradskih naselja, putem otvorenog natječaja za razvoj ruralnih sredina. Taj bi vrtić, vrlo vjerojatno, bio u Herešinu.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

4 NL BJ-KC-VT

Mladost i Podravac u derbiju susjeda na tablici, Molve traže oporavak nakon “šestice” protiv jakih Cvetkovčana

U 20. kolu 4. nogometne lige čekaju nas dva županijska derbija. Prvi se igra u subotu u Molvama protiv Mladosti...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×