12.1 C
Koprivnica
Nedjelja, 26. ožujka 2023.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
AKTUALNA TEMA

Janči o Ukrajincima: Apeliramo na odgovorne da ih ne traumatiziraju, nema potrebe da sve grade ispočetka
J

Ne možeš uzeti nekoga na pet mjeseci pa ga baciti van. To je potencijalni problem i zato osobe iz Ukrajine ne žele iz Picoka, da ih sele u neki drugi hotel, gdje isto tako nije predviđeno da ostaju trajno nego privremeno - poručio je Janči

Ne propustite

Odluka Stožera civilne zaštite o preseljenju Ukrajinaca koji stanuju u đurđevačkom Hotelu Picok uznemirila je njih same, ali i okolinu koja se unazad nekoliko mjeseci s njima integrirala i kreirala kako njihovu tako i svoju novu realnost i sadašnjicu. Krajem prošloga tjedna javnosti je predstavljena odluka Stožera civilne zaštite da se osobe koje žive u Hotelu Picok neće na silu tjerati te da će se od danas krenuti s individualnim pristupom svakom od njih kako bi se pronašla rješenja.

Grad Đurđevac u ožujku je velikodušno otvorio svoje škole i vrtiće za prihvat najmlađih Ukrajinaca, a isto su učinile i brojne gradske udruge, stoga ih je odluka Stožera civilne zaštite uzrujala jednako kao i one kojima je isključivo bila usmjerena.

Kakav je njihov stav po pitanju iseljenja novih sugrađana iz Hotela Picok provjerili smo kog prvog čovjeka Grada, gradonačelnika Hrvoja Jančija.

– Kao Grad ne donosimo nikakve odluke, ali apeliramo na sve koji ih donose da se ljude ne traumatizira bespotrebno. Kad su došli ovamo, uključili smo ih u cijelu zajednicu, oni su se integrirali i to nije išlo jednostavno, trebalo im je puno vremena. Uključili su se u vrtić, školu, sportove, ljudi rade, uključili se u udruge i sad nema potrebe da ih se opet traumatizira da moraju sve graditi ispočetka – pojasnio je Janči koji, kad je u pitanju smještaj kod privatnih osoba, nije upoznat s ponudom, ali ni interesima privatnih iznajmljivača.

– Opet se tu postavlja pitanje roka. Ne možeš uzeti nekoga na pet mjeseci pa ga baciti van. To je potencijalni problem i zato osobe iz Ukrajine ne žele iz Picoka, da ih sele u neki drugi hotel, gdje isto tako nije predviđeno da ostaju trajno nego privremeno – poručio je Janči.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
loading...
- Oglasni prostor -

Najnovije

prijevremeno glasovanje

Mladen Kešer ponovno na vrhu Kalnika, na izbore izašlo 67,98 posto birača

Mještani Kalnika danas su izašli na prijevremene izbore, a birali su između dva kandidata, nezavisne Olinke Gjigaš, ujedno i...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti